ЕЛ: Олимпијакос добио и повео против Барсе са 2:1!

Олимпијакос води! Иако је могао да изгуби утакмицу у којој је Барса дала ЈЕДАН кош из игре у четвртој четвртини.

Кошарка 21.04.2015 | 22:30
ЕЛ: Олимпијакос добио и повео против Барсе са 2:1!

За сада, одбрана добија напад!

Најбоља одбрана Евролиге, Олимпијакос – Трећи најбољи напад Евролиге, Барселона 2:1 у четвртфиналној серији Евролиге, после прве од две утакмице у Пиреју и једине до сада у серији решене у последњој секунди.

Дефанзива Грка спустила је напад Каталонаца на само 11 поена у последњој четвртини и свега један поен из игре, што је било дело Хуана Карлоса Навара, али су Каталонци ипак могли да добију меч пре свега захваљујући грешкама Василиса Спанулиса у финишу меча...

Нису, јер тројка Алекса Абринеса преко руку двојице играча у црвено-белом, уз звук сирене, није ушла:

Олимпијакос – Барселона 73:71, у четвртак увече можда и падне одлука о ученсику Фајнал-фора у Мадриду.

Занимљив податак: Екипа Јаниса Сферопулоса ове вечери је прекинула серију тима Ћавија Паскуала од ЧЕТИРИ победе у низу, када су трећи мечеви четвртфинала Евролиге у питању и то у гостима. После неколико година, нашао се тим који је успео да победи Барсу у трећем, много пута се испостави пресудном дуелу у серији до три победе.

Олимпијакос је у Каталонији напад који је убацивао просечно 82,1 поен ове сезоне у Евролиги спустио на 68 у прве две утакмице што је било довољно за једну победу: прво пораз 73:57, па "брејк" 63:76.

Колико год је Барселона била опасан гост у тој 3. утакмици, Грци су знали да ове вечери могу да рачунају на три ствари: После два одиграна меча у "Блауграни" и окончане паузе од месец дана, Спанулис се колико-толико вратио у форму, хала је била пуна и важила је серија од седам победа црвено-белих код куће у плеј-оф серијама Евролиге.

Осма је стигла после драме.

Играло се кош за кош у првом полувремену до резултата 36:36, када је Олимпијакос захваљујући Спанулису и феноменалном Јоргосу Принтезису (наставиће тако у другом делу), направио серију од 8:0 и повео 44:36. Олимпијакос је дао први поен и у трећој четвртини (46:36), али је тада Пасквал коначно нашао петорку која је знала шта жели на паркету, па су уследиле две серије: прва за 50:48, друга за 57:60. Принтезисово закуцавање у последњој акцији треће четвртине донело је Олимпијакосу даха (59:60).

Међутим, испоставило се да ће Барселона још дуго, дуго бити на 60 и да ће до краја утакмице само Наваро, када је скоро све било решено, постићи поен из игре! Да, добро сте прочитали...

Двоструки шампион Европе у последње три сезоне, који је имао очајан скор у мечевима са Барселоном али добио тај један, најважнији у полуфиналу Фајнал-фора Евролиге 2012. године у Истанбулу, заиграо је одбрану каква се ретко виђа и мало по мало, преко Отела Хантера и Принтезиса, ствара предност за потврду брејка из друге утакмице.

Хантер је отворио четвртину скоком у нападу и поенима под обручем, Принтезис погодио тројку па изблокирао Саторанског за контру и нове поене Хантера, тако да је тек на 3:28 до краја Анте Томић успео да убаци једно слободно бацање и смањи на 66:61. Принтезис је убацио два, Томић опет једно, пре него што је Костас Слукас бацио алеј-ап за закуцавање Принтезиса и ерупцију у дворани – 70:62, 2:30 до краја.

Противник је на ногама. Или није?

После Паскваловог тајм-аута, на 150 секунди пре краја, утакмица је почела да мења ток, а Барса стигла до шута за победу. Два пута заредом није прошла прочитана "2 на 2" игра Спанулиса и Хантера, док је на другој страни Наваро убацивао слободњаке.

Спанулис је на 1:11 промашио оба слободна бацања, а Наваро улаз и додатно, после фаула, па је очас посла на семафору писало 70:69.

И онда велико финале... Спанулис је додао чисту лопту у руке жуто-црвенима, а Данстон изблокирао Навара после чега је наш Илија Белошевић морао да гледа у екран и пресуди – лопта за Барселону. На располагању су биле 2,6 секунде а Бред Олесон промашио је тројку из тешке позиције, међутим поново су судије гледајући успорени снимак процениле да је лопта била за Барселону.

И поново је промашио Олесон, овог пута на 12,4 секунде пре краја, након чега је коначно лопта дошла у руке играча Олимпијакоса и то зато што је Саторанском, који је ухватио лопту под кошем, досуђен фаул над Спанулисом.

"Били" није умео два пута да не убаци оба слободна бацања, повисио је на 72:69, али је то неуништиви Наваро вратио на 72:71 за 4,1 секунду.

Олимпијакос је на 8,3 до краја једва некако убацио лопту у игру, фаулиран је Принтезис, који је убацио лопту у обруч из првог шута једва, лопта се буквално "вратила" у кош, друго је промашио, а Абринес није погодио из дриблинга након што је стигао до линије 6,75.

Да јесте, био би то рибрејк!

Овако, један од фаворита за Ф4 ће у четвртак играти за опстанак у серији. И сезони...

Коментари / 0

Оставите коментар