Analiza: Čarls Dženkins - Đenka! Biće ''s druge planete''!

Eksplozija tempirane bombe ili kako je jedna serija promenila sve! Išao je putem kojim se ređe ide i sebe je „tražio“ baš dugo. Bespoštedni trud viđen je na svakoj utakmici, a čak i kada slobodno bacanje nije mogao da pogodi i kada je samopouzdanje udaralo o dno, Dženkins je upijao energiju publike, saigrača i trenera, hranio se optimizmom koji je zračio svakog pojedinca i nije se predavao...

Košarka 23.04.2015 | 00:00
Analiza: Čarls Dženkins - Đenka! Biće ''s druge planete''!

Vanvremenskim izdanjem u grotlu krcate Arene i sa čak 29 rafalnih hitaca u srce Budiveljnika zauvek je kupio svakog pravog zvezdaša i zauzeo posebno mesto u njihovim srcima, a zbog svega što je uradio u četiri utakmice polufinalne serije Jadranske lige protiv Partizana Čarls Dženkins zavredneo je status možda i najboljeg stranca koji je igrao u Crvenoj zvezdi.

Uvek nasmejan, raspoložen za dobru šalu ili vic, ali i jedan od najvrednijih pojedinaca u crveno-belom dresu, koji je krv, suze i znoj prolio kako bi formu natempirao za najvažniji deo sezone, vojnik sa mitraljezom u rukama pokazao je i dokazao da je mnogo više od pukog prolaznika na Malom Kalemegdanu i da će njegov borbeni duh ostati u svakom igraču Crvene zvezde čak i kada više ne bude tu.

Košarkaške čarolije koje je „prosipao“ u istorijskom duelu sa Budiveljnikom uvele su njegovu karijeru u jedan potpuno novi, za njega nepoznati svet, gde je on glavni junak priče i mnogo više od toga - lik u kojeg svi gledaju kao u božanstvo! Prošlo je leto u kojem su navijači samo čekali da čuju da će njihov Đenka ostati, ali sezona koju je obeležila apsolutna dominacija Crvene zvezde u regionalnim okvirima, ali i evropsko putovanje za pamćenje, nije propraćena identičnim učinkom Zvezdinog heroja. Tek povremeno momak iz Bruklina umeo je da podseti na igrača kojeg su svi toliko zavoleli, heroja u kojeg su imali bezrezervno poverenje. Išao je putem kojim se ređe ide i sebe je „tražio“ baš dugo. Možda i predugo, po mišljenju mnogih. Bespoštedni trud viđen je na svakoj utakmici, a čak i kada slobodno bacanje nije mogao da pogodi i kada je samopouzdanje udaralo o dno, Dženkins je upijao energiju publike, saigrača i trenera, hranio se optimizmom koji je zračio svakog pojedinca i nije se predavao.
"Morao sam da pronađem rešenje. Samopouzdanje koje imam potiče od ljudi iz svlačionice - od trenera do Nikole Rebića. Oni su moji momci, drugari, uvek me podržavaju, ovde sam više od godinu dana i znaju da mogu da igram na visokom nivou. Uvek su me gurali napred i terali da dajem sve od sebe, a to radim stalno, na treningu i utakmici. Treba samo da ostanem miran i da nastavim da igram dobro i sve će biti u redu", poručio je Dženkins posle prve Zvezdine pobede u TOP 16 fazi, protiv Albe u Pioniru, kada je ubacio 12 poena.

A onda se dogodilo polufinale plej-ofa Jadranske lige i eksplozija tempirane bombe koja se toliko dugo čekala. Čarls Dženkins ponovo je zaigrao najbolje u najvažnijim derbijima u poslednjih nekoliko sezona i Crvenoj zvezdi doneo je uspeh koji je čekala punu 21 godinu - pobedu u seriji nad najvećim protivnikom, još jedan prolaz u Evroligu i priliku da se osvoji prvi klupski šampionski prsten u regionalnom takmičenju.

