Srbac provodi program zaštite od poplava

Do kraja avgusta ove godine biće završena rekonstrukcija i sanacija riječice Povelić u srbačkoj opštini, čime će se zaštititi stanovništvo, stambeni i drugi objekti i poljoprivredno zemljište u više naselja ove opštine od oborinskih, površinskih i bujičnih poplava.

Republika Srpska 24.04.2015 | 18:25
Srbac provodi program zaštite od poplava

U čišćenje riječice od mulja, rastinja, sanaciju klizišta i izradnju obaloutvrda u dužini od oko 2,5 kilometra, kao i još neke vodoprivredne objekte resorno ministarstvo i „Vode Republike Srpske“, u okviru „Projekta hitnih mjera zaštite od poplava“ biće investirano blizu tri miliona maraka. Sredstva su osigurana kreditom evriopske Investicione banke iz Luksemburga.

Radove izvodi mrkonjićka građevinska firma „MG MIND“, koja se obavezala da planirane projekte u oblasti vodoprivrede realizuje za 365 dana.

Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima i angažovanju pune građevinske operative, radovi su dobro podmakli, a težište posla, kako kaže rukovodilac gradilišta Bojan Čubrilović, trenutno je na izgradnji obaloutvrda ugrađivanjem ogromnih količina kamena s obe strane riječice Povelić.

Na ovaj način biće zaštićen i betosnki most na magistralnom putu Nova Topola – Srbac, u naselju Povelić, koji je zbog pojave klizišta bio ugrožen.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić izražava zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na velikom razumjevanju u saniranju vodoprivrednih objekata u ovoj opštini, koja je u prošlogodišnjim poplavama pretrpjela ukupnu štetu od preko devet miliona maraka.

"Uspjeli smo da se očisti i uredi još dva kilometra korita riječice Povelić uzvodno kroz naselje Dvorine, čime su stvoreni uslovi za kvalitetno spajanje ovog vodotoka sa odvodnom mrežom, odnosno prihvatanje bujičnih voda kod enormnih padavina", kaže Ćirić.

On dodaje da je opština vlastitim sredstvima nakon pričinjenih šteta u poplavama, zajedno sa građanima, i uz pomoć ministarstva i „Voda Republike Srpske“, sanirala oko četiri kilometra nasipa, izgradila više porušenih mostova i očistila nekoliko odvodnih kanala i sanirala lokalne i nekategorisane puteve čije održavanje je u nadležnosti lokalne zajednice .

U ove poslove uloženo je više od 550.000 KM – ističe načelnik Ćirić.

autor: Savo Keser

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

24.04.2015 16:39

"Radove izvodi mrkonjićka građevinska firma „MG MIND“, koja se obavezala da planirane projekte u oblasti vodoprivrede realizuje za 365 dana"....DA LI NEKO ZNA DA LI IMA NESTO A DA OVA FIRMA NE IZVODI U RS".... KOJA KATASTROFA...

ODGOVORITE