EL: Olimpijakos dobio i poveo protiv Barse sa 2:1!

Olimpijakos vodi! Iako je mogao da izgubi utakmicu u kojoj je Barsa dala JEDAN koš iz igre u četvrtoj četvrtini.

Košarka 21.04.2015 | 22:30
EL: Olimpijakos dobio i poveo protiv Barse sa 2:1!

Za sada, odbrana dobija napad!

Najbolja odbrana Evrolige, Olimpijakos – Treći najbolji napad Evrolige, Barselona 2:1 u četvrtfinalnoj seriji Evrolige, posle prve od dve utakmice u Pireju i jedine do sada u seriji rešene u poslednjoj sekundi.

Defanziva Grka spustila je napad Katalonaca na samo 11 poena u poslednjoj četvrtini i svega jedan poen iz igre, što je bilo delo Huana Karlosa Navara, ali su Katalonci ipak mogli da dobiju meč pre svega zahvaljujući greškama Vasilisa Spanulisa u finišu meča...

Nisu, jer trojka Aleksa Abrinesa preko ruku dvojice igrača u crveno-belom, uz zvuk sirene, nije ušla:

Olimpijakos – Barselona 73:71, u četvrtak uveče možda i padne odluka o učensiku Fajnal-fora u Madridu.

Zanimljiv podatak: Ekipa Janisa Sferopulosa ove večeri je prekinula seriju tima Ćavija Paskuala od ČETIRI pobede u nizu, kada su treći mečevi četvrtfinala Evrolige u pitanju i to u gostima. Posle nekoliko godina, našao se tim koji je uspeo da pobedi Barsu u trećem, mnogo puta se ispostavi presudnom duelu u seriji do tri pobede.

Olimpijakos je u Kataloniji napad koji je ubacivao prosečno 82,1 poen ove sezone u Evroligi spustio na 68 u prve dve utakmice što je bilo dovoljno za jednu pobedu: prvo poraz 73:57, pa "brejk" 63:76.

Koliko god je Barselona bila opasan gost u toj 3. utakmici, Grci su znali da ove večeri mogu da računaju na tri stvari: Posle dva odigrana meča u "Blaugrani" i okončane pauze od mesec dana, Spanulis se koliko-toliko vratio u formu, hala je bila puna i važila je serija od sedam pobeda crveno-belih kod kuće u plej-of serijama Evrolige.

Osma je stigla posle drame.

Igralo se koš za koš u prvom poluvremenu do rezultata 36:36, kada je Olimpijakos zahvaljujući Spanulisu i fenomenalnom Jorgosu Printezisu (nastaviće tako u drugom delu), napravio seriju od 8:0 i poveo 44:36. Olimpijakos je dao prvi poen i u trećoj četvrtini (46:36), ali je tada Paskval konačno našao petorku koja je znala šta želi na parketu, pa su usledile dve serije: prva za 50:48, druga za 57:60. Printezisovo zakucavanje u poslednjoj akciji treće četvrtine donelo je Olimpijakosu daha (59:60).

Međutim, ispostavilo se da će Barselona još dugo, dugo biti na 60 i da će do kraja utakmice samo Navaro, kada je skoro sve bilo rešeno, postići poen iz igre! Da, dobro ste pročitali...

Dvostruki šampion Evrope u poslednje tri sezone, koji je imao očajan skor u mečevima sa Barselonom ali dobio taj jedan, najvažniji u polufinalu Fajnal-fora Evrolige 2012. godine u Istanbulu, zaigrao je odbranu kakva se retko viđa i malo po malo, preko Otela Hantera i Printezisa, stvara prednost za potvrdu brejka iz druge utakmice.

Hanter je otvorio četvrtinu skokom u napadu i poenima pod obručem, Printezis pogodio trojku pa izblokirao Satoranskog za kontru i nove poene Hantera, tako da je tek na 3:28 do kraja Ante Tomić uspeo da ubaci jedno slobodno bacanje i smanji na 66:61. Printezis je ubacio dva, Tomić opet jedno, pre nego što je Kostas Slukas bacio alej-ap za zakucavanje Printezisa i erupciju u dvorani – 70:62, 2:30 do kraja.

Protivnik je na nogama. Ili nije?

Posle Paskvalovog tajm-auta, na 150 sekundi pre kraja, utakmica je počela da menja tok, a Barsa stigla do šuta za pobedu. Dva puta zaredom nije prošla pročitana "2 na 2" igra Spanulisa i Hantera, dok je na drugoj strani Navaro ubacivao slobodnjake.

Spanulis je na 1:11 promašio oba slobodna bacanja, a Navaro ulaz i dodatno, posle faula, pa je očas posla na semaforu pisalo 70:69.

I onda veliko finale... Spanulis je dodao čistu loptu u ruke žuto-crvenima, a Danston izblokirao Navara posle čega je naš Ilija Belošević morao da gleda u ekran i presudi – lopta za Barselonu. Na raspolaganju su bile 2,6 sekunde a Bred Oleson promašio je trojku iz teške pozicije, međutim ponovo su sudije gledajući usporeni snimak procenile da je lopta bila za Barselonu.

I ponovo je promašio Oleson, ovog puta na 12,4 sekunde pre kraja, nakon čega je konačno lopta došla u ruke igrača Olimpijakosa i to zato što je Satoranskom, koji je uhvatio loptu pod košem, dosuđen faul nad Spanulisom.

"Bili" nije umeo dva puta da ne ubaci oba slobodna bacanja, povisio je na 72:69, ali je to neuništivi Navaro vratio na 72:71 za 4,1 sekundu.

Olimpijakos je na 8,3 do kraja jedva nekako ubacio loptu u igru, fauliran je Printezis, koji je ubacio loptu u obruč iz prvog šuta jedva, lopta se bukvalno "vratila" u koš, drugo je promašio, a Abrines nije pogodio iz driblinga nakon što je stigao do linije 6,75.

Da jeste, bio bi to ribrejk!

Ovako, jedan od favorita za F4 će u četvrtak igrati za opstanak u seriji. I sezoni...

Komentari / 0

Ostavite komentar