Bolnice ugrožavaju Fond PIO Srpske

Dug zdravstvenih ustanova po osnovu doprinosa za penzijsko osiguranje koji iznosi blizu 60 miliona KM sve više ugrožava normalno funkcionisanje Javnog fonda PIO RS i redovnu isplatu penzija, izjavio je za poslovni portal CAPITAL.ba portparol Fonda Tihomir Joksimović.

Republika Srpska 22.04.2015 | 18:28
Bolnice ugrožavaju Fond PIO Srpske

On je rekao da je sa 31. decembrom 2014. godine taj dug dostigao 59,7 miliona KM, a samo godinu ranije, krajem 2013. godine, bio je 46 miliona KM.

Joksimović kaže da trenutno najviše duguje Klinički centar Banjaluka, oko 18 miliona maraka, Klinički centar Sarajevo duguje više od sedam miliona maraka, Bolnica u Doboju 5,1 milion KM.

„Domovi zdravlja su takođe veliki dužnici. Dom zdravlja u Gradišci duguje 1,8 miliona KM na ime doprinosa za penzijsko osiguranje, Dom zdravlja u Trebinju 1,7 miliona KM, čak osam puta više nego što Fondu PiO duguje trebinjska bolnica“, ističe Joksimović.

Dom zdravlja u Sokocu duguje 1,4 miliona KM, Dom zdravlja u Modriči na ime neuplaćenih doprinosa duguje 1,1 milion KM, Dom zdravlja u Vlasenici 396.000 KM, srebrenički Dom zdravlja 368.000 KM, dok ugljevički Dom zdravlja duguje 378.000 KM na ime neuplaćenih doprinosa.

Nesrazmjerno je velik dug i Doma zdravlja Kostajnica, jedne male opštine, čak 226.000 KM, Doma zdravlja u Novom Gradu 336.000 KM.

Indikativno je, kaže Joksimović, da ima domova zdravlja koji godinama već ne uplaćuju doprinose, dok većina zaposlenih u tim zdravstvenim ustanovama ima solidne plate, a većina direktora enormno visoka primanja za naše uslove.

Očigledno je, ističe Joksimović, da menadžmenti zdravstvenih ustanova puno ne brine za sadašnje i buduće generacije penzionera, koji priželjkuju mirno i bezbrižno „treće“ životno doba. S druge strane, začuđuje i indolentnost kontrolnih organa države, koji ne reaguju pravovremeno, kako bi se dug na vrijeme naplatio i kako se ne bi dozvolilo da se iz godine u godinu taj dug povećava.

(Kapital)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

22.04.2015 19:02

NEMA PROBLEMA.... BOGDANIĆ JE IZMISLIO "PERPETUM MOBILE" KOJI SE ZOVE REPROGRAM DUGOVANJA I ZAVRŠIO PRIČU... OČITO JE DA TAJ DOKTOR IZ TESLICA NE RAZUMIJE STA JE DUGOVANJE I DA GA TREBA PLATITI, JER SILNE PAPIRE REPROGRAMA PENZIONERI NE MOGU JESTI, NJIMA TREBA PRAVI NOVAC OD UPLATA KOJE JE VLAST I DIREKTORI JZU "SPRŽILI" U STRANAČKO ZAPOSLJAVANJE I NEPOTREBNE NABAVKE SVEGA I SVAĆEGA OD "PODOBNIH" I IZABRANIH DOBAVLJAČA...

ODGOVORITE
Name

Akeksandar Pavlovic

22.04.2015 19:58

Taj isti Bogdanic iz Teslica, najvise terorise Dom zdravlja u Teslicu, kao I sve Teslicane, kad mu se god ukaze prilika.

ODGOVORITE
Name

opel astra

23.04.2015 05:03

Što se tiče Trebinjske bolnice, ona je sramota zdravstvenog sistema, Republike Srpske, u nju ko uđe izađe ili kao mrtvac ili kao trajni invalid, što se prije zatvori to će biti bolje za građane Trebinja i okoline. U trebinjsku bolnicu ulazi samo ko nema nikakve mogućnosti da ode bilo gdje,a trenutno je Foča zatrpana sa pacijentima iz cijele Hercegovine. Nema očnog odjeljenja ili povremeno dolaze neki tzv.stručnjaci iz Beograda koji uzmu para, a ljudi bukvalno slijepi ostaju,(imam primjera u bližoj okolini na desetine, koji su ponovo išli u BL ili Foču na korektivne operacije) ja sam osiguranik i skuplji su nalazi skoro tri puta nego u Foči ili BL,(kako je to izvodljivo, a isti sistem zdravstva).Dalje nema lijekova na odjeljenjima, sve se mora kupiti u apoteki od igla za injekcije, infuzije,tablete koje nisu na listama a koje su preskupe i dr.U Trebinjskoj bolnici imalao bi posla tužilaštvo najmanje 2-3 godine i poslije prave istrage vjerovatno nebi imao ko raditi. Ali šta je tu je to je stvarnost, nažalost...

ODGOVORITE
Name

zoran

23.04.2015 06:47

Kako vas nije sramota jer vidite koji je datum a plate u PIO-u nema.Lopovi jedni sve ste pokrali.

ODGOVORITE
Name

Radnik

23.04.2015 09:06

Ovi iz zdravstva sve pare pokradose, a mi radnici u Pio-u jos nismo primili platu za mart. Sramota! Jadni mi!

ODGOVORITE