Јанковић: Звезда ће дати неколико ''комада''!

"Ако играчи и навијачи препознају тренутак, догодиће се талас на ком Црвена звезда против свакога може да постигне неколико голова за 15 минута. Тако је и било раније...", каже у разговору за МОНДО Александар Јанковић.

Фудбал 24.04.2015 | 20:00
Јанковић: Звезда ће дати неколико ''комада''!

Александар Јанковић, бивши тренер Црвене звезде, тренутно стучњак о ком се највише прича и пише у Белгији, неће моћи да гледа уживо 148. "вечити дерби".

Преварили су га...

"Бићу у студију на једној телевизији у Белгији, коментарисаћемо утакмице Андерлехт – Кортрајк и Шарлроа – Стандард. Кад сам прихватио, требало је дерби да буде одигран у недељу. Онда су га поново померили за суботу и није било назад", објашнајва на почетку разговора за МОНДО тренер Мехелена и бивши шеф струке црвено-белих, који нема пораз у првенственим "вечитим дербијима".

Чак ни из времена када је асистирао Славољубу Муслину.

Стижете ли уопште да пратите шта се догађа у српском фудбалу, с обзиром на то да вас чека важна утакмица са Генком, додуше утакмица која није питање живота и смрти, као за тренере "вечитих".

"У Србији је свака утакмица питање живота и смрти, бар за тренера", каже са осмехом и додаје:

"Пратим, наравоно, пратим све што има везе са Црвеном звездом и не само у фудбалу, већ у свим спортовима. Одлично знам све што се догађа..."

Врло добро знате како се осећа тренер Црвене звезде дан пре утакмице, на дан утакмице и после утакмице, знате и шта значи бити срећан, али и разочаран после дербија. После свега, шта говори ваше искуство и колико је важно задржати хладну главу без обзира на околности?

"Праву реч сте употребили, хладна глава... Читам управо изјаве разних актера дербија из прошлости, свако носи нека своја искуства, моје искуство каже да је хладна глава кључ свега и да она није потребна само на дан утакмице и када она почне, већ да је неопходна током целе недеље", каже Јанковић и додаје:

"У каријери немам пораз у дербију, ни као асистент, ни као први тренер, осим ако причамо о Купу. Ту имам пораз од Партизана у оној чувеној утакмици у којој је Милијашу поништен гол, када сам први пут у каријери доживео да ми се судија извињава дан после утакмице".

Дакле?

"Дерби је утакмица која изазива бурне емоције и ако актер дербија почне да размишља о величини ривалитета, дербију као институцији, свему ономе што дерби значи, онима који су га градили и стварали, ако почне да мисли о последицама резултата саме утакмице, изгубиће хладну главу и неће бити способан да на терену изгура оно што се од њега очекује, а у оваквим утакмицама очекује се много и притисак је огроман", истиче.

"Ако играч, али и тренер, дозволи да га зграби емоција и еуфорија, да преовлада адреналин, он онда губи конце игре из својих руку".

Због чега је битна хладна глава?

"Ко буде мирнији, биће способнији да диктира темпо утакмице, а то је веома важно. Партизан је ту у предности, шта год да се догађа на терену ја знам да ће главни играћи бити Саша Илић и Стефан Бабовић, који ће преузети велику одговорност на себе и тако растеретити неког трећог, попут рецимо Николе Нинковића који се дуго, дуго чека. Поред њих двојице, свима ће бити лакше", прича млади тренер, бивши селектор "орлића".

"У том смислу, Црвена звезда је у заостатку, јер ће јој недостајати један Ненад Милијаш, па и Драгна Мрђа".

Може ли уопште играч да остане миран током свих 90 минута?

"Мало ко то може... Главно је питање ко дуже можи да задржи фокус на задацима и, што је нормално, кад изгуби тај фокус ко може брже да се рефокусира. Јер, дерби је утакмица која свакоме пре или касније скрене пажњу са суштине, у том смислу ће Црвеној звезди много недостајати играч попут Милијаша, који је савршено знао да диктира темпо игре, да дозира, дода, па одузме гас..."

Али...

"Али, Црвена звезда има другу врсту предности".

У ком смислу?

"Црвена звезда игра на домаћем терену и то је у дербију увек предност за црвено-беле, не велика, мала, али некад сасвим довољна. Уосталом, то показује и скор у 'вечитим дербијима'. Није постојала утакмица на 'Маракани' да није било комуникације између публике и играча Црвене звезде, пре или касније догоди се тај контакт између терена и трибине, да ли је повод гол, шанса, два клизећа старта, одбрана голмана...", каже и описује:

"Тада се створи талас на ком, ако га играчи и публика препознају, Црвена звезда може да постигне неколико голова за 15, 20 минута... Само је важно осетити тај тренутак. Једноставно, то је енергија која носи домаћи тим, али је, понављам, неопходно да у том тренутку постоји та хладна глава на терену, како се све не би претворило у анархију".

Тренутак?

"Да, буквално тренутак... У дербију који смо, после вођства Партизана на полувремену, преокренули и добили 3:2, тренутак је био гол Луке Миливојевића у 49. минуту. Те 2008. године, у оној Куп утакмици, повод за Звездин налет био је један шут Милијаша који је голман Партизана избио у корнер. Партизан је тада водио 2:0, а ми смо дали три гола за 15 минута, од којих је трећи нажалост поништен...", присећа се Јанковић.

"Дакле, то је предност Црвене звезде коју су користили и неки старији играчи у славним временима, када су у Београду падали највећи клубови Европе и потом о тој енергији причали неки од највећих фудбалера свих времена, присећајући се доласка на 'Маракану'. Уз сав респект према Партизану, а ја тај клуб много поштујем и ценим, то је увек Звездина предност у Љутице Богдана и Лале (Ненад Лалатовић, прим. Аут) то најбоље зна, јер је градио себе играјући дербије од млађих категорија, преко првог тима чији је био капитен, а ево дошао је тренутак да дебитује код куће и као тренер", каже и закључује:

"Када то крене, све је могуће..."

Ко би у Звездином тиму био ваша опклада?

"Већ сам рекао, шта год да буде, ја знам да ће у Партизану све зависити од Илића и Бабовића, а у Црвеној звезди је теже говорити о томе, јер је екипа пуна клинаца и видим да их Лале форсира, што је добро. Ради се о Звездиној деци, којој дерби и атмосфера нису страни, а утакмице са Партизаном често су рађале неке сасвим нове и неочекиване хероје. Овако, са стране, делује да би то овог пута могао да буде Лука Јовић, о ком се прича и пише, он је 'тај' на коме се гради Звездина будућност. Видећемо да ли ће ово бити његова утакмица...", каже Јанковић.

"Тек ћемо сазнати за кога ће се Лале одлучити, а лично, волео бих да дерби реши Дарко Лазовић, јер он то може, а и заслужује. Ово му је последњи дерби, одлази, време је да иде, али могуће да није рекао све што има и био бих срећан да видим да његов потез одлучи утакмицу. Да уме и зна, у то немам дилему", каже Београђанин.

За крај, слажете ли се са оценом да ова утакмица, иако после ње има још много до краја, решава првенство?

"Да, осим у случају победе Црвене звезде, јер ће тада све поново бити отворено. С обзиром на то да знам јако добро како стоје ствари у српском фудбалу, друга два исхода би само у случају чуда невиђеног оставиле титулу на 'Маракани'", каже Александар Јанковић на крају разговора за МОНДО.

Коментари / 0

Оставите коментар