Italija u ekstazi, Englezi i Nijemci u panici!

Serija A uzima Premijer ligi ili Bundesligi četvrto mesto u Ligi šampiona? Premijerligaši su sezonu započeli sa skoro 18 bodova više od klubova iz Serije A na UEFA rang listi, a od 1. jula će ta razlika biti pet bodova. Ili čak manja!

Fudbal 25.04.2015 | 22:40
Italija u ekstazi, Englezi i Nijemci u panici!

Prošlo je 13 godina otkako je Italija poslednji dominirala evropskim klupskim fudbalom. Tada su se klubovi sa Apenina pitali za sve. U polufinalu Lige šampiona su bili giganti Milan, Juventus i Inter, finale su igrali Nerazuri i Bjankoneri, a Lacio je bio u polufinalu tadašnje UEFA lige.

Od tog proleća je krenuo prvo blagi, a potom strmoglavi pad italijanskih klubova. Istina, Milan i Inter su osvojili još po jednu Ligu šampiona, Rosoneri su imali i ono čuveno finale u Istanbulu, ali ugled i pre svega UEFA rejting su počeli polako da se krckaju da bi sve kuliminiralo oduzimanje četvrtog mesta Italijanima u Ligi šampiona. Španci, Englezi i Nemci su odmicali, a italijanski klubovi su došli do faze da strepe pred Portugalcima i Francuzima. Ništa nije nagoveštavalo da će se nešto promeniti, a onda su Italijani rešili da pokažu zube.

Ovo je najbolja sezona za italijanski fudbal u poslednjih 15 godina po broju osvojenih bodova za UEFA koeficijent. Zahvaljujući Juventusu u Ligi šampiona, ali pre svega sjajnim rezultatima u Ligi Evrope, klubovi iz Serije A su lansirali Italiju u vrh. Na sve to su se nadovezali i neuspesi direktnih konkurenata Engleza i prosečni rezultati Bundesligaša (koji su cilj Italijana) i potop Portugalaca i Francuza (koji su pretili da im preotmu četvrto mesto).

Od šest klubova sa Apenina koji su započeli sezonu u evrokupovima, čak tri su i dalje u igri. Samo neprikosnoveni Španci još imaju po tri kluba u igri. Nemci i Ukrajinci po jedan. Sve to se vrednuje i boduje, pa su Italijani uspeli da za nepunu sezonu dođu u situaciju da Englezima preotmu četvrtog predstavnika u Ligi šampiona.

Ovu sezonu, premijerligaši su započeli sa 84,748 bodova na UEFA rang listi. Skoro 18 bodova više od klubova iz Serije A što je izgledalo kao nedostižna prednost za narednih nekoliko sezona. Debakl Ostrvljana i sjajni rezultati Italijana su tu razliku skoro istopili! U ovom trenutku, Englezi imaju nešto manje od 11 bodova prednosti. Nemci manje od deset. Ali, panika među njima će tek da nastane. Za UEFA rang listu se računaju rezultati svih klubova iz jedne zemlje u poslednjih pet sezona. Svakog 1. jula se oduzimaju bodovi iz sezone od pre pet godina. Na početku naredne sezone (1. jula), premijerligašima sa liste ispada sezona 2010/11 kada su sakupili 18,357 bodova, dok se Italijanima iz te sezona skida samo 11,571 bodova. Prostom matematikom, dolazimo do zaključka da će od 1. jula razlika između engleskih i italijanskih klubova biti pet bodova, a između Nemaca i Italijana manja od četiri boda. S tim što je trend poslednjih godina takav da Englezi nazaduju, a Nemci pokazuju napredak.

U ovom trenutku kada se oduzme sezona 2010/11, Englezi imaju 62,034 boda, dok Italijani imaju ukupno 58,105 poena. I to nije sve! Juventus, Napoli i Fiorentina imaju šansu da još smanje tu razliku do kraja sezone. Nije realno očekivati da prestignu Engleze ili Nemce već do 1. jula, ali sledeće sezone nam sledi direktan okršaj Premijer lige i Serije A za četvrto mesto u Ligi šampiona.

I tu Italijani imaju razloga za optimizam. Čak je moguće da sa istim brojem klubova uđu u okršaj sa Englezima i Nemcima. Ako Fiorentina (ili Napoli) osvoje Ligu Evrope, a završe na prvenstvenoj tabeli ispod šestog mesta, onda će Serija A imati sedam predstavnika u evrokupovima naredne sezone, od čega četiri u Ligi šampiona!

O strahu Engleza najbolje govori sinoćni izvešataj jednog njihovog uglednog lista sa meča Fiorentina - Dinamo Kijev. Klasičan izveštaj utakmice je zaključen porukom da je poslednji čas da se premijerligaši dozovu pameti jer Italija maršira ka osvajanju statusa treće lige u Evropi.

Ovakvo razmišljanje bi do pre devet meseci bila utopija... Ali, Italija je smogla snage da i pored čitave ekonomske krize koja je uzdrmala njen fudbal uzvrati udarac moćnoj imperiji sa Ostrva i pokaže da se na Čizmi i dalje igra dobar fudbal i stvaraju veliki fudbaleri.

Komentari / 0

Ostavite komentar