Анализа: Чарлс Џенкинс - Ђенка! Биће ''с друге планете''!

Експлозија темпиране бомбе или како је једна серија променила све! Ишао је путем којим се ређе иде и себе је „тражио“ баш дуго. Беспоштедни труд виђен је на свакој утакмици, а чак и када слободно бацање није могао да погоди и када је самопоуздање ударало о дно, Џенкинс је упијао енергију публике, саиграча и тренера, хранио се оптимизмом који је зрачио сваког појединца и није се предавао...

Кошарка 23.04.2015 | 00:00
Анализа: Чарлс Џенкинс - Ђенка! Биће ''с друге планете''!

Ванвременским издањем у гротлу крцате Арене и са чак 29 рафалних хитаца у срце Будивељника заувек је купио сваког правог звездаша и заузео посебно место у њиховим срцима, а због свега што је урадио у четири утакмице полуфиналне серије Јадранске лиге против Партизана Чарлс Џенкинс завреднео је статус можда и најбољег странца који је играо у Црвеној звезди.

Увек насмејан, расположен за добру шалу или виц, али и један од највреднијих појединаца у црвено-белом дресу, који је крв, сузе и зној пролио како би форму натемпирао за најважнији део сезоне, војник са митраљезом у рукама показао је и доказао да је много више од пуког пролазника на Малом Калемегдану и да ће његов борбени дух остати у сваком играчу Црвене звезде чак и када више не буде ту.

Кошаркашке чаролије које је „просипао“ у историјском дуелу са Будивељником увеле су његову каријеру у један потпуно нови, за њега непознати свет, где је он главни јунак приче и много више од тога - лик у којег сви гледају као у божанство! Прошло је лето у којем су навијачи само чекали да чују да ће њихов Ђенка остати, али сезона коју је обележила апсолутна доминација Црвене звезде у регионалним оквирима, али и европско путовање за памћење, није пропраћена идентичним учинком Звездиног хероја. Тек повремено момак из Бруклина умео је да подсети на играча којег су сви толико заволели, хероја у којег су имали безрезервно поверење. Ишао је путем којим се ређе иде и себе је „тражио“ баш дуго. Можда и предуго, по мишљењу многих. Беспоштедни труд виђен је на свакој утакмици, а чак и када слободно бацање није могао да погоди и када је самопоуздање ударало о дно, Џенкинс је упијао енергију публике, саиграча и тренера, хранио се оптимизмом који је зрачио сваког појединца и није се предавао.
"Морао сам да пронађем решење. Самопоуздање које имам потиче од људи из свлачионице - од тренера до Николе Ребића. Они су моји момци, другари, увек ме подржавају, овде сам више од годину дана и знају да могу да играм на високом нивоу. Увек су ме гурали напред и терали да дајем све од себе, а то радим стално, на тренингу и утакмици. Треба само да останем миран и да наставим да играм добро и све ће бити у реду", поручио је Џенкинс после прве Звездине победе у ТОП 16 фази, против Албе у Пиониру, када је убацио 12 поена.

А онда се догодило полуфинале плеј-офа Јадранске лиге и експлозија темпиране бомбе која се толико дуго чекала. Чарлс Џенкинс поново је заиграо најбоље у најважнијим дербијима у последњих неколико сезона и Црвеној звезди донео је успех који је чекала пуну 21 годину - победу у серији над највећим противником, још један пролаз у Евролигу и прилику да се освоји први клупски шампионски прстен у регионалном такмичењу.

Са 79 убачених поена у четири утакмице (19,7 у просеку, 20/33 за два, 8/16 за три) Џенкинс поново је био најважнија карика у утакмицама сезоне и спона између онога што су Маркус Вилијамс, Бобан Марјановић и Никола Калинић радили како би црвено-беле довели на место успеха, чиме је на крају завреднео похвале сваког саиграча из тима - од Вилијамса и Калинића, до Јовића и Лазића

Сваки кош који је Џенкинс уткао у тријумфалну серију Црвене звезде производ је праве експлозије самопоуздања. Ниједног тренутка виспрени бек није одустајао од своје игре, нити се либио да преузме одговорност онда када је ретко ко смео да узме ствари у своје руке. Лопте су летеле са правилном ротацијом, упадале су у кош „као кап“ и практично све његове одлуке биле су праве, свака у своје време. Чак и када није погађао, није клонуо духом, већ је „телефонирао“ са својим духовним вођама, које су га усмеравале на стазу победника.

Баш као што је Вилијамс прешао игрицу у недељу увече, Калинић демонстрирао да је одавно прерастао улогу џокера Саше Ђорђевића и постао прави вођа београдског клуба, а Бобан Марјановић затворио уста критичарима и показао зашто је најкориснији играч Евролиге, тако је и Џенкинс изрежирао још једну нову херојску причу, у којој је заблистао пуним сјајем. Баш као против Будивељника оне блиставе мартовске ноћи!
"Заслуге за моје добре игре иду тренерима и саиграчима. Било би себично са моје стране да сада причам о својим партијама. Да бисмо разумели причу, морамо да се вратимо на почетак сезоне, када сам играо очајно и нисам био тај играч каквог су навијачи очекивали. Тренер је веровао у мене све време, иако би за њега било најлакше да ме замени и то ми је много значило. У то време Бобан Марјановић и остали играчи су морали да уђу у први план. Цела наша сезона је везана за тимски рад", поручио је Џенкинс после четврте утакмице.

Имао је Чарлс Џенкинс и пре ове полуфиналне серије утакмице у којим је блистао, линија успона почела је у невероватном дербију против Будућности у Подгорици, наставило се у европским двобојима са Албом, Панатинаикосом и Макабијем, а критичну тачку достигла је против Партизана у првом дербију после Купа Радивоја Кораћа, када је убацио 20 поена и само најавио оно што ће се догодити месец и по дана касније.

Од тада Џенкинс поново је постао „машина за млевење“ противника, а само у биоскопу Звезда сви звездаши имали су прилику да погледају филм - Чарлс Џенкинс суди Партизану...

УЧИНАК ЧАРЛСА ЏЕНКИНСА У СЕРИЈИ:

Први меч – 19 поена, 8/13 за два, два скока, две асистенције, шест изнуђених фаулова, индекс корисности 20.

Други меч – 19 поена, 5/9 за два, 1/3 за три, 6/10 бацања, шест изнуђених фаулова, индекс корисности 11.

Трећи меч – 22 поена, 5/8 за два, 4/7 за три, четири скока, три асистенције, индекс корисности 21.

Четврти меч – 19 поена, 2/3 за два, 3/4 за три, три асистенције, две украдене лопте, седам изнуђених фаулова, индекс корисности 24

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

увијек БОРАЦ никад игокеја

23.04.2015 05:20

ЧОВЈЕК, како то гордо звучи,а не ђетић Павловић,смучар Едо итд из Дулетовештале. Извињавам се ипак је коњ интелигентна животиња.

ОДГОВОРИТЕ