Analiza: Šta je to Enrike promijenio u Barsi?!

Od svađe sa Mesijem i ivice otkaza do najboljih brojki u istoriji Barse! Čak ni Pep Gvardiola u čuvenoj debitantskoj sezoni kada je osvojio sve sa Kataloncima nije imao ovakav bilans!

Fudbal 23.04.2015 | 11:40
Analiza: Šta je to Enrike promijenio u Barsi?!

Pre tri i po meseca Luis Enrike je bio na rubu otkaza u Barseloni. Posle poraza od Real Sosijedada i otkaza Andoniju Zubizareti, najvećem zagovorniku njegovog dolaska, popularni Lućo je izgledao kao čovek bez perspektive na Kamp Nou. Ne samo zbog činjenice da je zaostajao za Realom i da je Barsa bila daleko od statusa glavnog favorita za osvajanje Liuge šampiona, već i zbog atmosfere u timu.

Bio je 4. januar kada je Luis Enrike odlučio da ostane veran sistemu rotacije i prikuje na klupu Mesija, Nejmara, Pikea, Alvesa i još neke zvezde na gostovanju Real Sosijedadu. Barselona je poražena, a ceh je platio Zubizareta, što je izgledalo kao uvod u otkaz Enrikeu. Mesi se naljutio, sledećeg dana se nije pojavio na treningu i sve je mirisalo na još jednu tužnu sezonu katalonskog kluba.

Ali požar je na vreme ugašen. Starosedeoci Ćavi, Inijesta, Pike i Buskets su preuzeli stvari u svoje ruke i posredovali sklapanju mira. Mesi je prihvatio da ne ugoržava Suarezovu poziciju centralnog napadača i pomirio se sa odlukom trenera da igra na desnoj strani napada, dok je Enrike napravio kompromis i prestao sa prevelikim brojem rotacija.

Rezultat je bio eksplozija Barselone u nastavku sezone! Katalonci su pobedili u 23 od narednih 25 mečeva. Jedini su španski klub sa šansom da osvoji triplu krunu i na dobrom su putu da to i ostvare. Pobedili su u svim velikim ispitima u nastavku sezone (tri puta Atletiko, po dva puta Mančester Siti i PSŽ, jednom Real…), a Luis Enrike ide stopama prijatelja Pepa Gvardiole.

Štaviše, Lućo je došao do brojki kakve nije imao nijedan trener u istoriji Barselone. Niko nikada nije imao takav učinak u prvih 50 mečeva na klupi Katalonaca. Luis Enrike je upisao 42 pobede, tri remija i pet poraza. Sa gol razlikom 143:31! Nadmašio je sve prethodnike na klupi Blaugrane. Čak i takve legende kao što su Elenio Erera i Pep Gvardiola.

Erera, jedan od pionira “katanaća” je u prvih 50 mečeva na klupi Barse zabeležio 40 pobeda, pet nerešenih ishoda i pet poraza. Potom slede Pep Gvardiola i Herardo Tata Martino sa identičnim brojkama: 37 pobeda, osam remija i pet poraza.

Daleko iza su Johan Krojf (31 pobeda, 13 remija i šest poraza), Luj van Gal (31-8-11), Bobi Robson (30-12-8), “Mršavi” Menoti (28-10-12), Frank Rajkard (28-12-10), Rinus Mihels (27-10-13)…

Miriše i na onu sezonu da Gvardiolom kada je Barselona osvojila sve što se moglo osvojiti, ali i na prošlu sa Martinom kada nije osvojila ništa…

Komentari / 0

Ostavite komentar