Велика Албанија пријети да раскомада Балкан

Напад македонског ОВК на полицију у Гошинцу само је увод у ескалацију сукоба у Македонији и на целом Балкану, сложни су саговорници „Блица“.

Регион 23.04.2015 | 08:04
Велика Албанија пријети да раскомада Балкан

Два одвојена напада Ослободилачка национална армија ("македонски ОВК") на македонске институције у протекле две недеље (бомба испред зграде владе и заузимање полицијске станице у Гошинцу) знак су да тензије између албанског и македонског становништва не јењавају.

Историчар Чедомир Антић истиче за „Блиц“ да би ситуација на западу земље могла додатно да се погорша.

- Албанци су једина нација на Балкану која у протеклих 200 година није успела да изгради праву националну државу, за разлику од Срба, Хрвата, Грка, Бугара... Истовремено, они уживају велику подршку САД, Велике Британије и Немачке, без које не би успели сами да остваре циљеве ни на Косову ни у западној Македонији - каже Антић из Напредног клуба.

Мини ванредно стање: Македонско село надомак границе

Према његовој оцени, ситуација у Македонији је донекле под контролом захваљујући иностраној политичкој интервенцији. Међутим, због тежњи ка стварању „велике Албаније“, страсти се не стишавају.

- Лоша економска ситуација буди сећање на деведесете, када су косовске и македонске албанске вође створиле моћ. Управо су они ти који, уз младе, сада заговарају идеју „велике Албаније“. Стварање „Репубљике Иљирида“ усред Скопља знак је какве претензије имају и да се неће зауставити - додаје Антић.

Македонска ОВК

Ослободилачка национална армија (албански: Усхтриа Çлиримтаре Комбëтаре - УÇК; македонски: Ослободителна национална армија - ОНА), позната и као "Македонска ОВК", је терористичка организација која је нападала циљеве у Републици Македонији 2001. године са циљем да се територије са већинским албанским становништвом одвоје од Македоније и припоје Албанији.

Професор Владимир Пивоваров, бивши шеф македонске Војне обавештајне и контраобавештајне службе, упозорава да се пројекат „велике Албаније“ перманентно испуњава, док међународна заједница ћути.

- Овај пројекат ће у следећим етапама бити усмерен ка Србији, Црној Гори и Грчкој, где се већ сад стварају предуслови за његово испуњење. Последња изјава албанског премијера Едија Раме показује да он јавно заговара спајање Косова са Албанијом и забрињавајуће је што је реакција међународне заједнице потпуно изостала - каже Пивоваров.

Полиција идентификовала петорицу нападача

Високи македонски званичници осудили су јуче напад на полицију у Гошинцу на састанку који је сазвао председник Ђорђе Иванов.

Приведена су четворица Македонаца из места Станић за које се сумња да су учествовали у нападу, али један од њих, Кадри Бајрами, порекао је оптужбе.

Извор: Блиц

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ветеран.

23.04.2015 07:09

Са терористима нема преговора.Шиптарске параформације сатрати, разоружати и осудити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

буддха

23.04.2015 08:46

Ти би са звјерима људски? Без милости према терористима, и без трунке кајања. Нормалних људи има свугдје, тако и у Албанији, надам се да це разум превладати.

Name

ЈСО

23.04.2015 07:25

Албанија је ИСИЛ у Европи ... Подрзавају је САД јер имају корист. ИСИЛ се финансира од опљацкане нафте а Албанија и Косово од трговине наркотицима. Стварају их американци и са њима пријете Европи, Азији и Африци. Тај проблем озбиљне земље заврсе за неколико седмица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

23.04.2015 07:36

Обицни дивљацки народ... Али ниција није до зоре горила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харис

23.04.2015 09:52

Па неће ни твоја. Вјеруј ми. Ничија није до зоре горила, па неће нити твоја вјеруј ми.

Name

Драган

23.04.2015 08:52

Ма Грци це то да ријесе не брините ниста !Процице исто као Перзијанци !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрен

23.04.2015 09:55

Отац ми је Албанац,мајка Босанка,муслимани смо,дајте људи да имамо кору хљеба,да имамо од цега да зивимо,ста ме брига за будалама које рат зеле,ја сам био заробљен као дијете па ста сад,гурај даље,зивим вани ради таквих и најбољи ми је јаран православац из мог родног Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Санага народа

23.04.2015 10:48

Поуцан коментар. Свака ти цаст

Name

Савановиц Игор

23.04.2015 13:21

Коректно од тебе али то иди реци својима. Нама немас ста да прицас и сам казес да те не дирамо и богу хвала да је тако. Утици на свој народ ако мозес али ја мислим да то зло које зиви на Косову и Албанији мозе само огњем да се уразуми. Мој народ цути и трпи ,колико це јос не зна се али кроз историју смо гинули али зло побједјивали.

Name

Искрен

23.04.2015 17:07

Нису моји они који рат зеле, дабогда им у куцама био, идемо реално прицати, гледај МИЛОРАДА како вам узима из уста, Бакира и остале, немојте мрзњу сијати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрен

23.04.2015 22:59

Ја немам везе са Македонијом Албанијом нити Косовом,ја имам бх пасос и поносан сам,они нека сами ријеше проблеме,а није ни ваша ствар да се петљате јер не живите тамо као ни ја

ОДГОВОРИТЕ