Janković: Zvezda će dati nekoliko ''komada''!

"Ako igrači i navijači prepoznaju trenutak, dogodiće se talas na kom Crvena zvezda protiv svakoga može da postigne nekoliko golova za 15 minuta. Tako je i bilo ranije...", kaže u razgovoru za MONDO Aleksandar Janković.

Fudbal 24.04.2015 | 20:00
Janković: Zvezda će dati nekoliko ''komada''!

Aleksandar Janković, bivši trener Crvene zvezde, trenutno stučnjak o kom se najviše priča i piše u Belgiji, neće moći da gleda uživo 148. "večiti derbi".

Prevarili su ga...

"Biću u studiju na jednoj televiziji u Belgiji, komentarisaćemo utakmice Anderleht – Kortrajk i Šarlroa – Standard. Kad sam prihvatio, trebalo je derbi da bude odigran u nedelju. Onda su ga ponovo pomerili za subotu i nije bilo nazad", objašnajva na početku razgovora za MONDO trener Mehelena i bivši šef struke crveno-belih, koji nema poraz u prvenstvenim "večitim derbijima".

Čak ni iz vremena kada je asistirao Slavoljubu Muslinu.

Stižete li uopšte da pratite šta se događa u srpskom fudbalu, s obzirom na to da vas čeka važna utakmica sa Genkom, doduše utakmica koja nije pitanje života i smrti, kao za trenere "večitih".

"U Srbiji je svaka utakmica pitanje života i smrti, bar za trenera", kaže sa osmehom i dodaje:

"Pratim, naravono, pratim sve što ima veze sa Crvenom zvezdom i ne samo u fudbalu, već u svim sportovima. Odlično znam sve što se događa..."

Vrlo dobro znate kako se oseća trener Crvene zvezde dan pre utakmice, na dan utakmice i posle utakmice, znate i šta znači biti srećan, ali i razočaran posle derbija. Posle svega, šta govori vaše iskustvo i koliko je važno zadržati hladnu glavu bez obzira na okolnosti?

"Pravu reč ste upotrebili, hladna glava... Čitam upravo izjave raznih aktera derbija iz prošlosti, svako nosi neka svoja iskustva, moje iskustvo kaže da je hladna glava ključ svega i da ona nije potrebna samo na dan utakmice i kada ona počne, već da je neophodna tokom cele nedelje", kaže Janković i dodaje:

"U karijeri nemam poraz u derbiju, ni kao asistent, ni kao prvi trener, osim ako pričamo o Kupu. Tu imam poraz od Partizana u onoj čuvenoj utakmici u kojoj je Milijašu poništen gol, kada sam prvi put u karijeri doživeo da mi se sudija izvinjava dan posle utakmice".

Dakle?

"Derbi je utakmica koja izaziva burne emocije i ako akter derbija počne da razmišlja o veličini rivaliteta, derbiju kao instituciji, svemu onome što derbi znači, onima koji su ga gradili i stvarali, ako počne da misli o posledicama rezultata same utakmice, izgubiće hladnu glavu i neće biti sposoban da na terenu izgura ono što se od njega očekuje, a u ovakvim utakmicama očekuje se mnogo i pritisak je ogroman", ističe.

"Ako igrač, ali i trener, dozvoli da ga zgrabi emocija i euforija, da preovlada adrenalin, on onda gubi konce igre iz svojih ruku".

Zbog čega je bitna hladna glava?

"Ko bude mirniji, biće sposobniji da diktira tempo utakmice, a to je veoma važno. Partizan je tu u prednosti, šta god da se događa na terenu ja znam da će glavni igraći biti Saša Ilić i Stefan Babović, koji će preuzeti veliku odgovornost na sebe i tako rasteretiti nekog trećog, poput recimo Nikole Ninkovića koji se dugo, dugo čeka. Pored njih dvojice, svima će biti lakše", priča mladi trener, bivši selektor "orlića".

"U tom smislu, Crvena zvezda je u zaostatku, jer će joj nedostajati jedan Nenad Milijaš, pa i Dragna Mrđa".

Može li uopšte igrač da ostane miran tokom svih 90 minuta?

