Analiza: ''Dosije'' Saša Pavlović...

NBA iskustvo koje je nedostajalo Partizanu za plasman u Evroligu! Najiskusniji igrač Partizana bio je potpuno uštopovan u trećoj i četvrtoj utakmici polufinalne serije Jadranske lige, a mnogo je faktora uticalo na takav ishod.

Košarka 21.04.2015 | 23:30
Analiza: ''Dosije'' Saša Pavlović...

Navijači Partizana dočekali su početkom decembra prošle godine Sašu Pavlovića kao spasioca i čoveka koji će pomoći beogradskom klubu da se vrati u Evroligu. Pristao je nekadašnji NBA as da igra za manje novca nego što bi to dobio u nekom drugom klubu, poput Galatasaraja koji je nudio 500.000 evra u novembru.

Očekivale su najvatrenije pristalice crno-belih da upravo Pavlović bude taj tas koji će prevagnuti na stranu Partizana u polufinalnom okršaju sa Crvenom zvezdom s obzirom na 10-godišnje iskustvo iz NBA lige.

To se, međutim, nije desilo, osim u drugoj utakmici serije koju je Partizan dobio u neizvesnoj završnici. Mnogo je uzroka zašto se to desilo i konačan odgovor na pitanje zašto je tako, ako uopšte postoji, svakako predstavlja kompleksan miks okolnosti i činjenica.

Ako se pogleda polufinalna serija, u trećoj i četvrtoj utakmici, Pavlović je bio previše nervozan i čini se da nije uspeo da se izbori sa pritiskom. Bio je u kontraritmu u odnosu na ekipu i to se osetilo na terenu. Svakako deo te nervoze došao je i kao posledica provokacija, često i degutantnih sa tribina, u kojima su mu navijači Crvene zvezde, u prva dva duela, vređali suprugu i majku.

To, naravno, ne opravdava neke njegove poteze koji su doveli do tehničkih i namernih grešaka, kao što je udaranje protivničkih igrača Branka Lazića i Čarlsa Dženkinsa. Posebno je upečatljiva bila situacija sa Lazićem, koje je u jednom trenutku pomalo podsetila i na duel legendarnog Zinedina Zidana i Italijana Marka Materacija iz finala Mundijala 2006. godine. Zidan je tada zaradio crveni karton, a Italija je kasnije postala prvak sveta.

Naravno, u mečevima ovako visokog intenziteta, česte su situacije sa, kako to Amerikanci vole da kažu, "treš-tokom" i to ume da dovede do sukoba igrača na terenu. To je bio slučaj i sa Pavlovićem u ovoj seriji, ali i drugim igračima oba tima. Ruku na srce, Pavlović je kao najiskusniji igrač mora da zna da će biti u centru pažnje protivnika, ali i javnosti, pa su tako svetlost dana ugledali i razni video klipovi duela sa Lazićem i Dženkinsom. Takvih "momenata" bilo je na obe strane u sve četiri utakmice, ali su svetla pozornice uglavnom bila usmerena na bivšeg NBA asa.

Saša Pavlović je, bez dileme, najveće ime koje u ovom trenutku igra u Jadranskoj ligi. Čovek koji je 10 godina igrao u NBA ligi i imao ulogu startera u finalu tog takmičenja, gde je bio deo petorke Klivlenda koju je predvodio Lebron Džejms.

Deo njegove nervoze u duelima sa Crvenom zvezdom, ali i nekim drugim utakmicama sigurno je bio i posledica toga što Pavlović, koliko god to možda subjektivno zvučalo, od prvog dolaska u Partizan prošle godine, nije imao status kod sudija u Jadranskoj ligi koji zaslužuje igrač sa takvom biografijom.

Pored toga, ne bi trebalo zaboraviti ni na događaj od prošlog meseca, kada je, kako je saopšteno iz kluba, Pavlović udaljen sa treninga zbog nesporazuma u komunikaciji. Sve to se desilo dva dana uoči utakmice u Podgorici koja je za crno-bele bila praktično meč sezone. Taj događaj je svakako uzdrmao ekipu u veoma delikatnom trenutku, iako je utisak da je i medijski bio pomalo "napumpan".

Partizan je taj meč izgubio, Pavlović je igrao veoma dobro, a beogradski tim pao je na četvrto mesto i to ga je odvelo pravo na Crvenu zvezdu.

Pavlović je na poslednja dva meča protiv Crvene zvezde dao ukupno šest poena, a u Jadranskoj ligi prosečno je beležio 11,9 poena. Iako je odigrao ispod očekivanja pomenute duele, navijači Partizana nikako ne bi trebalo da zaborave da, bez njega i sjajnih partija Dragana Milosavljevića i Milana Mačvana, Partizan sigurno u Jadranskoj ligi ne bi vezao 12 pobeda i uopšte došao u poziciju da se bori za Evroligu.

Iako je pružio partije ispod očekivanja protiv Zvezde, za to deo zasluga ide dobroj, na momente i odbrani na ivici faula, protivničkih igrača. Na Pavloviću su se čuvari smenjivali kao na traci, pre svih Nikola Kalinić, Nemanja Dangubić i Branko Lazić. Iskusni Baranin nije uspeo da pronađe pravi odgovor i to se svakako odrazilo na igru Partizana i konačan rezultat.

Crno-belima sada prestoji potpuno prestrojavanje na superligaški kolosek, na kojem će pokušati da koliko-toliko spasu sezonu, pošto su ostali bez plasmana u Evroligi. Navijači Partizana svakako će Pavloviću oprostiti nekoliko loših utakmica, pa makar one bile i protiv najvećeg rivala, zbog svega što je uradio pre toga.

Upravo je prošle sezone Pavlović u finalu plej-ofa, u tada odlučujućoj četvrtoj utakmici, kada su crno-beli ostali bez Bogdana Bogdanovića, "povukao" ekipu odveo je do trijumfa i titule šampiona Srbije. Sada će u istom takmičenju ponovo imati priliku da popravi utisak i da pokaže da li je tačna ona kovanica da je "forma trenutna, a klasa večna".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gašpar

21.04.2015 21:35

bezobrazni dukljanin...fujjjjjjjj

ODGOVORITE