Da li je Zlatanu ''isteklo vrijeme''?!

As Pari Sen Žermena je protiv Barselone završio i 14. uzastopno učešće u Ligi šampiona, ali finale je i dalje nedosanjan san!

Fudbal 23.04.2015 | 14:40
Da li je Zlatanu ''isteklo vrijeme''?!

Među aktivnim igračima niko ne može da se pohvali tako redovnim učešćem u Ligi šampiona – Zlatan Ibrahimović je punih 14 godina član evropske fudbalske elite. Još od sezone 2001/2002 kada je u dresu Ajaksa zakoračio na veliku scenu, pa preko Juventusa, Intera, Barselone, Milana i sada Pari Sen Žermena, nije sa nje silazio. Ali za razliku od mnogih, pa i onih čiji se kvaliteti ne mogu uporediti sa njegovim, čak je i finale, kamoli trofej, ostalo samo san.

Najbliži tom podvigu Šveđanin je bio 2010. kada je sa Barselonom – u koju je otišao baš kako bi sa Lionelom Mesijem, Ćavijem i ostalim čudovištima sa stadiona Kamp Nou napao "ušati" pehar – zaustavljen u polufinalu. Ispostavilo se da je ta selidba u Kataloniju bila potpuni promašaj s obzirom na to da ga je na dva koraka od cilja sapleo baš Inter u kojem je proveo prethodne tri sezone.

Još sedam puta je bez daha ostao u četvrtfinalu, četiri puta u osmini finala, u preostalim slučajevima nije prošao ni grupu. Često je kritikovan zato što je umeo da zakaže u odsudnim bitkama, ali je i tako uspeo da stigne do 43 gola u najkvalitetnijem klupskom takmičenju na planeti što ga svrstava na 11. mesto večne liste najboljih strelaca Lige šampiona. Didije Drogba je samo gol iznad, Filipo Inzagi i Euzebio tri koraka ispred, sigurni nisu ni Andrej Ševčenko (48), Alfredo di Stefano (49), Tijeri Anri (50), možda ni Rud van Nistelroj na koti 56.

Ali čini se da Zlatanovo vreme polako curi mada je o tome rano pričati jer nas je prkosni Balkanac iz Skandinavije naučio na iznenađenja. Kada je otišao u Pari Sen Žermen mnogi su pomislili da se oprostio od ideje da zasedne na evropski tron, ali je on prošle sezone odigrao jednu od boljih sezona u karijeri. U Ligi šampiona je postigao deset golova što mu je lični rekord, Čelsi je prošao do polufinala "samo" zahvaljujući golu u gostima.

Ove takmičarske godine međutim Ibrahimović je napravio korak nazad. Samo dva gola kraj njegovog imena u Ligi šampiona. Jedan od najvećih igrača svog doba ima sve manje vremena da ispravi fudbalsku nepravdu i pridruži se "sakatim" velikanima kakvi su Frančesko Toti, Ronaldo, Denis Berkamp, Đanluiđi Bufon, Pavel Nedved, Mihael Balak... Ibrahimović u oktobru puni 34 godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar