Храна из вртића отровала више од 100 дјеце

Број дјеце из вртића Јавна установа "Дјеца Сарајева" која се јављају у Клинички центар Универзитета у Сарајеву са симптомима тровања храном данас се повећавао из сата у сат, а у тешком стању био је 31 малишан.

Босна и Херцеговина 23.04.2015 | 20:15
Храна из вртића отровала више од 100 дјеце

"Од сриједе навече на Инфективној клиници КЦУС, највјероватније због симптома тровања храном, хоспитализовано је 31 дијете из вртића ЈУ 'Дјеца Сарајева'", казала је Азра Дедајић, шефица Информативне службе КЦУС-а.

Истакла је да се прати стање хоспитализоване дјеце и да се у овом тренутку не може ништа више рећи. Додала је да је стање сваког од хоспитализованих малишана индивидуално, да су налази послани на анализу и да чекају резултате.

Сњежана Балта, директорица Звода за јавно здравство Кантона Сарајево, казала је да постоји сумња на тровање храном, али да до наредне седмице, када се очекују резултати налаза узетих брисова површина и узорака у вртићима, не може говорити о чему је ријеч.

Балта је упозорила да хоспитализована дјеца имају врло високу температуру, пролив и да вјерује да ће колеге на Инфективној клиници адекватно збринути дјецу и да ће она брзо бити боље.

"С лијечењем настављамо опрезно, јер је у питању специфичан ток болести који се мора континуирано пратити. Претпостављамо, али још не можемо потврдити да је узрок салмонела", казала је Нада Колудер, шефица Инфективне клинике у Сарајеву.

У ЈУ "Дјеца Сарајева" нам је потвђено да су дјеца у понедјељак за ручак имала резанце, јаја и павлаку.

У зграду Клинике за инфективне болести јуче су нон-стоп пристизали родитељи са дјецом. Већина мајки била је уплакана и није могла да говори.

"Молим вас, немојте да говорим, рећи ћу нешто што не би требало. Није добро. Дијете ми је јако болесно", казала нам је једна од мајки.

"Моја дјевојчица иде у вртић. Добила је температуру, имала је мучнине и пролив. Довели смо је у сриједу на клинику, пружли су јој помоћ и отишли смо кући. Били смо опет на прегледу. Ситуација није добра, али срећом, није морала бити хоспитализирана", каже Емир Фазлиновић, један је од родитеља чија је кћерка била збринута на клиници.

Док смо причали са Фазлиновићем, његова кћеркица је била у очевом наручју, јако блиједа и видно ицрпљена.

Хоспитализирану дјецу данас су посјетили премијер Кантона Сарајево Елмедин Конаковић и министри образовања, науке и младих, здравства те културе и спорта Елвир Казовић, Емира Тановић-Микулец и Самер Решидат.

Емира Тановић-Микулец рекла је да нико од дјеце није животно угрожен и да се чека и званична потврда стварног узрочника.
"Према информацијама којима располажемо, није било тежих облика тровања храном", навели су из Министарства образовања, науке и младих КС.

Из Управе за инспекцијске послове КС рекли су да сви упосленици имају уредне санитарне књижице, те да се у објектима редовно врше дезинфекција, дезинсекција и дератизација и да се једном седмично раде и лабораторијске анализе хране из свих вртића у саставу ЈУ "Дјеца Сарајева".

Додају да се седмично узимају и брисеви радних површина, прибора и руку радника, који су према досадашњим анализама, уредни и да имају уговор са Заводом за јавно здравство КС о континуираном вршењу тих услуга.

Како је истакла Мирјана Јовановић-Халиловић, директорица ЈУ "Дјеца Сарајева", у сриједу су, након појаве повишене температуре, повраћања и дијареје код дјеце у појединим вртићима то одмах пријавили Санитарној инспекцији, која је изашла на терен, прегледала те вртиће и констатирала да је храна коју су дјеца конзумирала, а која се припрема у централној кухињи, по декларацијама технички исправна.

"Ријеч је о дјеци из вртића 'Машница', 'Скендерија', 'Ластавица' и 'Лептирић'. Имам информацију да у другим вртићима није забиљежен изостанак дјеце. Ради се о вртићима с подручја опћина Стари град, Центар и Ново Сарајево", казала је Јовановић-Халиловићева.

Додала је да сва дјеца која похађају неки од 29 вртића у склопу те установе једу исту храну која се спрема у централној кухињи.
Иначе, храна која се сервира у вртићима свакодневно се контролира, а само јуче је припремљено око 2.300 оброка. Сваки дан узимају се и узорци хране те би се и на основу тога требало моћи утврдити да ли је храна узрок тровања.

Недим Бегунић, предсједник Вијећа родитеља предшколског образовања Кантона Сарајево, није желио коментарисати овај случај, рекавши само да ће "сачекати да се утврди шта се десило".

29 вртића у оквиру ЈУ "Дјеца Сарајева"
2.300 дјеце борави у овим вртићима
103 дјетета јавила се са симптомима тровања храном

У Јавној установи "Дјеца Сарајева" 2009. године једанаестеро дјеце отровано је салмонелом, а вртићи "Скендерија" и "Лептирић" били су привремено и затворени.

Управо из ова два вртића су и овај пут хоспитализирана дјеца.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тузла

23.04.2015 20:27

Број коментара на овом цланку и неком о додику, дану рс, бакиру најбоље полазује какви смо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вртић

23.04.2015 20:47

Ово да се десило у РС било би најмање 30 коментара.

ОДГОВОРИТЕ