Vlada Srpske ni za vodu nema rješenje

Ko ima ovlašćenja da kontroliše higijensku ispravnost vode za javnu upotrebu. Po važećem Pravilniku o higijenskom ispitivanju vode to imaju javne zdravstvene ustanove. Po rješenjima Ministarstva poljoprivrede to pravo su dobili i neki privatni Instituti!

Republika Srpska 24.04.2015 | 22:48
Vlada Srpske ni za vodu nema rješenje

To je izazvalo pravu pometnju čak i tužbe!

Institut za vode Bijeljina tužio je banjalučki “Vodovod” zato što nije ispoštovao Zakon o javnim nabavkama i prilikom sklapanja Ugovora sa Institutom za javno zdravstvo o kontroli vode nije obavijestio i posao ponudio i privatnom Institutu iz Bijeljine.

Problem je nastao jer je Ministarstvo poljoprivrede i pored još uvijek važećeg Pravilnika izdalo riješenje privatnom institutu po kojem može da vrši osnovne i specijalizovane fizičko hemijske analize.

Po važećem Pravilniku to i dalje može da radi samo Institut za javno zdravstvo.

Prvo riješenje o davanju ovlaštenja Institutu za vode Bijeljina potpisao je ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić, dopunu riješenja potpisala je pomoćnik ministra Radmila Čojo.

U Institutu za vode Bijeljina nismo mogli saznati više informacija, jer je direktor na putu, Ministarstvo poljoprivrede nije odgovorilo na naša pitanja.

Ono što nezvanično saznajemo jeste da je ministarstvo jednostavno odobrilo analizu vode za javnu upotrebu privatnom institutu. Prema pravilniku o higijenskom ispitivanju vode koji je važeći analizu vode za masovnu upotrebu stanovništva može da radi samo javna zdravstvena ustanova.

Institut za vode Bijeljina je dozvolu Ministarstva poljoprivrede dobio 28. januara, a banjalučki “Vodovod” je posao sa Institutom za javno zdravstvo sklopio 21. januara ove godine.

Zanimljivo i apsurdno Ministarstvo zdravlja je 16. marta ovlastilo Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da vrši javnozdravstvenu kontrolu higijenske ispravnosti vode za piće namijenjene za javno snadbijevanje stanovništva.

Ono što tvrde izvori BN TV iz Ministarstva poljoprivrede jeste da su u slučaju ispitivanja vode uključeni privatni interesi i da je upravo zbog tih interesa rješenja prvo potpisivao ministar Mirjanić, a zatim i pomoćnik ministra Radmila Čojo. Da li je tako u ministarstvu nije bilo moguće provjeriti jer nisu odgovorili na postavljena pitanja.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

busac123

24.04.2015 18:35

Gdje se pojavi Čojo odmah neka afera! Hoće li odgovarati za Pekabesko ili će samo Stanić biti kolateralna šteta!?

ODGOVORITE