Влада Српске ни за воду нема рјешење

Ко има овлашћења да контролише хигијенску исправност воде за јавну употребу. По важећем Правилнику о хигијенском испитивању воде то имају јавне здравствене установе. По рјешењима Министарства пољопривреде то право су добили и неки приватни Институти!

Република Српска 24.04.2015 | 22:48
Влада Српске ни за воду нема рјешење

То је изазвало праву пометњу чак и тужбе!

Институт за воде Бијељина тужио је бањалучки “Водовод” зато што није испоштовао Закон о јавним набавкама и приликом склапања Уговора са Институтом за јавно здравство о контроли воде није обавијестио и посао понудио и приватном Институту из Бијељине.

Проблем је настао јер је Министарство пољопривреде и поред још увијек важећег Правилника издало ријешење приватном институту по којем може да врши основне и специјализоване физичко хемијске анализе.

По важећем Правилнику то и даље може да ради само Институт за јавно здравство.

Прво ријешење о давању овлаштења Институту за воде Бијељина потписао је министар пољопривреде Стево Мирјанић, допуну ријешења потписала је помоћник министра Радмила Чојо.

У Институту за воде Бијељина нисмо могли сазнати више информација, јер је директор на путу, Министарство пољопривреде није одговорило на наша питања.

Оно што незванично сазнајемо јесте да је министарство једноставно одобрило анализу воде за јавну употребу приватном институту. Према правилнику о хигијенском испитивању воде који је важећи анализу воде за масовну употребу становништва може да ради само јавна здравствена установа.

Институт за воде Бијељина је дозволу Министарства пољопривреде добио 28. јануара, а бањалучки “Водовод” је посао са Институтом за јавно здравство склопио 21. јануара ове године.

Занимљиво и апсурдно Министарство здравља је 16. марта овластило Институт за јавно здравство Републике Српске да врши јавноздравствену контролу хигијенске исправности воде за пиће намијењене за јавно снадбијевање становништва.

Оно што тврде извори БН ТВ из Министарства пољопривреде јесте да су у случају испитивања воде укључени приватни интереси и да је управо због тих интереса рјешења прво потписивао министар Мирјанић, а затим и помоћник министра Радмила Чојо. Да ли је тако у министарству није било могуће провјерити јер нису одговорили на постављена питања.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бусац123

24.04.2015 18:35

Гдје се појави Чојо одмах нека афера! Хоће ли одговарати за Пекабеско или ће само Станић бити колатерална штета!?

ОДГОВОРИТЕ