Sve što smo znali o globalnom zagrijavanju je pogrešno

Globalno zagrevanje nije se desilo brzo kao što se očekivalo, stoji u novoj studiji zasnovanoj na 1.000 godina beleženja temperatura. U istraživanju se navodi da prirodna varijabilnost površinske temperature tokom jedne decenije može da bude uzrok povećanja i pada u stepenu zagrevanja. Ali, ipak se dodaje da bi ova takozvana "klimatska vrdanja" mogla, u budućnosti, da uzrokuju to da se naša planeta zagreva mnogo brže nego što je predviđano.

Zanimljivosti 25.04.2015 | 08:13
Sve što smo znali o globalnom zagrijavanju je pogrešno

Studija upoređuje svoje rezultate sa najgorim scenarijima koje je naveo Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC).

- Na osnovu analiza, neki srednji scenario zagrevanja je verovatniji, barem za sada. Ali, to moće da se promeni - kaže Patrik Braun, docent klimatologije na američkom Univerzitetu Djuk, na kojem je i nastala studija po kojoj je varijabilnost temperatura izazvana interakcijama između okeana i atmosfere, kao i drugih prirodnih faktora.

Istraživači tvrde da "vrdanja" mogu da uspore ili ubrzaju stepen zagrevanja od decenije do decenije i preuveličaju ili nadomeste efekte povećanja koncentracije gasova koji izazivaju "efekat staklene bašte".

Ukoliko se te pojave ne objasne objasne kako treba ili uopšte ne primete, one mogu da ugroze kredibilnost klimatskih modela i vode preuveličavanjima u interpretaciji kratkoročnih temperaturnih trendova.

Ovo istraživanje koristi zapisane podatke umesto uobičajenijih klimatskih modela, kako bi procenilo varijabilnost od dekade do dekade.

Istraživači su stvorili novi statistički model zasnovan na rekonstruisanim empirijskim zabeleškama površinskih temperatura tokom poslednjih 1.000 godina.

- Naš model pokazuje da ta "vrdanja" mogu da budu toliko velika da mogu da da budu uzrok prilično velikog dela fenomena globalnog zagrevanja koji smo iskusili od 1975. do 2000, kao i smanjenja u tom zagrevanju koje se desilo od 2002. do 2013. - objasnio je Braun, a preneo "Dejli mejl".

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar