Прича о Краснодару и ''мршењу конаца'' великанима...

Краснодарска бајка: Како је руски Мишковић пореметио планове московским великанима и уплашио Зенит? Руски тајкун и велики заљубљеник у фудбал Сергеј Галицкиј, чије богатсво је магазин Форбс проценио на 8,3 милијарде долара, успешан рецепт из привреде применио је на спорт и после Лиге Европе нада се уласку у Лигу шампиона.

Фудбал 22.04.2015 | 00:00
Прича о Краснодару и ''мршењу конаца'' великанима...

Оно што је Чукарички у Србији, Таргу Муреш у Румунији, то је Краснодар у Русији. Клуб из истоименог града руши добро познати стереотип да су само за великане резервисана прва четири места на табели. Бикови се у Премијер лиги налазе на другој позицији, иза Зенита, а испред московског ЦСКА, Динама и Рубина из Казања са добрим изгледима да ту остану и изборе пласман у квалификације за Лигу шампиона. Како то само нестварно звучи…

Конце игре краснодарске бајке вуче газда Сергеј Галицкиј. Руски тајкун и велики заљубљеник у фудбал, чије богатсво је магазин Форбс проценио на 8,3 милијарде долара, основао је клуб 2008. године. Успешан рецепт из привреде само је применио на спорт. Краснодар је растао из године у годину, бележио све боље резултате и, на крају, изборио Лигу Европе, где је у плеј-офу избацио Реал Сосиједад, а у групној фази прилично намучио Лил и Евертон.

Сада је спреман за корак даље – Лига шампиона! Да је ово и био коначан циљ Галицкија потврђују и речи Душана Анђелковића. Леви бек Црвене звезде провео је три лепе године у Краснодару и њега ови резултати уопште не изненађују.
“Када сам заједно са тренером Славољубом Муслином, Николом Дринчићем и Немањом Тубићем 2011. године стигао у Краснодар уверио сам се да је у питању одлично организован и финансијски стабилан клуб, који ће врло брзо уздрмати позиције водећих клубова у Русији. Газда Галицкиј је изузетно такмичарски настројен и човек једноставно воли да буде најбољи у свему”, каже Анђелковић за МОЗЗАРТ Спорт.

Галицкиј је у Русији као Мирослав Мишковић у Србији.
“Направио је праву империју. Држи ланац хотела, продавница козметике, парфимерије, супермаркета, исто као код нас што је Макси дисконт. Озбиљан бизнисмен, не жали новац када је у питању Краснодар, а ускоро ће отворити велелепни стадион са 34.000 места. То довољно говори о његовим амбицијама”.

Краснодар се из године у годину појачава са озбиљним играчима. У последње време ангажује и репрезентативце.
„У питању је озбиљан тим, који годинама игра заједно, што им је прошле сезоне донело пету позицију и Лигу Европе, а све је подигнуто на виши ниво када су довели репрезентативце Мамајева, Широкова (позајмљен из Спартака, прим. аут.) и Бистрова. Пре тога стигли су Швеђанин Гранквист из Ђенове, Исланђанин Сигурдсон из Копенхагена и Бразилац Ари из Спартака. Краснодар по имену није привлачан клуб као Зенит, московски ЦСКА или Локомотива, али парира им по условима, организацији и финансијама. Сећам се само колико је Гранквист био зачуђен када је дошао из Ђенове”.

Бикови су у серији, везали су четири победе и наредне две утакмице са московским клубовима су кључне што се тиче да ли ће играти Лигу шампиона или Лигу Европе. У недељу гостују ЦСКА, а потом дочекују Локомотиву.
“У клубу тренутно влада еуфорија. Нису очекивали да ће бити други, задовољавала их је и пета позиција, али сада су амбиције скочиле. Реално тешко да могу да стигну Зенит, који бежи осам бодова, али уверен сам да ће сезону завршити међу прве три екипе. Армејцима беже четири бода, а Локосима пет, па ће после тих дуела све бити много јасније. Искрено верујем да могу да остану на другој позицији која доноси квалификације за Лигу шампиона”, закључио је Анђелковић причу о Краснодару.

Некада су прва четири места била резервисана за московске великане ЦСКА, Локомотиву, Спартак и Динамо, међутим, временом су их истиснули Зенит и Рубин, а сада се умешао и Краснодар...

Коментари / 0

Оставите коментар