Sa 79 ubačenih poena u četiri utakmice (19,7 u proseku, 20/33 za dva, 8/16 za tri) Dženkins ponovo je bio najvažnija karika u utakmicama sezone i spona između onoga što su Markus Vilijams, Boban Marjanović i Nikola Kalinić radili kako bi crveno-bele doveli na mesto uspeha, čime je na kraju zavredneo pohvale svakog saigrača iz tima - od Vilijamsa i Kalinića, do Jovića i Lazića

Svaki koš koji je Dženkins utkao u trijumfalnu seriju Crvene zvezde proizvod je prave eksplozije samopouzdanja. Nijednog trenutka vispreni bek nije odustajao od svoje igre, niti se libio da preuzme odgovornost onda kada je retko ko smeo da uzme stvari u svoje ruke. Lopte su letele sa pravilnom rotacijom, upadale su u koš „kao kap“ i praktično sve njegove odluke bile su prave, svaka u svoje vreme. Čak i kada nije pogađao, nije klonuo duhom, već je „telefonirao“ sa svojim duhovnim vođama, koje su ga usmeravale na stazu pobednika.

Baš kao što je Vilijams prešao igricu u nedelju uveče, Kalinić demonstrirao da je odavno prerastao ulogu džokera Saše Đorđevića i postao pravi vođa beogradskog kluba, a Boban Marjanović zatvorio usta kritičarima i pokazao zašto je najkorisniji igrač Evrolige, tako je i Dženkins izrežirao još jednu novu herojsku priču, u kojoj je zablistao punim sjajem. Baš kao protiv Budiveljnika one blistave martovske noći!
"Zasluge za moje dobre igre idu trenerima i saigračima. Bilo bi sebično sa moje strane da sada pričam o svojim partijama. Da bismo razumeli priču, moramo da se vratimo na početak sezone, kada sam igrao očajno i nisam bio taj igrač kakvog su navijači očekivali. Trener je verovao u mene sve vreme, iako bi za njega bilo najlakše da me zameni i to mi je mnogo značilo. U to vreme Boban Marjanović i ostali igrači su morali da uđu u prvi plan. Cela naša sezona je vezana za timski rad", poručio je Dženkins posle četvrte utakmice.

Imao je Čarls Dženkins i pre ove polufinalne serije utakmice u kojim je blistao, linija uspona počela je u neverovatnom derbiju protiv Budućnosti u Podgorici, nastavilo se u evropskim dvobojima sa Albom, Panatinaikosom i Makabijem, a kritičnu tačku dostigla je protiv Partizana u prvom derbiju posle Kupa Radivoja Koraća, kada je ubacio 20 poena i samo najavio ono što će se dogoditi mesec i po dana kasnije.

Od tada Dženkins ponovo je postao „mašina za mlevenje“ protivnika, a samo u bioskopu Zvezda svi zvezdaši imali su priliku da pogledaju film - Čarls Dženkins sudi Partizanu...

UČINAK ČARLSA DŽENKINSA U SERIJI:

Prvi meč – 19 poena, 8/13 za dva, dva skoka, dve asistencije, šest iznuđenih faulova, indeks korisnosti 20.

Drugi meč – 19 poena, 5/9 za dva, 1/3 za tri, 6/10 bacanja, šest iznuđenih faulova, indeks korisnosti 11.

Treći meč – 22 poena, 5/8 za dva, 4/7 za tri, četiri skoka, tri asistencije, indeks korisnosti 21.

Četvrti meč – 19 poena, 2/3 za dva, 3/4 za tri, tri asistencije, dve ukradene lopte, sedam iznuđenih faulova, indeks korisnosti 24

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

uvijek BORAC nikad igokeja

23.04.2015 05:20

ČOVJEK, kako to gordo zvuči,a ne đetić Pavlović,smučar Edo itd iz Duletoveštale. Izvinjavam se ipak je konj inteligentna životinja.

ODGOVORITE