Србија слави два вијека Таковског устанка

Централна свечаност поводом два века Таковског устанка и Дана Војске Србије биће одржана данас у Такову, на простору Спомен парка "Таковски грм".

Србија 23.04.2015 | 07:32
Србија слави два вијека Таковског устанка

Војска Србије прославља свој празник 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.

Други српски устанак на одређени начин, како наводе историчари представља темељ за стварање српске дрзаве односно српске војске.

Као продукт самосталности српске државе уследило је стварање стајаће војске и установљавање Гарде, од 76 младића "по стасу и угледу" из најбољих сеоских кућа.

Како је стварање стајаће војске, од најпре "уписника", а касније "солдата", прошло неопазено од Порте, тадашња Народна скупштина је озваничила назив "солдати".

Уводе се први регрути, који су остајали у војсци десет година, имајући у виду да им рок службе није био одређен.

Стајаћа војска живела је у касарнама и примала плату а установљене су и униформе, односно "мундири".

Српска војска настала је из устаничких чета, из народа који се латио оружја да би изборио своју слободу и ту, како наводе хроничари леже корени дубоке повезаности народа и војске.

Војска Србије негује ову суштинску везу, тако да и у условима професионализације остаје привржена грађанима Србије и помаже им кад год је то потребно.

Овогодишњу свечаност, која одише духом два значајна празника, уз одавање војних и државних почасти устаницима и полагање венаца, обележиће и атрактивни егзерцир Гарде, саопштено је 20. априла из Мнистарстав одбране.

Свечаност ће обележити и примопредаја војних застава које ће председник Републике Србије доделити јединицама ранга бригаде Војске Србије, наведено је у саопштењу.

Приапдницима Војске Србије њихов празник, 23. април честитали су председник Србије Томислав Николић, министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србиеј генерал Љубиша Диковић.

Поводом 23. априла , дана наших оружани снага Гарда Војске Србије ће, данас у Београду и Такову, извести почасну аритиљеријску паљбу.

Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Стефан Ваљево

23.04.2015 12:44

Није данас празник, већ сутра. 23. април 1815-е је био Лазарева субота. Имам и доказе да славимо погрешан датум. Цвети су биле 24. април. На нивоу ове вазалске државе нек славе који хоће датум, могу да славе и 31. октобар или 1. новембар и да нас убедјују да су тада Цвети, али чињенице другачије говоре. Ми треба да славимо 24. април. Пре две-три године сам се расправљао и на Википедији и истерао своје на чистац. И желим да се ова историјска нетачност једном исправи за сва времена и да престане да се слави погрешан датум. Логичније је славити почетак Првог српског устанка 14-ог него 15-ог фебруара, јер је Сретење 1804-е падало 14-ог фебруара, али ајде сад јер Сретење може да пада и другим данима, али Цвети не могу. Могу само недељом, а 24. април 1815-е је био недеља.

ОДГОВОРИТЕ