Анализа: Шта је то Енрике промијенио у Барси?!

Од свађе са Месијем и ивице отказа до најбољих бројки у историји Барсе! Чак ни Пеп Гвардиола у чувеној дебитантској сезони када је освојио све са Каталонцима није имао овакав биланс!

Фудбал 23.04.2015 | 11:40
Анализа: Шта је то Енрике промијенио у Барси?!

Пре три и по месеца Луис Енрике је био на рубу отказа у Барселони. После пораза од Реал Сосиједада и отказа Андонију Зубизарети, највећем заговорнику његовог доласка, популарни Лућо је изгледао као човек без перспективе на Камп Ноу. Не само због чињенице да је заостајао за Реалом и да је Барса била далеко од статуса главног фаворита за освајање Лиуге шампиона, већ и због атмосфере у тиму.

Био је 4. јануар када је Луис Енрике одлучио да остане веран систему ротације и прикује на клупу Месија, Нејмара, Пикеа, Алвеса и још неке звезде на гостовању Реал Сосиједаду. Барселона је поражена, а цех је платио Зубизарета, што је изгледало као увод у отказ Енрикеу. Меси се наљутио, следећег дана се није појавио на тренингу и све је мирисало на још једну тужну сезону каталонског клуба.

Али пожар је на време угашен. Староседеоци Ћави, Инијеста, Пике и Бускетс су преузели ствари у своје руке и посредовали склапању мира. Меси је прихватио да не угоржава Суарезову позицију централног нападача и помирио се са одлуком тренера да игра на десној страни напада, док је Енрике направио компромис и престао са превеликим бројем ротација.

Резултат је био експлозија Барселоне у наставку сезоне! Каталонци су победили у 23 од наредних 25 мечева. Једини су шпански клуб са шансом да освоји триплу круну и на добром су путу да то и остваре. Победили су у свим великим испитима у наставку сезоне (три пута Атлетико, по два пута Манчестер Сити и ПСЖ, једном Реал…), а Луис Енрике иде стопама пријатеља Пепа Гвардиоле.

Штавише, Лућо је дошао до бројки какве није имао ниједан тренер у историји Барселоне. Нико никада није имао такав учинак у првих 50 мечева на клупи Каталонаца. Луис Енрике је уписао 42 победе, три ремија и пет пораза. Са гол разликом 143:31! Надмашио је све претходнике на клупи Блаугране. Чак и такве легенде као што су Еленио Ерера и Пеп Гвардиола.

Ерера, један од пионира “катанаћа” је у првих 50 мечева на клупи Барсе забележио 40 победа, пет нерешених исхода и пет пораза. Потом следе Пеп Гвардиола и Херардо Тата Мартино са идентичним бројкама: 37 победа, осам ремија и пет пораза.

Далеко иза су Јохан Кројф (31 победа, 13 ремија и шест пораза), Луј ван Гал (31-8-11), Боби Робсон (30-12-8), “Мршави” Меноти (28-10-12), Франк Рајкард (28-12-10), Ринус Михелс (27-10-13)…

Мирише и на ону сезону да Гвардиолом када је Барселона освојила све што се могло освојити, али и на прошлу са Мартином када није освојила ништа…

Коментари / 0

Оставите коментар