Srbija slavi dva vijeka Takovskog ustanka

Centralna svečanost povodom dva veka Takovskog ustanka i Dana Vojske Srbije biće održana danas u Takovu, na prostoru Spomen parka "Takovski grm".

Srbija 23.04.2015 | 07:32
Srbija slavi dva vijeka Takovskog ustanka

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Drugi srpski ustanak na određeni način, kako navode istoričari predstavlja temelj za stvaranje srpske drzave odnosno srpske vojske.

Kao produkt samostalnosti srpske države usledilo je stvaranje stajaće vojske i ustanovljavanje Garde, od 76 mladića "po stasu i ugledu" iz najboljih seoskih kuća.

Kako je stvaranje stajaće vojske, od najpre "upisnika", a kasnije "soldata", prošlo neopazeno od Porte, tadašnja Narodna skupština je ozvaničila naziv "soldati".

Uvode se prvi regruti, koji su ostajali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen.

Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu a ustanovljene su i uniforme, odnosno "mundiri".

Srpska vojska nastala je iz ustaničkih četa, iz naroda koji se latio oružja da bi izborio svoju slobodu i tu, kako navode hroničari leže koreni duboke povezanosti naroda i vojske.

Vojska Srbije neguje ovu suštinsku vezu, tako da i u uslovima profesionalizacije ostaje privržena građanima Srbije i pomaže im kad god je to potrebno.

Ovogodišnju svečanost, koja odiše duhom dva značajna praznika, uz odavanje vojnih i državnih počasti ustanicima i polaganje venaca, obeležiće i atraktivni egzercir Garde, saopšteno je 20. aprila iz Mnistarstav odbrane.

Svečanost će obeležiti i primopredaja vojnih zastava koje će predsednik Republike Srbije dodeliti jedinicama ranga brigade Vojske Srbije, navedeno je u saopštenju.

Priapdnicima Vojske Srbije njihov praznik, 23. april čestitali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbiej general Ljubiša Diković.

Povodom 23. aprila , dana naših oružani snaga Garda Vojske Srbije će, danas u Beogradu i Takovu, izvesti počasnu aritiljerijsku paljbu.

Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Stefan Valjevo

23.04.2015 12:44

Nije danas praznik, već sutra. 23. april 1815-e je bio Lazareva subota. Imam i dokaze da slavimo pogrešan datum. Cveti su bile 24. april. Na nivou ove vazalske države nek slave koji hoće datum, mogu da slave i 31. oktobar ili 1. novembar i da nas ubedjuju da su tada Cveti, ali činjenice drugačije govore. Mi treba da slavimo 24. april. Pre dve-tri godine sam se raspravljao i na Vikipediji i isterao svoje na čistac. I želim da se ova istorijska netačnost jednom ispravi za sva vremena i da prestane da se slavi pogrešan datum. Logičnije je slaviti početak Prvog srpskog ustanka 14-og nego 15-og februara, jer je Sretenje 1804-e padalo 14-og februara, ali ajde sad jer Sretenje može da pada i drugim danima, ali Cveti ne mogu. Mogu samo nedeljom, a 24. april 1815-e je bio nedelja.

ODGOVORITE