ЛШ: Барса - ПСЖ, опроштај Светаца или...?!

Никада ниједан тим у историји Лиге шампиона није у гостима надокнадио два гола дефицита из утакмице на свом терену, а ПСЖ ће покушати да то уради против најбољег тима Европе у овој години!

Фудбал 21.04.2015 | 16:20
ЛШ: Барса - ПСЖ, опроштај Светаца или...?!

Од када се јесенас заорила Бахова мелодија и заталасала мушема на 16 стадиона широм Европе, четири клуба су се издвојила као суверени фаворити. Реал, Бајерн, Челси и Барселона. Како је такмичење одмицало, показивали су вишу класу у односу на друге и изгледало је да их ни у нокаут фази нико неће зауставити пре међусобних окршаја.

Она друга група фаворита из сенке са Јувентусом, Атлетиком, Борусијом и Пари Сен Жерменом је вребала прилику и чекала шансу да покуша да аждајама пробије копље кроз срце.

Једини је до сада у томе успео Пари Сен Жермен. Херојска утакмица на Стамфорд Бриџу и кажњавање Мурињове декаденције су били довољни да Свеци преко ноћи добију дозволу за убијање великана. Порасли су у очима многих и када им је жреб у четвртфиналу доделио Барселону, изгледало је да ће они бити мука за Барсу, а не обрнуто.

Ипак, распомаљени Каталонци који у 2015. играју као запоседнути су сваку чар неизвесноти великог двомеча убили у првој утакмици. Као против Манчестер Ситија рунду раније. Отишли су на гостовање, узели лопту противнику и очитали му лекцију. И баш као против Манчестер Ситија, Луис Суарез је опет био ударна игла. Бацио је Свеце на колена, а у очај Давида Луиза који се тако ружно осећао вероватно само у немачком масакру у Бело Оризонтеу.

После онакве представе Барселоне на Парку принчева нема никаквог аргумента да француски првак прети. Уочи гостовања Челсију, провејавало је да Французи могу до изненађења јер су и у првом мечу били боља екипа. Али овога пута је препрека много већа од Челсијевог аутобуса. Непремостива.

Ова Барселона која се повампирила после фрке у Сан Себастијану и сукоба између Енрикеа и Месија је тренутно једини тим у Европи који не показује знаке слабости. Апсолутно никакве. Реалови и Бајернови проблеми су огољени, повреде су их избациле из колосека, а Барселона је изгледа своје минусе исправила у току сезоне када су поменути ривали набијали гол разлику.

Једна ствар се издаваја у односу на раније успешне генерације. Агресивност. Свеједно им је да ли играју у гостима или код куће. Енрикеова Барса није издала неке основне постулате тики-таке, али сада то све изгледа конкретније и брже. И што је најважније: Даје резулат! Можда зато што су Нејмар и Суарез играчи који не упадају лако у шаблоне и увек вуку напред у ситуацијама које је Барса раније решавала „около, полако и натенане“. Поготово Уругвајац чија агресивност је дала Барсиној игри потпуно другу димензију. Чак и ако би екипа некада покушала да прикочи, он би наметнуо темпо који сви остали, па и Меси, морају да прате.

Због свега тога се ПСЖ вечерас неће много питати на Камп Ноу. Ни повратак Златана Ибрахимовића на стадион где га најмање воле није више велика вест. Са Ибром и повратником Вератијем који блиста у досадашњем делу сезоне, ПСЖ свакако има јачи тим него у првом мечу. Али и обавезу да постигне три гола што је у последње две године пошло за руком само Хејнкесовом Бајерну и Валенсији прошле сезоне. ПСЖ никада у клупској историји није успео да прође даље у нокаут фази када би изгубио први меч на свом терену. Испадао је од Ливерпула, Видеотона и Милана. Уосталом, никада ниједан тим у нокаут фази Лиге шампиона није надокнадио два гола заостатка из првог меча на свом терену. Само су Интер и Ајакс успели да преокрену када су у првој утакмици на свом терену изгубили са један разлике. Али од свих тих традиција и статистичких података је већи проблем како се супротставити тиму који игра најбољи фудбал у Европи ове године.

Изјаве Блана да екипа нема шта да изгуби или „помоћ“ Зидана из Мадрида да је ПСЖ способан за чудо у реваншу су само очајнички покушаји да се екипа колико толико мотивише. Лорану Блану је ово вероватно и опроштајни меч на клупи Светаца у Лиги шампиона. Арапи га више неће толерисати и тражиће некога ко може да оде корак даље и све силне милионе уложене у екипу претходних сезона преточи макар у статус равноправности са европским гигантима попут Барселоне. Против Челсија су показали колико су близу, а против Барселоне видели и најудаљенију тачку од клемпавог пехара.

За разлику од Блана који ће полако почети да размишља о новом послу, тврдоглави Енрике који је био на рубу отказа почетком године наставља поход ка триплој круни.

Можда ПСЖ може донекле да уздрма Каталонце, али то је њихов максимум.

Блан не рачуна на повређене Тијага Силву, Тијага Моту и Сержа Оријеа. Изненађење би могла да буде прекоманда Пастореа у везни ред, а Лавеци или Лукас Моура би требало да комплетирају нападачки трилинг са Каванијем и Ибром. Енрике нема кадровских проблема. Опоравили су Матје и Инијеста, али вероватно неће ризиковати са њима.

БАРСЕЛОНА – ПСЖ

Стадион: Камп Ноу (99.787)
Судија: Свен Моен (Норвешка)

Барселона (4-3-3): Тер Штеген – Алвес, Пике, Маскерано, Алба – Буксетс, Ћави, Ракитић – Меси, Суарез, Нејмар.

ПСЖ (4-3-3): Сиригу – Ван дер Вил, Маркињос, Давид Луиз, Максвел – Верати, Кабај, Пасторе – Лавеци, Кавани, Ибрахимовић.

Коментари / 0

Оставите коментар