Анализа: Ђоковић је доминантан као некад Лејвер!

Новак Ђоковић тренутно је супериоран у свету тениса на начин на који је у историји пошло за руком једино Роду Лејверу.

Тенис 26.04.2015 | 00:00
Анализа: Ђоковић је доминантан као некад Лејвер!

Тај став у ауторском тексту изнео је Филипо Скала, новинар портала “Теннис Wорлд УСА“.

Скала је на почетку констатовао да никада није била већа разлика у бодовима између прва два тенисера света, као и да нико од 1990. године није освојио шест узастопних најзначајнијих турнира, под којима подразумевају Мастерси и Грен слем такмичења.

Претходни рекорд држао је Надал, који је освојио пет узастопних таквих турнира 2010. године – Монте Карло, Рим, Мадрид, Ролан Гарос и Вимблдон.

Ђоковић је крајем прошле сезоне славио у Паризу, затим на завршном Мастерсу у Лондону, а ове године на Аустралијан опену, као и у Индијан Велсу, Мајамију и Монте Карлу.

Скала даље наводи да се могу наћи и контрааргументи Новаковој доминацији као што је чињеница да су Надал или Федерер пропустили два од шест тих турнира. Такође, чињеница је да је од тих шест титула само једна била на Грен слему и да се већом надмоћи може сматрати када се освоје три Слема у истој сезони (Федерер, 2004, 2006. и 2007, Надал 2010 и сâм Ђоковић 2011).

Са друге стране, наглашава новинар, занимљиво је приметити да је Новак у овом тренутку власник трофеја на последњем великом турниру на свакој подлози, пошто је освојио и прошлогодишњи Вимблдон. И ту Скала долази до свог кључног аргумента:

“У светлу тога да се Надал мучи и на шљаци, могу се наћи аргументи за то да је Ђоковић тренутно најбољи тенисер на свакој подлози, нешто што никоме није успело још од Рода Лејвера 1969. године. Истина је да су се тада три од четири Слема играли на трави, уз Ролан Гарос на шљаци, али Лејвер је те године освојио и најважније турнире на бетону (УС Про у Бостону) и у дворани (Wемблеy Про Цхампионсхипс у Лондону)“, пише новинар Теннис Wорлд УСА и додаје:

“Нико од великих шампиона који су од тада владали тенисом није био власник главних турнира на све четири подлоге – ни Борг, који је освојио само четири турнира на бетону на отвореном, ни Сампрас који има само један Мастерс на шљаци, ни Надал, који је у дворани или на тепиху уземо само један турнир, па чак ни Роџер Федерер упркос својим великим успесима на свим подлогама“.

Скала закључује речима да све наведено не значи да је Ђоковић супериоран у односу на споменуте шампионе, напротив, још не може у потпуности да се пореди са њима када је реч о достигнућима, али нема сумње да је неупоредив ниво доминације који Ноле тренутно има.

Коментари / 0

Оставите коментар