Италија у екстази, Енглези и Нијемци у паници!

Серија А узима Премијер лиги или Бундеслиги четврто место у Лиги шампиона? Премијерлигаши су сезону започели са скоро 18 бодова више од клубова из Серије А на УЕФА ранг листи, а од 1. јула ће та разлика бити пет бодова. Или чак мања!

Фудбал 25.04.2015 | 22:40
Италија у екстази, Енглези и Нијемци у паници!

Прошло је 13 година откако је Италија последњи доминирала европским клупским фудбалом. Тада су се клубови са Апенина питали за све. У полуфиналу Лиге шампиона су били гиганти Милан, Јувентус и Интер, финале су играли Неразури и Бјанконери, а Лацио је био у полуфиналу тадашње УЕФА лиге.

Од тог пролећа је кренуо прво благи, а потом стрмоглави пад италијанских клубова. Истина, Милан и Интер су освојили још по једну Лигу шампиона, Росонери су имали и оно чувено финале у Истанбулу, али углед и пре свега УЕФА рејтинг су почели полако да се крцкају да би све кулиминирало одузимање четвртог места Италијанима у Лиги шампиона. Шпанци, Енглези и Немци су одмицали, а италијански клубови су дошли до фазе да стрепе пред Португалцима и Французима. Ништа није наговештавало да ће се нешто променити, а онда су Италијани решили да покажу зубе.

Ово је најбоља сезона за италијански фудбал у последњих 15 година по броју освојених бодова за УЕФА коефицијент. Захваљујући Јувентусу у Лиги шампиона, али пре свега сјајним резултатима у Лиги Европе, клубови из Серије А су лансирали Италију у врх. На све то су се надовезали и неуспеси директних конкурената Енглеза и просечни резултати Бундеслигаша (који су циљ Италијана) и потоп Португалаца и Француза (који су претили да им преотму четврто место).

Од шест клубова са Апенина који су започели сезону у еврокуповима, чак три су и даље у игри. Само неприкосновени Шпанци још имају по три клуба у игри. Немци и Украјинци по један. Све то се вреднује и бодује, па су Италијани успели да за непуну сезону дођу у ситуацију да Енглезима преотму четвртог представника у Лиги шампиона.

Ову сезону, премијерлигаши су започели са 84,748 бодова на УЕФА ранг листи. Скоро 18 бодова више од клубова из Серије А што је изгледало као недостижна предност за наредних неколико сезона. Дебакл Острвљана и сјајни резултати Италијана су ту разлику скоро истопили! У овом тренутку, Енглези имају нешто мање од 11 бодова предности. Немци мање од десет. Али, паника међу њима ће тек да настане. За УЕФА ранг листу се рачунају резултати свих клубова из једне земље у последњих пет сезона. Сваког 1. јула се одузимају бодови из сезоне од пре пет година. На почетку наредне сезоне (1. јула), премијерлигашима са листе испада сезона 2010/11 када су сакупили 18,357 бодова, док се Италијанима из те сезона скида само 11,571 бодова. Простом математиком, долазимо до закључка да ће од 1. јула разлика између енглеских и италијанских клубова бити пет бодова, а између Немаца и Италијана мања од четири бода. С тим што је тренд последњих година такав да Енглези назадују, а Немци показују напредак.

У овом тренутку када се одузме сезона 2010/11, Енглези имају 62,034 бода, док Италијани имају укупно 58,105 поена. И то није све! Јувентус, Наполи и Фиорентина имају шансу да још смање ту разлику до краја сезоне. Није реално очекивати да престигну Енглезе или Немце већ до 1. јула, али следеће сезоне нам следи директан окршај Премијер лиге и Серије А за четврто место у Лиги шампиона.

И ту Италијани имају разлога за оптимизам. Чак је могуће да са истим бројем клубова уђу у окршај са Енглезима и Немцима. Ако Фиорентина (или Наполи) освоје Лигу Европе, а заврше на првенственој табели испод шестог места, онда ће Серија А имати седам представника у еврокуповима наредне сезоне, од чега четири у Лиги шампиона!

О страху Енглеза најбоље говори синоћни извешатај једног њиховог угледног листа са меча Фиорентина - Динамо Кијев. Класичан извештај утакмице је закључен поруком да је последњи час да се премијерлигаши дозову памети јер Италија маршира ка освајању статуса треће лиге у Европи.

Овакво размишљање би до пре девет месеци била утопија... Али, Италија је смогла снаге да и поред читаве економске кризе која је уздрмала њен фудбал узврати ударац моћној империји са Острва и покаже да се на Чизми и даље игра добар фудбал и стварају велики фудбалери.

Коментари / 0

Оставите коментар