Све што смо знали о глобалном загријавању је погрешно

Глобално загревање није се десило брзо као што се очекивало, стоји у новој студији заснованој на 1.000 година бележења температура. У истраживању се наводи да природна варијабилност површинске температуре током једне деценије може да буде узрок повећања и пада у степену загревања. Али, ипак се додаје да би ова такозвана "климатска врдања" могла, у будућности, да узрокују то да се наша планета загрева много брже него што је предвиђано.

Занимљивости 25.04.2015 | 08:13
Све што смо знали о глобалном загријавању је погрешно

Студија упоређује своје резултате са најгорим сценаријима које је навео Међувладин панел о климатским променама (ИПЦЦ).

- На основу анализа, неки средњи сценарио загревања је вероватнији, барем за сада. Али, то моће да се промени - каже Патрик Браун, доцент климатологије на америчком Универзитету Дјук, на којем је и настала студија по којој је варијабилност температура изазвана интеракцијама између океана и атмосфере, као и других природних фактора.

Истраживачи тврде да "врдања" могу да успоре или убрзају степен загревања од деценије до деценије и преувеличају или надоместе ефекте повећања концентрације гасова који изазивају "ефекат стаклене баште".

Уколико се те појаве не објасне објасне како треба или уопште не примете, оне могу да угрозе кредибилност климатских модела и воде преувеличавањима у интерпретацији краткорочних температурних трендова.

Ово истраживање користи записане податке уместо уобичајенијих климатских модела, како би проценило варијабилност од декаде до декаде.

Истраживачи су створили нови статистички модел заснован на реконструисаним емпиријским забелешкама површинских температура током последњих 1.000 година.

- Наш модел показује да та "врдања" могу да буду толико велика да могу да да буду узрок прилично великог дела феномена глобалног загревања који смо искусили од 1975. до 2000, као и смањења у том загревању које се десило од 2002. до 2013. - објаснио је Браун, а пренео "Дејли мејл".

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар