Болнице угрожавају Фонд ПИО Српске

Дуг здравствених установа по основу доприноса за пензијско осигурање који износи близу 60 милиона КМ све више угрожава нормално функционисање Јавног фонда ПИО РС и редовну исплату пензија, изјавио је за пословни портал ЦАПИТАЛ.ба портпарол Фонда Тихомир Јоксимовић.

Република Српска 22.04.2015 | 18:28
Болнице угрожавају Фонд ПИО Српске

Он је рекао да је са 31. децембром 2014. године тај дуг достигао 59,7 милиона КМ, а само годину раније, крајем 2013. године, био је 46 милиона КМ.

Јоксимовић каже да тренутно највише дугује Клинички центар Бањалука, око 18 милиона марака, Клинички центар Сарајево дугује више од седам милиона марака, Болница у Добоју 5,1 милион КМ.

„Домови здравља су такође велики дужници. Дом здравља у Градишци дугује 1,8 милиона КМ на име доприноса за пензијско осигурање, Дом здравља у Требињу 1,7 милиона КМ, чак осам пута више него што Фонду ПиО дугује требињска болница“, истиче Јоксимовић.

Дом здравља у Сокоцу дугује 1,4 милиона КМ, Дом здравља у Модричи на име неуплаћених доприноса дугује 1,1 милион КМ, Дом здравља у Власеници 396.000 КМ, сребренички Дом здравља 368.000 КМ, док угљевички Дом здравља дугује 378.000 КМ на име неуплаћених доприноса.

Несразмјерно је велик дуг и Дома здравља Костајница, једне мале општине, чак 226.000 КМ, Дома здравља у Новом Граду 336.000 КМ.

Индикативно је, каже Јоксимовић, да има домова здравља који годинама већ не уплаћују доприносе, док већина запослених у тим здравственим установама има солидне плате, а већина директора енормно висока примања за наше услове.

Очигледно је, истиче Јоксимовић, да менаџменти здравствених установа пуно не брине за садашње и будуће генерације пензионера, који прижељкују мирно и безбрижно „треће“ животно доба. С друге стране, зачуђује и индолентност контролних органа државе, који не реагују правовремено, како би се дуг на вријеме наплатио и како се не би дозволило да се из године у годину тај дуг повећава.

(Капитал)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

22.04.2015 19:02

НЕМА ПРОБЛЕМА.... БОГДАНИЋ ЈЕ ИЗМИСЛИО "ПЕРПЕТУМ МОБИЛЕ" КОЈИ СЕ ЗОВЕ РЕПРОГРАМ ДУГОВАЊА И ЗАВРШИО ПРИЧУ... ОЧИТО ЈЕ ДА ТАЈ ДОКТОР ИЗ ТЕСЛИЦА НЕ РАЗУМИЈЕ СТА ЈЕ ДУГОВАЊЕ И ДА ГА ТРЕБА ПЛАТИТИ, ЈЕР СИЛНЕ ПАПИРЕ РЕПРОГРАМА ПЕНЗИОНЕРИ НЕ МОГУ ЈЕСТИ, ЊИМА ТРЕБА ПРАВИ НОВАЦ ОД УПЛАТА КОЈЕ ЈЕ ВЛАСТ И ДИРЕКТОРИ ЈЗУ "СПРЖИЛИ" У СТРАНАЧКО ЗАПОСЉАВАЊЕ И НЕПОТРЕБНЕ НАБАВКЕ СВЕГА И СВАЋЕГА ОД "ПОДОБНИХ" И ИЗАБРАНИХ ДОБАВЉАЧА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акександар Павловиц

22.04.2015 19:58

Тај исти Богданиц из Теслица, највисе терорисе Дом здравља у Теслицу, као И све Теслицане, кад му се год указе прилика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опел астра

23.04.2015 05:03

Што се тиче Требињске болнице, она је срамота здравственог система, Републике Српске, у њу ко уђе изађе или као мртвац или као трајни инвалид, што се прије затвори то ће бити боље за грађане Требиња и околине. У требињску болницу улази само ко нема никакве могућности да оде било гдје,а тренутно је Фоча затрпана са пацијентима из цијеле Херцеговине. Нема очног одјељења или повремено долазе неки тзв.стручњаци из Београда који узму пара, а људи буквално слијепи остају,(имам примјера у ближој околини на десетине, који су поново ишли у БЛ или Фочу на корективне операције) ја сам осигураник и скупљи су налази скоро три пута него у Фочи или БЛ,(како је то изводљиво, а исти систем здравства).Даље нема лијекова на одјељењима, све се мора купити у апотеки од игла за ињекције, инфузије,таблете које нису на листама а које су прескупе и др.У Требињској болници ималао би посла тужилаштво најмање 2-3 године и послије праве истраге вјероватно неби имао ко радити. Али шта је ту је то је стварност, нажалост...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

23.04.2015 06:47

Како вас није срамота јер видите који је датум а плате у ПИО-у нема.Лопови једни све сте покрали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

23.04.2015 09:06

Ови из здравства све паре покрадосе, а ми радници у Пио-у јос нисмо примили плату за март. Срамота! Јадни ми!

ОДГОВОРИТЕ