Жоц: Хоћу 9. титулу шампиона Европе!

“Фенербахче има између 25 и 30 милиона навијача, донели смо им велико одушевљење и желимо да се ово настави”, изјавио је српски тренер након што је турском клубу обезбедио одлазак на Фајнал фор Евролиге први пут у историји.

Кошарка 24.04.2015 | 19:20
Жоц: Хоћу 9. титулу шампиона Европе!

Српски стручњак Жељко Обрадовић већ је направио највећи успех са екипом Фенербахчеа, пошто им је обезбедио пласман на Фајнал фор Евролиге, први пут у историји.

Турски клуб урадио је то на супериоран начин, почистивши актуелног шампиона Макаби са 3:0 у серији.

Фенер је тако добио прилику да се од 15. до 17. маја у Мадриду бори за први трофеј у најјачем европском такмичењу заједно са екипама Реал Мадрида, Олимпијакоса и ЦСКА, а Обрадовић чак за девету титулу Евролиге.

"Урадили смо велики посао и заслужили смо да прославимо овај успех. Након завршетка меча у Тел Авиву видело се колико су се играчи радовали. Тако је када се много уложи у нешто и када се то врати. Уочи сезоне поставили смо себи циљ да што бвоље одиграмо у Евролиги и задовољан сам свим што смо учинили, осим мечевима против Панатинаикоса у Атини и Кахе у Виторији. Изграђена је сјајна атмосфера у тиму и сви играчи су веома посвећени заједничком циљу", истакао је у разговору за “Политику” Обрадовић и додао да су му и добри пријатељи рекли да га дуго нису видели тако срећног, као после меча у Тел Авиву када су обезбедили пласман на Фајнал фор, пошто се од срца радовао са играчима.

Српски тренер до сада је већ подизао европске пехаре са Партизаном (1992), Хувентудом (1994), Реал Мадридом (1995), и чак пет пута са Панатинаикосом (2000, 2002, 2007, 2009. и 2011), а сада ће имати прилику да се попне на кров Европе и са Фенером.

"Сваки клуб има своје циљеве, а ја сам имао среће да радим у клубовима чији су се циљеви поклапали са мојим. Некада сам и ризиковао, као када сам потписао за Реал и када су тражили да се обавежем да ћу већ у првој сезони одвести клуб до титуле првака Европе. Нисам много размишљао, јер није била мала ствар водити велики Реал са 34 године и срећом успео сам да урадим оно што смо предвидели уговором, па сам у Мадриду провео три лепе године”", присећа се бивши селектор Србије и Црне Горе, који је после прве сезоне у Турској када је Фенер заустављен у Топ 16 фази направио велики корак напред и учинио да та земља добије тек другог учесника Ф4 турнира Евролиге после Ефеса 2011. године.

"Задовољан сам овом сезоном. Успешни смо јер су у клубу сви радили - од економа до председника. Похваљујем све, али играчи су увек најбитнији. Фенербахче има између 25 и 30 милиона навијача, донели смо им велико одушевљење и желимо да се ово настави. Однос између навијача и тима је сјајан и сигуран сам да ће нас подржати у Мадриду".

Обрадовић каже да до Фајнал фора има још доста времена и да ће се Фенер до тада посветити борби у турском шампионату, где их већ у недељу очекује дерби са Ефесом Душана Ивковића.

Тврди да ће бити спремни да се у Мадриду покажу у најбољем светлу.

"Имамо двадесетак дана до Фајнал фора. Очекује нас тежак период. Постоје, међутим, још неке ствари које можемо да побољшамо у игри и радићемо на томе", истакао је Обрадовић.

Обрадовић је више пута рекао да би волео да осети како је то бити тренер Макабија, клуба који је одлично организован и који веома цени.

"Често истичем Макаби као пример праве кошаркашке средине. Они су вишеструки прваци Европе, кошаркашка институција. И пре неки дан сам рекао израелским новинарима да волим када моји тимови играју у Тел Авиву. А и сведоци смо да је сваки Фајнал фор на којем игра 'понос Израела' посебан спектакл због њихових навијача".

У Фенеру играју два српска репрезентативца Богдан Богдановић и Немања Бјелица, а похвалу о томе да су напредовали дао је недавно и селектор Саша Ђорђевић, рекавши да су "заблистали код тате Жељка Обрадовића".

"Богдановићу је ово прва година код нас и одлично се уклопио. 'Хемија' у тиму је добра, играчи се међусобно поштују и бодре. Као и сваки млади играч има осцилације, али добро је што је и сам свестан да може много боље. Када је реч о Бјелици он игра убедљиво најбољу сезону у каријери. На свакој утакмици је одрадио свој део посла".

Коментари / 0

Оставите коментар