Radnici "Čajaveca" najavljuju proteste

Nekadašnji radnici banjalučkog preduzeća "Rudi Čajavec" u četvrtak su održali protestno okupljanje i najavili protestne šetnje i radikalnije poteze ukoliko im Vlada Republike Srpske ne poveže radni staž.

Republika Srpska 23.04.2015 | 18:50
Radnici "Čajaveca" najavljuju proteste

"Dokad da čekamo", poručili su nadležnima.

Ispred nekadašnjeg privrednog giganta okupilo se četrdesetak od oko 500 radnika kojima bivše preduzeće nije uplaćivalo radni staž, ali su najavili masovnije i radikalnije proteste.

Vlada Srpske 2011. godine proglasila je stečaj u pet preduzeća koji su bili dio poslovnog sistema “Rudi Čajavec”, a u tim preduzećimaa “Čajavec - Prostorna tehnika", "Čajavec - Telekomunikacije i elektronika”, "Čajavec - Specijalni uređaji", "Čajavec - Profesionalna elektromehanika" i "Čajavec - Mjerno-detektorski uređaji" imenovani su stečajni upravnici, proizvodnja je prestala, a radnici su ostali bez posla.

Osim posla, mnogi od njih ostali su i bez mogućnosti za ostvarivanje radnićkih prava je rim nije povezan radni staž i to je razlog zbog kojeg su se u četvrtak okupili pred nekadašnjom firmom, čiji prostori su u međuvremenu rasprodani privatnim preduzećima.

“Tražimo da se poveže staž prvenstveno, da možemo ostvariti penzije, te da se isplate nadoknade i obaveze prema radnicima jer je dosad samo 16 odsto isplaćeno. Imamo stečajne upravnike, ali ni on ni Vlada nas ni o čemu ne obavještavaju, prodali su to, prostor firme koji je ostao je zaključan, nikog tu nema. Radnici su na ulici i čekaju da im se ispune uslovi za penziju. Sada nisu nigdje, na ulici su i prepušteni sami sebi i da žive bez ikakvih primanja”, priča Predrag Kovačević, jedan od radnika, koji je radio u “Čajavec – Prostornoj tehnici” od 1980. godine.

On ističe da je ovo tek prvo okupljanje, za koje mnogi radnici nisu ni znali, ali da uskoro možemo očekivati i radnike “Čajaveca” na protestima u Banjaluci, kao što je bio slučaj sa radnicima Kosmosa.

“Ukoliko ne dobijemo pozitivan odgovor onda ćemo napraviti protestnu šetnju, a onda ćemo preduzimati radikalnije mjere. Pedesetak radnika u mojoj firmi ima tu 23 odsto akcija, mi i naše prorodice ulagali smo u te akcije, one su propale. Tražimo da nam se poveže staž i da se isplate dugovanja, ona su od radnika do radnika različita, ima tu dugovanja od 1.000 do 15.000 KM”, poručuje Kovačević.

Radnici Čajaveca u četvrtak su ušli u krug preduzeća, a nekadašnje hale u kojima su oni radili većinom su rasprodane privatnim različitim preduzećima, od privatnih fakulteta preko drugih preduzeća do noćnog kluba.

U vlasništvu preduzeća Čajavec ostao je tek manji prostor u kojima je zvanično ovih pet preduzeća, a na to podsjećaju tek njihova imena ispisana na papiru formata A4 koja se nalaze na vratima.

(Mondo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

baja

23.04.2015 17:36

Strajkujte koliko vam volja, zato postoji policija da vas razbije.

ODGOVORITE
Name

Brod

23.04.2015 20:22

Za koga ste glasili tražite da vam pomogne.

ODGOVORITE
Name

Cajavec 1970

24.04.2015 07:52

To pitajte Mladju Novakovica tajkuna koji je pokupovao Cajevec i izdao ga marketima,i politickim strankama

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

24.04.2015 12:54

Ovi ustali iz mrtvih! Čajavec više ne postoji. 6 ulica ide kroz nekadašnji Čajavec. Sve razvaljeno i razgrabljeno. Privatnici vlasnici hala. E, narode, stoko jedna.

ODGOVORITE
Name

Ehej ljudi...

24.04.2015 22:24

Da nije malo kasno..??!!

ODGOVORITE