Ловишта Српске Влада даје под концесију?

Нови план образовања ловишта у Републици Српској подигао је буру незадовољства међу ловцима. Ако план прође, многа спортска ловишта ће отићи под концесију након чега ће ловцима бити недоступна, поручили су ловци на данашњој јавној расправи о измјенама Закона о ловству, која је одржана у Бањалуци. Све гласнија су и незадовољства радом Ловачког савеза Републике Српске.

Република Српска 23.04.2015 | 21:44
Ловишта Српске Влада даје под концесију?

Претварање спортских ловишта у привредна, за нас је неприхватљиво поручују ловци. Највише су огорчени ловци из Кнежева гдје спортско ловиште “Чемерница” треба да буде претворено у привредно. Ако се то догоди, страхују ловци, “Чемерница” ће да оде под концесију.

“Ми нисмо сагласни са таквим ставом, зато што једноставно речено, ако нам узму срце из њедара тј. ако нам узму “Чемерницу” и кањон Угра ми немамо више шта тражити од лова”, каже предсједник Ловачког удружења “Чемерница” Драго Кнежевић.

Ловце из Кнежева подржала су и остала ловачка удружења из бањалучке регије.

Претварањем спортских ловишта у привредном, Министарство намјерава да природно богатство одузме од ловаца.

“Ми ћемо се солидарисати са ловцима из Кнежева, и ако се не усагласе да ово буде њихов дио ловишта, ни остала удружења неће узимати тј. плаћати чланарине, а то ћемо питање покренути и у Ловачком савезу”, тврди Недељко Гламочак из Регионалног Савеза ловаца бањалучке регије.

На јавној расправи је више пута помињано и све веће незадовољство локалних ловачких друштава у оквиру Ловачког Савеза Српске.

Незадовољни радом локалног руководства ловци више локалних заједница као што су Рибник, Приједор, Козарска Дубица основали су самостална ловачка друштва.

“Ми смо основали ново удружење због незадовољства актуелним руководством, које је 15 година на челу, због разних неправилности, финансијских малверзација”, поручује Мирослав Крајновић из Ловачког удружења Козарска Дубица.

Наводе о малверзацијама у Ловачком савезу нису коментарисали. Формирање нових удружења, кажу, није добро, јер ће након реорганизације једним ловиштем моћи да управља само једно удружење.

Из Министарства одговарају да ће анализирати стање у Ловачком савезу. Када су у питању незадовољства ловачких друштава реорганизацијом ловишта, кажу у Министарству, све ће радити у оквиру Закона о ловству којим је планирано је да у Српској буду установљена ловишта по намјени, а коначну одлуку о томе донијеће Влада. Након окончаних јавних расправа размотрићемо све примједбе. 

А примједби ће бити и то не само у Крајини. Дан раније побунили су се и Херцеговачки ловци због плана Министарства да спортско ловиште “Леотар” прогласи привредним и да га под концесију.

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Милорад

23.04.2015 19:51

Беспотребна је сада сва прица. Ако је ... Тегелтија наумио продати ловиста, сви заједно могу изврсити колективно самоубиство и она це бити продана. Вјероватно це концесију добити Каја, па це њих двојица, заједно са битангом Кесицем и овим Бакинацким ловцем на Јелене, мирне дусе, полако, у лов на медвједе. Овце и ситну стоку су потаманили, сад иду мало на крупну дивљац. То је данас у тренду, а и мастали су о томе док су били мали..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПЕТ ГЛУПОСТИ

23.04.2015 20:04

ОВИ НАШИ БИ СВЕ ЈОЛБАХЕ. ХОЋЕ ЛИ НЕКО У ОВОЈ ЗЕМЉИ ОДГОВОРИТИ НА ПИТАЊЕ КАКО ДОВЕСТИ ДЕСЕТ ХИЉАДА СТРАНИХ ЛОВАЦА И УЗЕТИ ИМ ПАРЕ УМЈЕСТО ДА СЕ СТАЛНО РАСПРАВЉА КО ЋЕ ВИШЕ ПО СЕЛИМА ДИВЉИХ КРМАЧА ДА УБИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кондор.

24.04.2015 04:56

РУКЕ ГОРЕ!!! ОВО ЈЕ ПЉАЦКА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

24.04.2015 07:15

Ово је класицна пљацка јадне сиротиње Тегелтија је изјавио да је ово спорт за богате а не за сиротињу јос то нек нам узму а узели су све моземо се повјесати, ал нема везе видицемо ста це бити како це се све заврсити има и друго ПОЛУВРЕМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спасиц Дордо

27.06.2017 14:14

Једино тако - давањем ловиста под концесију моземо довести стрене туристе - ловце у ловиста од којих моземо имати велике користи-друство па и (сви) угоститељство итд Уједно би спријецили КРИВОЛОВ који је присутан без граница.

ОДГОВОРИТЕ