Lovišta Srpske Vlada daje pod koncesiju?

Novi plan obrazovanja lovišta u Republici Srpskoj podigao je buru nezadovoljstva među lovcima. Ako plan prođe, mnoga sportska lovišta će otići pod koncesiju nakon čega će lovcima biti nedostupna, poručili su lovci na današnjoj javnoj raspravi o izmjenama Zakona o lovstvu, koja je održana u Banjaluci. Sve glasnija su i nezadovoljstva radom Lovačkog saveza Republike Srpske.

Republika Srpska 23.04.2015 | 21:44
Lovišta Srpske Vlada daje pod koncesiju?

Pretvaranje sportskih lovišta u privredna, za nas je neprihvatljivo poručuju lovci. Najviše su ogorčeni lovci iz Kneževa gdje sportsko lovište “Čemernica” treba da bude pretvoreno u privredno. Ako se to dogodi, strahuju lovci, “Čemernica” će da ode pod koncesiju.

“Mi nismo saglasni sa takvim stavom, zato što jednostavno rečeno, ako nam uzmu srce iz njedara tj. ako nam uzmu “Čemernicu” i kanjon Ugra mi nemamo više šta tražiti od lova”, kaže predsjednik Lovačkog udruženja “Čemernica” Drago Knežević.

Lovce iz Kneževa podržala su i ostala lovačka udruženja iz banjalučke regije.

Pretvaranjem sportskih lovišta u privrednom, Ministarstvo namjerava da prirodno bogatstvo oduzme od lovaca.

“Mi ćemo se solidarisati sa lovcima iz Kneževa, i ako se ne usaglase da ovo bude njihov dio lovišta, ni ostala udruženja neće uzimati tj. plaćati članarine, a to ćemo pitanje pokrenuti i u Lovačkom savezu”, tvrdi Nedeljko Glamočak iz Regionalnog Saveza lovaca banjalučke regije.

Na javnoj raspravi je više puta pominjano i sve veće nezadovoljstvo lokalnih lovačkih društava u okviru Lovačkog Saveza Srpske.

Nezadovoljni radom lokalnog rukovodstva lovci više lokalnih zajednica kao što su Ribnik, Prijedor, Kozarska Dubica osnovali su samostalna lovačka društva.

“Mi smo osnovali novo udruženje zbog nezadovoljstva aktuelnim rukovodstvom, koje je 15 godina na čelu, zbog raznih nepravilnosti, finansijskih malverzacija”, poručuje Miroslav Krajnović iz Lovačkog udruženja Kozarska Dubica.

Navode o malverzacijama u Lovačkom savezu nisu komentarisali. Formiranje novih udruženja, kažu, nije dobro, jer će nakon reorganizacije jednim lovištem moći da upravlja samo jedno udruženje.

Iz Ministarstva odgovaraju da će analizirati stanje u Lovačkom savezu. Kada su u pitanju nezadovoljstva lovačkih društava reorganizacijom lovišta, kažu u Ministarstvu, sve će raditi u okviru Zakona o lovstvu kojim je planirano je da u Srpskoj budu ustanovljena lovišta po namjeni, a konačnu odluku o tome donijeće Vlada. Nakon okončanih javnih rasprava razmotrićemo sve primjedbe. 

A primjedbi će biti i to ne samo u Krajini. Dan ranije pobunili su se i Hercegovački lovci zbog plana Ministarstva da sportsko lovište “Leotar” proglasi privrednim i da ga pod koncesiju.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Milorad

23.04.2015 19:51

Bespotrebna je sada sva prica. Ako je ... Tegeltija naumio prodati lovista, svi zajedno mogu izvrsiti kolektivno samoubistvo i ona ce biti prodana. Vjerovatno ce koncesiju dobiti Kaja, pa ce njih dvojica, zajedno sa bitangom Kesicem i ovim Bakinackim lovcem na Jelene, mirne duse, polako, u lov na medvjede. Ovce i sitnu stoku su potamanili, sad idu malo na krupnu divljac. To je danas u trendu, a i mastali su o tome dok su bili mali..

ODGOVORITE
Name

ОПЕТ ГЛУПОСТИ

23.04.2015 20:04

ОВИ НАШИ БИ СВЕ ЈОЛБАХЕ. ХОЋЕ ЛИ НЕКО У ОВОЈ ЗЕМЉИ ОДГОВОРИТИ НА ПИТАЊЕ КАКО ДОВЕСТИ ДЕСЕТ ХИЉАДА СТРАНИХ ЛОВАЦА И УЗЕТИ ИМ ПАРЕ УМЈЕСТО ДА СЕ СТАЛНО РАСПРАВЉА КО ЋЕ ВИШЕ ПО СЕЛИМА ДИВЉИХ КРМАЧА ДА УБИЈЕ.

ODGOVORITE
Name

Kondor.

24.04.2015 04:56

RUKE GORE!!! OVO JE PLJACKA!!!

ODGOVORITE
Name

dragan

24.04.2015 07:15

Ovo je klasicna pljacka jadne sirotinje Tegeltija je izjavio da je ovo sport za bogate a ne za sirotinju jos to nek nam uzmu a uzeli su sve mozemo se povjesati, al nema veze vidicemo sta ce biti kako ce se sve zavrsiti ima i drugo POLUVREME.

ODGOVORITE
Name

Spasic Dordo

27.06.2017 14:14

Jedino tako - davanjem lovista pod koncesiju mozemo dovesti strene turiste - lovce u lovista od kojih mozemo imati velike koristi-drustvo pa i (svi) ugostiteljstvo itd Ujedno bi sprijecili KRIVOLOV koji je prisutan bez granica.

ODGOVORITE