''Koliko košta'' Večiti derbi?! Evo...

Direktor stadiona "Rajko Mitić" kaže da Crvena zvezda u više od 90 odsto utakmica ima veće rashode od prihoda i za Politiku objašnjava zašto se sklanjaju stolice sa južne tribine kada dolazi Partizan.

Fudbal 23.04.2015 | 23:40
''Koliko košta'' Večiti derbi?! Evo...

Jedina utakmica domaćeg fudbala koja redovno puni stadione je "večiti derbi". Dueli Crvene zvezde i Partizana uvek privuku više od 20.000 gledalaca, međutim, ni tada klubovi ne mogu da budu sigurni da će zaraditi...

Po podacima lista Politika i izjavama direktora stadiona "Rajko Mitić", Milorada Ćorovića, Crvena zvezda može da bude zadovoljna ako posle subotnjeg duela sa Partizanom bude na "pozitivnoj nuli". Isti slučaj bio bi i da se utakmica igra u Humskoj.

Imajući u vidu da se na "Marakani" očekuje barem 35.000 gledalaca, a da su cene ulaznica 500, 800 i 1.000 dinara, prihod od toga bi trebalo da bude oko 200.000 evra, piše Politika.

Ugledni dnevni list, međutim, podseća da se na srpskim stadionima često lome stolice i da jedna, uz troškove montiranja, košta 10 evra, pa je za 5.000 polomljenih stolica šteta oko 60.000 evra. Za redarsku službu se plaća oko 7.000 evra, za struju i do 8.000 evra, čišćenje stadiona je oko 4.000 evra, a tu su i troškovi za vodu, iznajmljivanje agregata za pokretanje reklama kraj terena...

"U više od 90 odsto slučajeva u organizaciji naših mečeva rashod je veći od prihoda. Kada se saberu cene za čišćenje stadiona, redarsku službu, medicinske usluge, vatrogasnu službu, elektrodistribuciju, vodu, sve komunalije, dobija se iznos koji ne može da 'pokrije' troškove organizacije svih susreta u domaćem prvenstvu, osim kada dolazi Partizan. Nažalost, čak i neki 'večiti derbiji' ulaze u negativan saldo, jer tada navijači prave najveću štetu", izjavio je Ćorović za Politiku i izneo jedan zanimljiv podatak:

"Osiguravajuća društva neće više da osiguravaju stolice, koje skoro uvek stradaju, i zato ih mi uoči ovakvih utakmica sklanjamo sa južne tribine".

Ćorović je najavio da će Crvena zvezda za predstojeći derbi angažovati 637 redara, a pokušao je da objasni kako se i pored velikog broja radnika obezbeđenja i policije događa da navijači redovno na stadione unose baklje i druga pirotehnička sredstva.

"Problem je zato što baklja ne reaguje na metal-detektor. Ako 50.000 gledalaca dolazi na stadion, koliko vam treba vremena da svakog čoveka detaljno pretresete? Ljudi dolaze po navici pola sata pred početak i onda se stvori usko grlo...", ističe Ćorović i dodaje:

"Nijedan redar nije odgovarao od 2003. godine do danas, jer oni prema zakonu nemaju nikakva ovlašćenja. Redar je dužan samo da kaže policajcu da sumnja da neki navijač ima nešto kod sebe. Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim borilištima nije dobar. U njemu piše da organizator utakmice i MUP zajedno organizuju meč, ali nisam video da je do sada policija ikada platila za greške, već se samo kažnjavaju klubovi".

Direktor Zvezdinog stadiona osvrnuo se i na temu gradskih stadiona, koje koriste po dva kluba.

"Stalno pominjem vlasnika Milana, Silvija Berluskonija, čoveka koji plaća najveći porez u Italiji. Svako će se složiti da takav čovek sigurno ima novca da sagradi ne jedan, nego deset stadiona. Ipak, on vrlo dobro zna da je stadion 'rupa bez dna', jer radi samo mesec dana u godini. Zato i Milan i Inter igraju na istom stadionu, a grad nek se 'češka' za kriterijume UEFA, stolice i ostalo. Beogradskoj Kombank areni potrebno je 270 radnih dana u godini da bi bila na nuli. Zato je postao trend da se grade razni šoping-molovi, poslovni prostori, da bi objekat preživeo. Nemoguće je da ne radite 11 meseci, a da ste u plusu", smatra Ćorović.

Komentari / 0

Ostavite komentar