Борковић: Вратићу се у WТЦЦ много јачи!

Најбољи српски аутомобилиста Душан Борковић, после иступања из WТЦЦ, прелази у европску категорију туринг аутомобила (ЕТЦЦ).

Остали спортови 24.04.2015 | 19:40
Борковић: Вратићу се у WТЦЦ много јачи!

Осмех на лицу Душана Борковића је увек присутан. Чак и онда када му је најтеже. А сада му је баш тешко. Како сам каже - најтеже до сада у животу.

У врло кратком периоду, за само десетак дана, морао је да донесе непријатну одлуку - да иступи из WТЦЦ шампионата и да привремено оконча свој сан. Али, више пута понавља и обећава: "Вратићу се!".

Након што је одустао од трке у Мароку, било је јасно да Дуца треба да донесе крупну одлуку. Њу је саопштио пре два дана: "Повлачим се из WТЦЦ-а!". Данас је ту одлуку најбољи српски аутомобилиста образложио новинарима у Београду.
"Протеклих месец дана мог живота најтежи до сада, пре свега због смрти оца, који ми је био велика подршка. Одустао сам, пре свега, из безбедносних разлога", рекао је Борковић.

Он је имао великих проблема са Хондом, пре свега због седишта, јер му је нога после пар кругова трнула. Били су ту и проблеми са педалама, кочницама...

Тражио је да му се врати ауто на фабричко подешавање, што није учињено.

"Још у Аргентини су ми из Хонде тражили да одустанем, али рекао сам им: 'Ја сам Србин, издржаћу'. Била је то лудост, трку сам завршио у сузама. У Мароку ја и мој тим (НИС Петрол Рацинг Теам) више нисмо желели да пређемо преко тога и трпимо".

Одлука је да за сада пређе у ЕТЦЦ.

"Ово није коначно повлачење из WТЦЦ. Идеја је да у овој години формирамо наш тим, што се каже Маде ин Сербиа", рекао је Борковић.

У шампионату ЕТЦЦ ће возити у Сеат Леон Рацер аутомобилу.

"Што би рекао Шварценегер у Терминатору: И'лл бе бацк, тј. вратићу се".

Борковић још не зна који ће тачно аутомобил возити (зна тип) на старту ЕТЦЦ сезоне наредног викенда на стази Хунгароринг у Будимпешти.

"Верујте ми да ни ја не знам који ће ми аутомобил дати. Знам само да ми је аутомобил обезбеђен. Све се дешавало у пар дана... И верујем да у Сеат-у неће бити проблема са седиштем".

Италијански Про Тим са којим је био потписао уговор да ове сезоне, своје друге у WТЦЦ-у, врло вероватно сносиће консеквенце, јер је Борковић морао да одустане.

"Нисам баш упознат са свим тим... Моја једина жеља је да правда победи. Нека буде колико треба, али правда је на мојој страни. Мада, са Италијанима се никад не зна...".

Борковић је пренео новинарима и информацију да има подршку свих колега из WТЦЦ-а и сви га жељно ишчекују натраг.

"Дружио сам се са Нолетом (Новаком Ђоковићем) у Шангају и видео сам да међу тенисерима баш и нема толиког дружења. Код нас је другачије. Сви ме зову, пружају ми подршку, кажу ми да једва чекају да се вратим. Глупо је да причам о себи, али био сам атрактиван у WТЦЦ-у и због своје висине, начина на који возим, па и шарма...", насмејао се Дуца.

О ЕТЦЦ-у

ЕТЦЦ се, као и WТЦЦ, одржава под окриљем ФИА. У овом шампионату биће вожено укупно 12 трка у шест тркачких викенда (Мађарска, Словачка, Француска, Чешка, Белгија и Италија).

Тркачки викенд подразумева:

петак - два слободна тренинга по сат времена;
субота - званичан тест 30 минута и једне квалификације 30 минута;
недеља - загревање 15 минута пре трка (провера аутомобила) и две трке. Дужина једне трке је 50 киклометара.

Систем бодовања:

1. место - 10 бодова
2. место - 8 бодова
3. место - 6 бодова
4. место - 5 бодова
5. место - 4 бода
6. место - 3 бода
7. место - 2 бода
8. место - 1 бод

***овоме се додају и бодови из квалификација (1. место - 3 бода, 2. место - два бода и 3. место - један бод).

Ако два возача на крају шампионата имају исти број бодова у укупном скору, онда се рачуна већи број освојених првих места. Ако се и то поклопи, онда већи број освојених других места...

Коментари / 0

Оставите коментар