Анализа: ''Досије'' Саша Павловић...

НБА искуство које је недостајало Партизану за пласман у Евролигу! Најискуснији играч Партизана био је потпуно уштопован у трећој и четвртој утакмици полуфиналне серије Јадранске лиге, а много је фактора утицало на такав исход.

Кошарка 21.04.2015 | 23:30
Анализа: ''Досије'' Саша Павловић...

Навијачи Партизана дочекали су почетком децембра прошле године Сашу Павловића као спасиоца и човека који ће помоћи београдском клубу да се врати у Евролигу. Пристао је некадашњи НБА ас да игра за мање новца него што би то добио у неком другом клубу, попут Галатасараја који је нудио 500.000 евра у новембру.

Очекивале су најватреније присталице црно-белих да управо Павловић буде тај тас који ће превагнути на страну Партизана у полуфиналном окршају са Црвеном звездом с обзиром на 10-годишње искуство из НБА лиге.

То се, међутим, није десило, осим у другој утакмици серије коју је Партизан добио у неизвесној завршници. Много је узрока зашто се то десило и коначан одговор на питање зашто је тако, ако уопште постоји, свакако представља комплексан микс околности и чињеница.

Ако се погледа полуфинална серија, у трећој и четвртој утакмици, Павловић је био превише нервозан и чини се да није успео да се избори са притиском. Био је у контраритму у односу на екипу и то се осетило на терену. Свакако део те нервозе дошао је и као последица провокација, често и дегутантних са трибина, у којима су му навијачи Црвене звезде, у прва два дуела, вређали супругу и мајку.

То, наравно, не оправдава неке његове потезе који су довели до техничких и намерних грешака, као што је ударање противничких играча Бранка Лазића и Чарлса Џенкинса. Посебно је упечатљива била ситуација са Лазићем, које је у једном тренутку помало подсетила и на дуел легендарног Зинедина Зидана и Италијана Марка Матерација из финала Мундијала 2006. године. Зидан је тада зарадио црвени картон, а Италија је касније постала првак света.

Наравно, у мечевима овако високог интензитета, честе су ситуације са, како то Американци воле да кажу, "треш-током" и то уме да доведе до сукоба играча на терену. То је био случај и са Павловићем у овој серији, али и другим играчима оба тима. Руку на срце, Павловић је као најискуснији играч мора да зна да ће бити у центру пажње противника, али и јавности, па су тако светлост дана угледали и разни видео клипови дуела са Лазићем и Џенкинсом. Таквих "момената" било је на обе стране у све четири утакмице, али су светла позорнице углавном била усмерена на бившег НБА аса.

Саша Павловић је, без дилеме, највеће име које у овом тренутку игра у Јадранској лиги. Човек који је 10 година играо у НБА лиги и имао улогу стартера у финалу тог такмичења, где је био део петорке Кливленда коју је предводио Леброн Џејмс.

Део његове нервозе у дуелима са Црвеном звездом, али и неким другим утакмицама сигурно је био и последица тога што Павловић, колико год то можда субјективно звучало, од првог доласка у Партизан прошле године, није имао статус код судија у Јадранској лиги који заслужује играч са таквом биографијом.

Поред тога, не би требало заборавити ни на догађај од прошлог месеца, када је, како је саопштено из клуба, Павловић удаљен са тренинга због неспоразума у комуникацији. Све то се десило два дана уочи утакмице у Подгорици која је за црно-беле била практично меч сезоне. Тај догађај је свакако уздрмао екипу у веома деликатном тренутку, иако је утисак да је и медијски био помало "напумпан".

Партизан је тај меч изгубио, Павловић је играо веома добро, а београдски тим пао је на четврто место и то га је одвело право на Црвену звезду.

Павловић је на последња два меча против Црвене звезде дао укупно шест поена, а у Јадранској лиги просечно је бележио 11,9 поена. Иако је одиграо испод очекивања поменуте дуеле, навијачи Партизана никако не би требало да забораве да, без њега и сјајних партија Драгана Милосављевића и Милана Мачвана, Партизан сигурно у Јадранској лиги не би везао 12 победа и уопште дошао у позицију да се бори за Евролигу.

Иако је пружио партије испод очекивања против Звезде, за то део заслуга иде доброј, на моменте и одбрани на ивици фаула, противничких играча. На Павловићу су се чувари смењивали као на траци, пре свих Никола Калинић, Немања Дангубић и Бранко Лазић. Искусни Баранин није успео да пронађе прави одговор и то се свакако одразило на игру Партизана и коначан резултат.

Црно-белима сада престоји потпуно престројавање на суперлигашки колосек, на којем ће покушати да колико-толико спасу сезону, пошто су остали без пласмана у Евролиги. Навијачи Партизана свакако ће Павловићу опростити неколико лоших утакмица, па макар оне биле и против највећег ривала, због свега што је урадио пре тога.

Управо је прошле сезоне Павловић у финалу плеј-офа, у тада одлучујућој четвртој утакмици, када су црно-бели остали без Богдана Богдановића, "повукао" екипу одвео је до тријумфа и титуле шампиона Србије. Сада ће у истом такмичењу поново имати прилику да поправи утисак и да покаже да ли је тачна она кованица да је "форма тренутна, а класа вечна".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гашпар

21.04.2015 21:35

безобразни дукљанин...фујјјјјјјј

ОДГОВОРИТЕ