LŠ: Barsa - PSŽ, oproštaj Svetaca ili...?!

Nikada nijedan tim u istoriji Lige šampiona nije u gostima nadoknadio dva gola deficita iz utakmice na svom terenu, a PSŽ će pokušati da to uradi protiv najboljeg tima Evrope u ovoj godini!

Fudbal 21.04.2015 | 16:20
LŠ: Barsa - PSŽ, oproštaj Svetaca ili...?!

Od kada se jesenas zaorila Bahova melodija i zatalasala mušema na 16 stadiona širom Evrope, četiri kluba su se izdvojila kao suvereni favoriti. Real, Bajern, Čelsi i Barselona. Kako je takmičenje odmicalo, pokazivali su višu klasu u odnosu na druge i izgledalo je da ih ni u nokaut fazi niko neće zaustaviti pre međusobnih okršaja.

Ona druga grupa favorita iz senke sa Juventusom, Atletikom, Borusijom i Pari Sen Žermenom je vrebala priliku i čekala šansu da pokuša da aždajama probije koplje kroz srce.

Jedini je do sada u tome uspeo Pari Sen Žermen. Herojska utakmica na Stamford Bridžu i kažnjavanje Murinjove dekadencije su bili dovoljni da Sveci preko noći dobiju dozvolu za ubijanje velikana. Porasli su u očima mnogih i kada im je žreb u četvrtfinalu dodelio Barselonu, izgledalo je da će oni biti muka za Barsu, a ne obrnuto.

Ipak, raspomaljeni Katalonci koji u 2015. igraju kao zaposednuti su svaku čar neizvesnoti velikog dvomeča ubili u prvoj utakmici. Kao protiv Mančester Sitija rundu ranije. Otišli su na gostovanje, uzeli loptu protivniku i očitali mu lekciju. I baš kao protiv Mančester Sitija, Luis Suarez je opet bio udarna igla. Bacio je Svece na kolena, a u očaj Davida Luiza koji se tako ružno osećao verovatno samo u nemačkom masakru u Belo Orizonteu.

Posle onakve predstave Barselone na Parku prinčeva nema nikakvog argumenta da francuski prvak preti. Uoči gostovanja Čelsiju, provejavalo je da Francuzi mogu do iznenađenja jer su i u prvom meču bili bolja ekipa. Ali ovoga puta je prepreka mnogo veća od Čelsijevog autobusa. Nepremostiva.

Ova Barselona koja se povampirila posle frke u San Sebastijanu i sukoba između Enrikea i Mesija je trenutno jedini tim u Evropi koji ne pokazuje znake slabosti. Apsolutno nikakve. Realovi i Bajernovi problemi su ogoljeni, povrede su ih izbacile iz koloseka, a Barselona je izgleda svoje minuse ispravila u toku sezone kada su pomenuti rivali nabijali gol razliku.

Jedna stvar se izdavaja u odnosu na ranije uspešne generacije. Agresivnost. Svejedno im je da li igraju u gostima ili kod kuće. Enrikeova Barsa nije izdala neke osnovne postulate tiki-take, ali sada to sve izgleda konkretnije i brže. I što je najvažnije: Daje rezulat! Možda zato što su Nejmar i Suarez igrači koji ne upadaju lako u šablone i uvek vuku napred u situacijama koje je Barsa ranije rešavala „okolo, polako i natenane“. Pogotovo Urugvajac čija agresivnost je dala Barsinoj igri potpuno drugu dimenziju. Čak i ako bi ekipa nekada pokušala da prikoči, on bi nametnuo tempo koji svi ostali, pa i Mesi, moraju da prate.

Zbog svega toga se PSŽ večeras neće mnogo pitati na Kamp Nou. Ni povratak Zlatana Ibrahimovića na stadion gde ga najmanje vole nije više velika vest. Sa Ibrom i povratnikom Veratijem koji blista u dosadašnjem delu sezone, PSŽ svakako ima jači tim nego u prvom meču. Ali i obavezu da postigne tri gola što je u poslednje dve godine pošlo za rukom samo Hejnkesovom Bajernu i Valensiji prošle sezone. PSŽ nikada u klupskoj istoriji nije uspeo da prođe dalje u nokaut fazi kada bi izgubio prvi meč na svom terenu. Ispadao je od Liverpula, Videotona i Milana. Uostalom, nikada nijedan tim u nokaut fazi Lige šampiona nije nadoknadio dva gola zaostatka iz prvog meča na svom terenu. Samo su Inter i Ajaks uspeli da preokrenu kada su u prvoj utakmici na svom terenu izgubili sa jedan razlike. Ali od svih tih tradicija i statističkih podataka je veći problem kako se suprotstaviti timu koji igra najbolji fudbal u Evropi ove godine.

Izjave Blana da ekipa nema šta da izgubi ili „pomoć“ Zidana iz Madrida da je PSŽ sposoban za čudo u revanšu su samo očajnički pokušaji da se ekipa koliko toliko motiviše. Loranu Blanu je ovo verovatno i oproštajni meč na klupi Svetaca u Ligi šampiona. Arapi ga više neće tolerisati i tražiće nekoga ko može da ode korak dalje i sve silne milione uložene u ekipu prethodnih sezona pretoči makar u status ravnopravnosti sa evropskim gigantima poput Barselone. Protiv Čelsija su pokazali koliko su blizu, a protiv Barselone videli i najudaljeniju tačku od klempavog pehara.

Za razliku od Blana koji će polako početi da razmišlja o novom poslu, tvrdoglavi Enrike koji je bio na rubu otkaza početkom godine nastavlja pohod ka triploj kruni.

Možda PSŽ može donekle da uzdrma Katalonce, ali to je njihov maksimum.

Blan ne računa na povređene Tijaga Silvu, Tijaga Motu i Serža Orijea. Iznenađenje bi mogla da bude prekomanda Pastorea u vezni red, a Laveci ili Lukas Moura bi trebalo da kompletiraju napadački triling sa Kavanijem i Ibrom. Enrike nema kadrovskih problema. Oporavili su Matje i Inijesta, ali verovatno neće rizikovati sa njima.

BARSELONA – PSŽ

Stadion: Kamp Nou (99.787)
Sudija: Sven Moen (Norveška)

Barselona (4-3-3): Ter Štegen – Alves, Pike, Maskerano, Alba – Buksets, Ćavi, Rakitić – Mesi, Suarez, Nejmar.

PSŽ (4-3-3): Sirigu – Van der Vil, Markinjos, David Luiz, Maksvel – Verati, Kabaj, Pastore – Laveci, Kavani, Ibrahimović.

Komentari / 0

Ostavite komentar