Да ли је Златану ''истекло вријеме''?!

Ас Пари Сен Жермена је против Барселоне завршио и 14. узастопно учешће у Лиги шампиона, али финале је и даље недосањан сан!

Фудбал 23.04.2015 | 14:40
Да ли је Златану ''истекло вријеме''?!

Међу активним играчима нико не може да се похвали тако редовним учешћем у Лиги шампиона – Златан Ибрахимовић је пуних 14 година члан европске фудбалске елите. Још од сезоне 2001/2002 када је у дресу Ајакса закорачио на велику сцену, па преко Јувентуса, Интера, Барселоне, Милана и сада Пари Сен Жермена, није са ње силазио. Али за разлику од многих, па и оних чији се квалитети не могу упоредити са његовим, чак је и финале, камоли трофеј, остало само сан.

Најближи том подвигу Швеђанин је био 2010. када је са Барселоном – у коју је отишао баш како би са Лионелом Месијем, Ћавијем и осталим чудовиштима са стадиона Камп Ноу напао "ушати" пехар – заустављен у полуфиналу. Испоставило се да је та селидба у Каталонију била потпуни промашај с обзиром на то да га је на два корака од циља саплео баш Интер у којем је провео претходне три сезоне.

Још седам пута је без даха остао у четвртфиналу, четири пута у осмини финала, у преосталим случајевима није прошао ни групу. Често је критикован зато што је умео да закаже у одсудним биткама, али је и тако успео да стигне до 43 гола у најквалитетнијем клупском такмичењу на планети што га сврстава на 11. место вечне листе најбољих стрелаца Лиге шампиона. Дидије Дрогба је само гол изнад, Филипо Инзаги и Еузебио три корака испред, сигурни нису ни Андреј Шевченко (48), Алфредо ди Стефано (49), Тијери Анри (50), можда ни Руд ван Нистелрој на коти 56.

Али чини се да Златаново време полако цури мада је о томе рано причати јер нас је пркосни Балканац из Скандинавије научио на изненађења. Када је отишао у Пари Сен Жермен многи су помислили да се опростио од идеје да заседне на европски трон, али је он прошле сезоне одиграо једну од бољих сезона у каријери. У Лиги шампиона је постигао десет голова што му је лични рекорд, Челси је прошао до полуфинала "само" захваљујући голу у гостима.

Ове такмичарске године међутим Ибрахимовић је направио корак назад. Само два гола крај његовог имена у Лиги шампиона. Један од највећих играча свог доба има све мање времена да исправи фудбалску неправду и придружи се "сакатим" великанима какви су Франческо Тоти, Роналдо, Денис Беркамп, Ђанлуиђи Буфон, Павел Недвед, Михаел Балак... Ибрахимовић у октобру пуни 34 године.

Коментари / 0

Оставите коментар