Борусија (М) се опасно спрема за ЛШ!

Борусија плива у парама - за покер младих асова спремили 40.000.000! Да ли ће то бити довољно за значајнији резултат у ЛШ? Иза Менхенгладбаха је финансијски најуспешнија година у историји!

Фудбал 23.04.2015 | 22:20
Борусија (М) се опасно спрема за ЛШ!

Иза Борусије из Менхенгладбаха је сезона за историју, иако још није завршена. Колтови су на месту које води у лигу шампиона, питање је само да ли ће директно у групе, или ће морати кроз квалификације да се изборе за место међу 32 најбоља тима Европе, али оно на шта се последњих дана ставља акценат у Немачкој јесу финансије клуба са Борусија парка.

А шта кажу папири? Челници петоструког шампиона Немачке гласно и поносно саопштавају: промет клуба у последњих годину дана износи 130.000.000 евра, а чиста зарада износи 13.000.000! На све то, број чланова клуба достигао је суму од 70.000.

С обзиром на резултате навијачи сада с правом очекују искорак. У лето 2012. на путу до групне фазе испречио се кијевски Динамо и то је до сада једини покушај Борусије да се домогне елите откако је формат такмичења промењен 1992. године. Наравно, не треба заборавити да популарни Менш има завидну европску репутацију, два пута освајао је Куп УЕФА, а 1977. догурао је до финала Купа шампиона, када је поражен од Ливерпула. Све то даје за право навијачима да се надају...

А оно што подгрева њихову наду свакако су поменути извештаји клупске управе, као и натписи у медијима последњих дана. Наиме, спортски директор Макс Еберл не крије да ће екипа бити појачана најмање тројицом играча, а Билд је отишао и корак даље, те је направио листу фудбалере које је наводно Лусијан Фавре већ пикирао. Према очекивању, нема ту неких великих имена, али у питању су веома перспективни играчи које према проценама стручњака чекају сјајне каријере.

Први на листа жеља је 20-годишњи нападач Лајпцига Јусуф Поулсен. Дански вундекинд који је висок чак 1,93 може да игра и по крилу, а ово сезоне је најбољи стрелац свог тима. Наруку Борусији може да иде чињеница што ће Лајпциг јако тешко успети да се пласира у Бундеслигу ове сезоне, а са друге стране је Лига шампиона која сигурно неодољиво мами тако младог играча. Поуздани извори из клуба тврде да је Еберл спреман да искешира чак 10.000.000 евра. Изасланици из Менхенгладбаха гледали су у понедељак дерби Цвајте између Кајзерслаутерна и Лајпцига (1:1), после којег је дефинитивно пала одлука да први напад буде баш на Поулсена.

Још није извесно, али нагађа се да би Макс Крузе (27) овог лета могао да оде из Борусије. Шалке, Леверкузен и Дортмунд опасно су загризли, тако да је Фавре већ спремио замену и предочио је челницима:
"Уколико оде Крузе, доведите ми Франка ди Санта".

Цена је практично иста - 12.000.000 евра. Све зарађено од Крузеа отишло би на Ди Санта.

Неопходна су и појачања у одбрани. Уколико буде испуњена и друга жеља Лусијана Фавреа онда би Борусија заиста формирала озбиљну екипу кадра да можда чак направи запажен резултат у Лиги шампиона. У питању је штопер Базела, 23-годишњи Фабијан Шар. Репрезентативац Швајцарске опоравио се од проблема са коленима, тако да је поново постао веома интересантан многим клубовима широм Европе. Овај посао ићи ће доста тешко, поготово ако Јувентус или Арсенал обнове своја интересовања за овог момка. Шару уговор са Базелом истиче 2016. године, Базел потражује 8.000.000 евра, а Борусија је тренутно спремна да издвоји пет.

Последње потенцијално појачање Менхенгладбаха према немачким медијима је двадесетогодишњи Турчин Озан Туфан. Фудбалер Бурсе је чалн националног тима, игра на позицији задњег везног, али може да послужи и као офанзивни бек. У питању је фудбалер солидне технике и велике снаге, који је већ процењен на 5.000.000 евра. Борусија је према наводима истих извора спремна да иде до 7.000.000.

Поставља се логично питање, одакле Борусији из Менхенгладбаха толики новац? Јер када се све сабере и када би сви ови играчи стигли овог лета међу Колтове то би био трошак око 30.000.000 евра. Одговор је једноставан. Кључ је у финансијском фер-плеју којег се углавном сви немачки клубови придржавају. Захваљујући суфициту од 13.000.000 евра о којем смо говорили, Борусија ће у летњем прелазном року моћи да потроши чак 40.000.000 евра на појачања, а да не угрози фер-плеј прописан од стране УЕФА.

Да ли је то Менхенгладбах на путу повратка на стазе старе славе?

Коментари / 0

Оставите коментар