Студија доказала: Нема повезаности између вакцина и аутизма

Нова научна студија показала је да не постоји повезаност између аутизма и ММР вакцине, саопштио је тим америчних научника.

Здравље 23.04.2015 | 07:28
Студија доказала: Нема повезаности између вакцина и аутизма

Открића су објављена у Јоурнал оф Америцан Медицал Ассоциатион на основу испитивања којим је обухваћено око 95.000 деце са старијом браћом и сестрама, од којих су нека имала аутизам.

“У складу са студијама у другим популацијама, нисмо приметили повезаност између ММР вакцинације и повећаног ризика за неки од поремећаја из спектра аутизма”, стоји у извештају студије коју је предводио Анџали Џајин, лекар у Фолс Черчу у Вирџинији.

“Нисмо пронашли доказ ни да ММР вакцина повећава ризик од аутизма код деце чија старија браћа и сестре имају неки од поремећаја из тог спектра.”

Аутизам је у порасту, али научници још не могу да утврде шта га изазива.

Страх да овај поремећај изазивају вакцина почео је да се шири након објављивања извештаја извесног Ендрјуа Вејкфилда 1998. године, у ком је наводно доказана повезаност између ММР вакцине и развоја аутизма код дванаесторо деце.

Испоставило се да је реч о превари, па ју је стручни часопис који ју је објавио - повукао. Британија је такође аутору Вејкфилду одузела лекарску дозволу.

Међутим, брига због безбедности вакцине, нарочито у доба интернета, успева да опстане.

“Иако ниједно релевантно истраживање током последњих 15 година није пронашло повезаност између ММР вакцине и аутизма, многим родитељима то није довољно”, стоји у студији објављеној у ЈАМА.

“Испитивања родитеља који имају децу с неким од поремећаја из спектра аутизма показују да многи верују да је ММР вакцина допринела проблемима њихове деце.”

Тако деца која имају старију браћу и сестре с аутизмом ређе добијају вакцине од деце без аутизма у породичној историји.

Извор: Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

н.н.

23.04.2015 06:36

Урадите деци прво анализу да ли су алергична на јаја, па тек онда им дајте ммр вакцину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

плави грујица

23.04.2015 09:03

Ма јок море, то дође само од себе. Све чине да на људима испробају отрове и болести, после да нам продају лијекове.

ОДГОВОРИТЕ