Србац проводи програм заштите од поплава

До краја августа ове године биће завршена реконструкција и санација ријечице Повелић у србачкој општини, чиме ће се заштитити становништво, стамбени и други објекти и пољопривредно земљиште у више насеља ове општине од оборинских, површинских и бујичних поплава.

Република Српска 24.04.2015 | 18:25
Србац проводи програм заштите од поплава

У чишћење ријечице од муља, растиња, санацију клизишта и израдњу обалоутврда у дужини од око 2,5 километра, као и још неке водопривредне објекте ресорно министарство и „Воде Републике Српске“, у оквиру „Пројекта хитних мјера заштите од поплава“ биће инвестирано близу три милиона марака. Средства су осигурана кредитом евриопске Инвестиционе банке из Луксембурга.

Радове изводи мркоњићка грађевинска фирма „МГ МИНД“, која се обавезала да планиране пројекте у области водопривреде реализује за 365 дана.

Захваљујући повољним временским условима и ангажовању пуне грађевинске оперативе, радови су добро подмакли, а тежиште посла, како каже руководилац градилишта Бојан Чубриловић, тренутно је на изградњи обалоутврда уграђивањем огромних количина камена с обе стране ријечице Повелић.

На овај начин биће заштићен и бетоснки мост на магистралном путу Нова Топола – Србац, у насељу Повелић, који је због појаве клизишта био угрожен.

Начелник општине Србац Драго Ћирић изражава захвалност Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске на великом разумјевању у санирању водопривредних објеката у овој општини, која је у прошлогодишњим поплавама претрпјела укупну штету од преко девет милиона марака.

"Успјели смо да се очисти и уреди још два километра корита ријечице Повелић узводно кроз насеље Дворине, чиме су створени услови за квалитетно спајање овог водотока са одводном мрежом, односно прихватање бујичних вода код енормних падавина", каже Ћирић.

Он додаје да је општина властитим средствима након причињених штета у поплавама, заједно са грађанима, и уз помоћ министарства и „Вода Републике Српске“, санирала око четири километра насипа, изградила више порушених мостова и очистила неколико одводних канала и санирала локалне и некатегорисане путеве чије одржавање је у надлежности локалне заједнице .

У ове послове уложено је више од 550.000 КМ – истиче начелник Ћирић.

аутор: Саво Кесер

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

24.04.2015 16:39

"Радове изводи мркоњићка грађевинска фирма „МГ МИНД“, која се обавезала да планиране пројекте у области водопривреде реализује за 365 дана"....ДА ЛИ НЕКО ЗНА ДА ЛИ ИМА НЕСТО А ДА ОВА ФИРМА НЕ ИЗВОДИ У РС".... КОЈА КАТАСТРОФА...

ОДГОВОРИТЕ