''Колико кошта'' Вечити дерби?! Ево...

Директор стадиона "Рајко Митић" каже да Црвена звезда у више од 90 одсто утакмица има веће расходе од прихода и за Политику објашњава зашто се склањају столице са јужне трибине када долази Партизан.

Фудбал 23.04.2015 | 23:40
''Колико кошта'' Вечити дерби?! Ево...

Једина утакмица домаћег фудбала која редовно пуни стадионе је "вечити дерби". Дуели Црвене звезде и Партизана увек привуку више од 20.000 гледалаца, међутим, ни тада клубови не могу да буду сигурни да ће зарадити...

По подацима листа Политика и изјавама директора стадиона "Рајко Митић", Милорада Ћоровића, Црвена звезда може да буде задовољна ако после суботњег дуела са Партизаном буде на "позитивној нули". Исти случај био би и да се утакмица игра у Хумској.

Имајући у виду да се на "Маракани" очекује барем 35.000 гледалаца, а да су цене улазница 500, 800 и 1.000 динара, приход од тога би требало да буде око 200.000 евра, пише Политика.

Угледни дневни лист, међутим, подсећа да се на српским стадионима често ломе столице и да једна, уз трошкове монтирања, кошта 10 евра, па је за 5.000 поломљених столица штета око 60.000 евра. За редарску службу се плаћа око 7.000 евра, за струју и до 8.000 евра, чишћење стадиона је око 4.000 евра, а ту су и трошкови за воду, изнајмљивање агрегата за покретање реклама крај терена...

"У више од 90 одсто случајева у организацији наших мечева расход је већи од прихода. Када се саберу цене за чишћење стадиона, редарску службу, медицинске услуге, ватрогасну службу, електродистрибуцију, воду, све комуналије, добија се износ који не може да 'покрије' трошкове организације свих сусрета у домаћем првенству, осим када долази Партизан. Нажалост, чак и неки 'вечити дербији' улазе у негативан салдо, јер тада навијачи праве највећу штету", изјавио је Ћоровић за Политику и изнео један занимљив податак:

"Осигуравајућа друштва неће више да осигуравају столице, које скоро увек страдају, и зато их ми уочи оваквих утакмица склањамо са јужне трибине".

Ћоровић је најавио да ће Црвена звезда за предстојећи дерби ангажовати 637 редара, а покушао је да објасни како се и поред великог броја радника обезбеђења и полиције догађа да навијачи редовно на стадионе уносе бакље и друга пиротехничка средства.

"Проблем је зато што бакља не реагује на метал-детектор. Ако 50.000 гледалаца долази на стадион, колико вам треба времена да сваког човека детаљно претресете? Људи долазе по навици пола сата пред почетак и онда се створи уско грло...", истиче Ћоровић и додаје:

"Ниједан редар није одговарао од 2003. године до данас, јер они према закону немају никаква овлашћења. Редар је дужан само да каже полицајцу да сумња да неки навијач има нешто код себе. Закон о спречавању насиља на спортским борилиштима није добар. У њему пише да организатор утакмице и МУП заједно организују меч, али нисам видео да је до сада полиција икада платила за грешке, већ се само кажњавају клубови".

Директор Звездиног стадиона осврнуо се и на тему градских стадиона, које користе по два клуба.

"Стално помињем власника Милана, Силвија Берлусконија, човека који плаћа највећи порез у Италији. Свако ће се сложити да такав човек сигурно има новца да сагради не један, него десет стадиона. Ипак, он врло добро зна да је стадион 'рупа без дна', јер ради само месец дана у години. Зато и Милан и Интер играју на истом стадиону, а град нек се 'чешка' за критеријуме УЕФА, столице и остало. Београдској Комбанк арени потребно је 270 радних дана у години да би била на нули. Зато је постао тренд да се граде разни шопинг-молови, пословни простори, да би објекат преживео. Немогуће је да не радите 11 месеци, а да сте у плусу", сматра Ћоровић.

Коментари / 0

Оставите коментар