Kraj štrajka prosvetara

Petomesečni štrajk prosvetnih radnika okončan je danas pošto su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i dva sindikata, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), potpisali Sporazum uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

 

Srbija 24.04.2015 | 13:33
Kraj štrajka prosvetara

Kako je rekao miritelj Živko Kulić, posredovanje Agencije bilo u najboljem interesu ne samo strana u sporu nego, pre svega, učenika i njihovih roditelja.

"Agencija je u martu doprinela ponovnom otpočinjanju i današnjem uspešnom okončanju pregovora Ministarstva prosvete i dva reprezentativna sindikata u prosveti, koji po završetku prethodnog pregovaračkog ciklusa nisu potpisali Poseban kolektivni ugovor, niti Sporazum o rešavanju spornih pitanja", rekao je Kulić, a saopšteno je iz Agencije.

Direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Mile Radivojević ocenio je da Sporazum, kojim je okončan višemesečni štrajk u prosveti, pokazuje značaj mirnog rešavanja kolektivnih radnih sporova, jer je dijalog uz posredovanje miritelja najefikasniji način okončanja spora.

Agencija je počela da se bavi problemom štrajka prosvetnih radnika 25. decembra 2014. godine na predlog četri reprezentativna sindikata - GSPRS "Nezavisnost", Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

U tom postupku učestvovala su sva četiri navedena sindikata i Ministarstvo prosvete.

Komentari / 0

Ostavite komentar