Радници "Чајавеца" најављују протесте

Некадашњи радници бањалучког предузећа "Руди Чајавец" у четвртак су одржали протестно окупљање и најавили протестне шетње и радикалније потезе уколико им Влада Републике Српске не повеже радни стаж.

Република Српска 23.04.2015 | 18:50
Радници "Чајавеца" најављују протесте

"Докад да чекамо", поручили су надлежнима.

Испред некадашњег привредног гиганта окупило се четрдесетак од око 500 радника којима бивше предузеће није уплаћивало радни стаж, али су најавили масовније и радикалније протесте.

Влада Српске 2011. године прогласила је стечај у пет предузећа који су били дио пословног система “Руди Чајавец”, а у тим предузећимаа “Чајавец - Просторна техника", "Чајавец - Телекомуникације и електроника”, "Чајавец - Специјални уређаји", "Чајавец - Професионална електромеханика" и "Чајавец - Мјерно-детекторски уређаји" именовани су стечајни управници, производња је престала, а радници су остали без посла.

Осим посла, многи од њих остали су и без могућности за остваривање раднићких права је рим није повезан радни стаж и то је разлог због којег су се у четвртак окупили пред некадашњом фирмом, чији простори су у међувремену распродани приватним предузећима.

“Тражимо да се повеже стаж првенствено, да можемо остварити пензије, те да се исплате надокнаде и обавезе према радницима јер је досад само 16 одсто исплаћено. Имамо стечајне управнике, али ни он ни Влада нас ни о чему не обавјештавају, продали су то, простор фирме који је остао је закључан, никог ту нема. Радници су на улици и чекају да им се испуне услови за пензију. Сада нису нигдје, на улици су и препуштени сами себи и да живе без икаквих примања”, прича Предраг Ковачевић, један од радника, који је радио у “Чајавец – Просторној техници” од 1980. године.

Он истиче да је ово тек прво окупљање, за које многи радници нису ни знали, али да ускоро можемо очекивати и раднике “Чајавеца” на протестима у Бањалуци, као што је био случај са радницима Космоса.

“Уколико не добијемо позитиван одговор онда ћемо направити протестну шетњу, а онда ћемо предузимати радикалније мјере. Педесетак радника у мојој фирми има ту 23 одсто акција, ми и наше прородице улагали смо у те акције, оне су пропале. Тражимо да нам се повеже стаж и да се исплате дуговања, она су од радника до радника различита, има ту дуговања од 1.000 до 15.000 КМ”, поручује Ковачевић.

Радници Чајавеца у четвртак су ушли у круг предузећа, а некадашње хале у којима су они радили већином су распродане приватним различитим предузећима, од приватних факултета преко других предузећа до ноћног клуба.

У власништву предузећа Чајавец остао је тек мањи простор у којима је званично ових пет предузећа, а на то подсјећају тек њихова имена исписана на папиру формата А4 која се налазе на вратима.

(Мондо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

баја

23.04.2015 17:36

Страјкујте колико вам воља, зато постоји полиција да вас разбије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

23.04.2015 20:22

За кога сте гласили тражите да вам помогне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цајавец 1970

24.04.2015 07:52

То питајте Младју Новаковица тајкуна који је покуповао Цајевец и издао га маркетима,и политицким странкама

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

24.04.2015 12:54

Ови устали из мртвих! Чајавец више не постоји. 6 улица иде кроз некадашњи Чајавец. Све разваљено и разграбљено. Приватници власници хала. Е, народе, стоко једна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехеј људи...

24.04.2015 22:24

Да није мало касно..??!!

ОДГОВОРИТЕ