Све партије код нас су власт,опозиције нема!

Босна и Херцеговина, а у склопу ње и Република Српска, вероватно је једина земља на свету где су готово све парламентарне политичке партије, на кантоналном, ентитетском или државном нивоу, на власти!

Босна и Херцеговина 24.04.2015 | 07:13
Све партије код нас су власт,опозиције нема!

У овоме се слажу политички аналитичари од којих смо желели да сазнамо одговор на питање - да ли онда у том случају уопште постоји опозиција?

- Опозиција и у практичном и у теоретском смислу у овом тренутку не постоји - каже за "Новости" политички аналитичар Срђан Вукадиновић.

Он истиче да се може анализирати који политички блок на којем нивоу има више власти или утицаја, али да нема сумње да опозиције на свим нивоима власти - нема!

- У свему томе највећу штету трпе грађани, јер нема добре власти без конструктивне критике опозиције. А супротстављени политички блокови, као што је случај у Републици Српској, више се баве међусобним оптуживањем, једни да би сачували власт, а други да би је освојили, него што расправљају о темама које су од животног значаја за грађане - сматра Вукадиновић.

Он додаје да овакво стање није добро за демократију и парламентаризам, као ни за народ Српске, и не иде у прилог побољшању њиховог живота.

- Узмите пример члана Председништва БиХ из Републике Српске који у Бањалуци нема канцеларију, тамо где би требало да је има, и где је имао и досадашњи члан Председништва БиХ из РС, због сукоба председника Српске са њим!? Зар су важнији дневнополитички сукоби од потребе да постоји једно место где ће члан Председништва БиХ имати канцеларију и одговарати на питања грађана - пита се Вукадиновић.

ЧИЊЕНИЦЕ
У Српској су на власти СНСД, ДНС и СП, које су и парламентарне странке, док су СДС, ПДП и НДП, као парламентарне странке у оквиру Савеза за промене у опозицији у РС, али на власти на нивоу државе БиХ, где је опет у опозицији блок СНСД-ДНС-СП.

Трачак наде да ће се политичке елите вратити из праксе међусобних оптужби на рад за добробит грађана, према Вукадиновићу, даје јединствен став, и власти и опозиције, кад је у питању одбрана Дана РС.

Политички аналитичар Милош Шолаја за "Новости" каже да се у Српској и БиХ дешава демократски тоталитаризам!

- Сви су помало на власти и нико нема намеру да озбиљно мења стање - каже Шолаја.

Он истиче да се све своди на то да се узме власт и потом да се задржи.

- Најбољи пример колико је политичким елитама стало до народа јесте формирање Савета министара БиХ, које је трајало пет месеци, јер се нису могли договорити око поделе фотеља - каже Шолаја и додаје да је у БиХ и Српској политика постала сврха самој себи.

Он партијама и на власти и у опозицији замера и што ниједна није изнела консеквентан политички програм који би ишао од међународних односа до локалног нивоа.

- Све је гомила фраза, а основни мото свих политичких партија у БиХ је постао већ излизан, а то је да пред изборе појачају говор национализма и на тај начин повећају шансе да добију изборе - каже Шолаја.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Птедраг

24.04.2015 05:20

Тешко народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

24.04.2015 05:38

Једина опозициона странка у Републици Српској је Српска напредна странка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНС

24.04.2015 05:50

Са неких 2500 гласова на задњим изборима на нивоу Републике.

Name

Мојне

24.04.2015 07:15

У Сарајеву гужва. Сви аутомобили стоје. Једном типу неко куца на прозор. Овај отвара прозор: - "Друже, шта је ово било? - "Ма, не питај, терористи отели цијело предсједништво Босне и Херцеговине. Тразе 10.000.000 ЕУРа, или ће да их полију бензином и запале, па скупљамо прилоге." - "ОК, даћу, није проблем. А колико се даје... отприлике?" - "Па, тако ... колико ко мозе , литар-два...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

24.04.2015 07:44

Опозиција у РС су радници без посла од 1998,пензионерии млади без посла.Врло велика опозиција али без права гласа,пардон, само их користе за изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

24.04.2015 08:24

У овој држави, на власти нису никакве политичке партије него је на власти једино КОРУПЦИЈА. Она и само она. КОРУПЦИЈА је газда на сваком нивоу, на сваком кораку. Неписмени и неспособни, подли и покварени, који свугдје хоће да нешто за себе ушићаре, воле корупцију као зјеницу ока свог и неће је без примјене силе напустити никад. То све производи НЕГАТИВНУ СЕЛЕКЦИЈУ. Резултат негативне селекције је пропаст. Пропаст свега. Овај народ је пред потпуним уништењем а то је и заслужио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

24.04.2015 08:38

Револуција!Све их збрисати на сметљисте!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола озрен

24.04.2015 09:58

Без револуције нема ниста давно сам ја овде на овом порталу написао да је то све исто и опозиција а и ови на власти.Ови сто их подрзавају на порталима то су они који имају некакве послице боје се отказа јер онда егзистенција породице долази у питање и то разумијем.Ал ми није јасно ста је са оних 95 посто људи који само кукају а за 1 мај неце бити куце без разња и ростиља. Дан после тога опет кукање.За 1 мај треба 50000 људи и у Бањалуку направит ростиљ од владе све осим тога је теско блејање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВидовитаВанга

24.04.2015 15:39

Нажалост, нажалост, нажалост- нема спаса земљама на Балкану. Корупцијасе тако разсрасла, да нема багера, који би јој повадио корјење.

ОДГОВОРИТЕ