Крај штрајка просветара

Петомесечни штрајк просветних радника окончан је данас пошто су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и два синдиката, Уније синдиката просветних радника Србије (СПРС) и Синдиката радника у просвети Србије (СРПС), потписали Споразум уз посредовање Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.

 

Србија 24.04.2015 | 13:33
Крај штрајка просветара

Како је рекао миритељ Живко Кулић, посредовање Агенције било у најбољем интересу не само страна у спору него, пре свега, ученика и њихових родитеља.

"Агенција је у марту допринела поновном отпочињању и данашњем успешном окончању преговора Министарства просвете и два репрезентативна синдиката у просвети, који по завршетку претходног преговарачког циклуса нису потписали Посебан колективни уговор, нити Споразум о решавању спорних питања", рекао је Кулић, а саопштено је из Агенције.

Директор Републичке агенције за мирно решавање радних спорова Миле Радивојевић оценио је да Споразум, којим је окончан вишемесечни штрајк у просвети, показује значај мирног решавања колективних радних спорова, јер је дијалог уз посредовање миритеља најефикаснији начин окончања спора.

Агенција је почела да се бави проблемом штрајка просветних радника 25. децембра 2014. године на предлог четри репрезентативна синдиката - ГСПРС "Независност", Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије.

У том поступку учествовала су сва четири наведена синдиката и Министарство просвете.

Коментари / 0

Оставите коментар