"Malo ko to može... Glavno je pitanje ko duže moži da zadrži fokus na zadacima i, što je normalno, kad izgubi taj fokus ko može brže da se refokusira. Jer, derbi je utakmica koja svakome pre ili kasnije skrene pažnju sa suštine, u tom smislu će Crvenoj zvezdi mnogo nedostajati igrač poput Milijaša, koji je savršeno znao da diktira tempo igre, da dozira, doda, pa oduzme gas..."

Ali...

"Ali, Crvena zvezda ima drugu vrstu prednosti".

U kom smislu?

"Crvena zvezda igra na domaćem terenu i to je u derbiju uvek prednost za crveno-bele, ne velika, mala, ali nekad sasvim dovoljna. Uostalom, to pokazuje i skor u 'večitim derbijima'. Nije postojala utakmica na 'Marakani' da nije bilo komunikacije između publike i igrača Crvene zvezde, pre ili kasnije dogodi se taj kontakt između terena i tribine, da li je povod gol, šansa, dva klizeća starta, odbrana golmana...", kaže i opisuje:

"Tada se stvori talas na kom, ako ga igrači i publika prepoznaju, Crvena zvezda može da postigne nekoliko golova za 15, 20 minuta... Samo je važno osetiti taj trenutak. Jednostavno, to je energija koja nosi domaći tim, ali je, ponavljam, neophodno da u tom trenutku postoji ta hladna glava na terenu, kako se sve ne bi pretvorilo u anarhiju".

Trenutak?

"Da, bukvalno trenutak... U derbiju koji smo, posle vođstva Partizana na poluvremenu, preokrenuli i dobili 3:2, trenutak je bio gol Luke Milivojevića u 49. minutu. Te 2008. godine, u onoj Kup utakmici, povod za Zvezdin nalet bio je jedan šut Milijaša koji je golman Partizana izbio u korner. Partizan je tada vodio 2:0, a mi smo dali tri gola za 15 minuta, od kojih je treći nažalost poništen...", priseća se Janković.

"Dakle, to je prednost Crvene zvezde koju su koristili i neki stariji igrači u slavnim vremenima, kada su u Beogradu padali najveći klubovi Evrope i potom o toj energiji pričali neki od najvećih fudbalera svih vremena, prisećajući se dolaska na 'Marakanu'. Uz sav respekt prema Partizanu, a ja taj klub mnogo poštujem i cenim, to je uvek Zvezdina prednost u Ljutice Bogdana i Lale (Nenad Lalatović, prim. Aut) to najbolje zna, jer je gradio sebe igrajući derbije od mlađih kategorija, preko prvog tima čiji je bio kapiten, a evo došao je trenutak da debituje kod kuće i kao trener", kaže i zaključuje:

"Kada to krene, sve je moguće..."

Ko bi u Zvezdinom timu bio vaša opklada?

"Već sam rekao, šta god da bude, ja znam da će u Partizanu sve zavisiti od Ilića i Babovića, a u Crvenoj zvezdi je teže govoriti o tome, jer je ekipa puna klinaca i vidim da ih Lale forsira, što je dobro. Radi se o Zvezdinoj deci, kojoj derbi i atmosfera nisu strani, a utakmice sa Partizanom često su rađale neke sasvim nove i neočekivane heroje. Ovako, sa strane, deluje da bi to ovog puta mogao da bude Luka Jović, o kom se priča i piše, on je 'taj' na kome se gradi Zvezdina budućnost. Videćemo da li će ovo biti njegova utakmica...", kaže Janković.

"Tek ćemo saznati za koga će se Lale odlučiti, a lično, voleo bih da derbi reši Darko Lazović, jer on to može, a i zaslužuje. Ovo mu je poslednji derbi, odlazi, vreme je da ide, ali moguće da nije rekao sve što ima i bio bih srećan da vidim da njegov potez odluči utakmicu. Da ume i zna, u to nemam dilemu", kaže Beograđanin.

Za kraj, slažete li se sa ocenom da ova utakmica, iako posle nje ima još mnogo do kraja, rešava prvenstvo?

"Da, osim u slučaju pobede Crvene zvezde, jer će tada sve ponovo biti otvoreno. S obzirom na to da znam jako dobro kako stoje stvari u srpskom fudbalu, druga dva ishoda bi samo u slučaju čuda neviđenog ostavile titulu na 'Marakani'", kaže Aleksandar Janković na kraju razgovora za MONDO.

Komentari / 0

Ostavite komentar