Borusija (M) se opasno sprema za LŠ!

Borusija pliva u parama - za poker mladih asova spremili 40.000.000! Da li će to biti dovoljno za značajniji rezultat u LŠ? Iza Menhengladbaha je finansijski najuspešnija godina u istoriji!

Fudbal 23.04.2015 | 22:20
Borusija (M) se opasno sprema za LŠ!

Iza Borusije iz Menhengladbaha je sezona za istoriju, iako još nije završena. Koltovi su na mestu koje vodi u ligu šampiona, pitanje je samo da li će direktno u grupe, ili će morati kroz kvalifikacije da se izbore za mesto među 32 najbolja tima Evrope, ali ono na šta se poslednjih dana stavlja akcenat u Nemačkoj jesu finansije kluba sa Borusija parka.

A šta kažu papiri? Čelnici petostrukog šampiona Nemačke glasno i ponosno saopštavaju: promet kluba u poslednjih godinu dana iznosi 130.000.000 evra, a čista zarada iznosi 13.000.000! Na sve to, broj članova kluba dostigao je sumu od 70.000.

S obzirom na rezultate navijači sada s pravom očekuju iskorak. U leto 2012. na putu do grupne faze isprečio se kijevski Dinamo i to je do sada jedini pokušaj Borusije da se domogne elite otkako je format takmičenja promenjen 1992. godine. Naravno, ne treba zaboraviti da popularni Menš ima zavidnu evropsku reputaciju, dva puta osvajao je Kup UEFA, a 1977. dogurao je do finala Kupa šampiona, kada je poražen od Liverpula. Sve to daje za pravo navijačima da se nadaju...

A ono što podgreva njihovu nadu svakako su pomenuti izveštaji klupske uprave, kao i natpisi u medijima poslednjih dana. Naime, sportski direktor Maks Eberl ne krije da će ekipa biti pojačana najmanje trojicom igrača, a Bild je otišao i korak dalje, te je napravio listu fudbalere koje je navodno Lusijan Favre već pikirao. Prema očekivanju, nema tu nekih velikih imena, ali u pitanju su veoma perspektivni igrači koje prema procenama stručnjaka čekaju sjajne karijere.

Prvi na lista želja je 20-godišnji napadač Lajpciga Jusuf Poulsen. Danski vundekind koji je visok čak 1,93 može da igra i po krilu, a ovo sezone je najbolji strelac svog tima. Naruku Borusiji može da ide činjenica što će Lajpcig jako teško uspeti da se plasira u Bundesligu ove sezone, a sa druge strane je Liga šampiona koja sigurno neodoljivo mami tako mladog igrača. Pouzdani izvori iz kluba tvrde da je Eberl spreman da iskešira čak 10.000.000 evra. Izaslanici iz Menhengladbaha gledali su u ponedeljak derbi Cvajte između Kajzerslauterna i Lajpciga (1:1), posle kojeg je definitivno pala odluka da prvi napad bude baš na Poulsena.

Još nije izvesno, ali nagađa se da bi Maks Kruze (27) ovog leta mogao da ode iz Borusije. Šalke, Leverkuzen i Dortmund opasno su zagrizli, tako da je Favre već spremio zamenu i predočio je čelnicima:
"Ukoliko ode Kruze, dovedite mi Franka di Santa".

Cena je praktično ista - 12.000.000 evra. Sve zarađeno od Kruzea otišlo bi na Di Santa.

Neophodna su i pojačanja u odbrani. Ukoliko bude ispunjena i druga želja Lusijana Favrea onda bi Borusija zaista formirala ozbiljnu ekipu kadra da možda čak napravi zapažen rezultat u Ligi šampiona. U pitanju je štoper Bazela, 23-godišnji Fabijan Šar. Reprezentativac Švajcarske oporavio se od problema sa kolenima, tako da je ponovo postao veoma interesantan mnogim klubovima širom Evrope. Ovaj posao ići će dosta teško, pogotovo ako Juventus ili Arsenal obnove svoja interesovanja za ovog momka. Šaru ugovor sa Bazelom ističe 2016. godine, Bazel potražuje 8.000.000 evra, a Borusija je trenutno spremna da izdvoji pet.

Poslednje potencijalno pojačanje Menhengladbaha prema nemačkim medijima je dvadesetogodišnji Turčin Ozan Tufan. Fudbaler Burse je čaln nacionalnog tima, igra na poziciji zadnjeg veznog, ali može da posluži i kao ofanzivni bek. U pitanju je fudbaler solidne tehnike i velike snage, koji je već procenjen na 5.000.000 evra. Borusija je prema navodima istih izvora spremna da ide do 7.000.000.

Postavlja se logično pitanje, odakle Borusiji iz Menhengladbaha toliki novac? Jer kada se sve sabere i kada bi svi ovi igrači stigli ovog leta među Koltove to bi bio trošak oko 30.000.000 evra. Odgovor je jednostavan. Ključ je u finansijskom fer-pleju kojeg se uglavnom svi nemački klubovi pridržavaju. Zahvaljujući suficitu od 13.000.000 evra o kojem smo govorili, Borusija će u letnjem prelaznom roku moći da potroši čak 40.000.000 evra na pojačanja, a da ne ugrozi fer-plej propisan od strane UEFA.

Da li je to Menhengladbah na putu povratka na staze stare slave?

Komentari / 0

Ostavite komentar