BiH daleko od sreće

Od 158 zemalja svijeta u kojim je "izvagana" sreća građana, BiH je zauzela 96. poziciju, najlošiju u našem regionu.

Bosna i Hercegovina 25.04.2015 | 09:35
BiH daleko od sreće

Pokazao je to najnoviji globalni izvještaj UN-a, prema kojem bh. građani gledaju u leđa Slovencima (55. mjesto), stanovnicima Hrvatske (62.), Crne Gore (83.), te Srbije (87.)

Lista je sastavljena na temelju Galupovog globalnog istraživanja, tako da su ispitanici stepen sreće ocjenjivali od 0 (najgori mogući život) do 10 (najveće blagostanje), a kada je riječ o BiH, ocjena iznosi "mršavih" 4,94 poena.

Svjetski izvještaj o sreći za 2015. godinu, međutim, uključio je i druge parametre, poput stanja iz oblasti privrede, psihologije, zdravlja, BDP-a po glavi stanovnika, društvene podrške, očekivane životne dobi, percepcije korupcije i solidarnosti sugrađana.

Iako nam, kako svi znamo, ekonomski parametri baš i nisu naklonjeni, stručnjaci nam poručuju da razloga iz kojih bi trebalo da crpimo optimizam ipak imamo.

"Imate ljude koji su mnogo siromašniji od nas, a opet su srećni. Ekonomska situacija ne mora biti presudan faktor. Mi imamo druga bogatstva koja treba da posmatramo, kao što su, recimo, čista priroda, bogata istorija. Imamo mnogo razloga za sreću, ali ih moramo vidjeti oko sebe", navodi Borislav Zeljić, psiholog iz Banjaluke.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar