Priča o Krasnodaru i ''mršenju konaca'' velikanima...

Krasnodarska bajka: Kako je ruski Mišković poremetio planove moskovskim velikanima i uplašio Zenit? Ruski tajkun i veliki zaljubljenik u fudbal Sergej Galickij, čije bogatsvo je magazin Forbs procenio na 8,3 milijarde dolara, uspešan recept iz privrede primenio je na sport i posle Lige Evrope nada se ulasku u Ligu šampiona.

Fudbal 22.04.2015 | 00:00
Priča o Krasnodaru i ''mršenju konaca'' velikanima...

Ono što je Čukarički u Srbiji, Targu Mureš u Rumuniji, to je Krasnodar u Rusiji. Klub iz istoimenog grada ruši dobro poznati stereotip da su samo za velikane rezervisana prva četiri mesta na tabeli. Bikovi se u Premijer ligi nalaze na drugoj poziciji, iza Zenita, a ispred moskovskog CSKA, Dinama i Rubina iz Kazanja sa dobrim izgledima da tu ostanu i izbore plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Kako to samo nestvarno zvuči…

Konce igre krasnodarske bajke vuče gazda Sergej Galickij. Ruski tajkun i veliki zaljubljenik u fudbal, čije bogatsvo je magazin Forbs procenio na 8,3 milijarde dolara, osnovao je klub 2008. godine. Uspešan recept iz privrede samo je primenio na sport. Krasnodar je rastao iz godine u godinu, beležio sve bolje rezultate i, na kraju, izborio Ligu Evrope, gde je u plej-ofu izbacio Real Sosijedad, a u grupnoj fazi prilično namučio Lil i Everton.

Sada je spreman za korak dalje – Liga šampiona! Da je ovo i bio konačan cilj Galickija potvrđuju i reči Dušana Anđelkovića. Levi bek Crvene zvezde proveo je tri lepe godine u Krasnodaru i njega ovi rezultati uopšte ne iznenađuju.
“Kada sam zajedno sa trenerom Slavoljubom Muslinom, Nikolom Drinčićem i Nemanjom Tubićem 2011. godine stigao u Krasnodar uverio sam se da je u pitanju odlično organizovan i finansijski stabilan klub, koji će vrlo brzo uzdrmati pozicije vodećih klubova u Rusiji. Gazda Galickij je izuzetno takmičarski nastrojen i čovek jednostavno voli da bude najbolji u svemu”, kaže Anđelković za MOZZART Sport.

Galickij je u Rusiji kao Miroslav Mišković u Srbiji.
“Napravio je pravu imperiju. Drži lanac hotela, prodavnica kozmetike, parfimerije, supermarketa, isto kao kod nas što je Maksi diskont. Ozbiljan biznismen, ne žali novac kada je u pitanju Krasnodar, a uskoro će otvoriti velelepni stadion sa 34.000 mesta. To dovoljno govori o njegovim ambicijama”.

Krasnodar se iz godine u godinu pojačava sa ozbiljnim igračima. U poslednje vreme angažuje i reprezentativce.
„U pitanju je ozbiljan tim, koji godinama igra zajedno, što im je prošle sezone donelo petu poziciju i Ligu Evrope, a sve je podignuto na viši nivo kada su doveli reprezentativce Mamajeva, Širokova (pozajmljen iz Spartaka, prim. aut.) i Bistrova. Pre toga stigli su Šveđanin Grankvist iz Đenove, Islanđanin Sigurdson iz Kopenhagena i Brazilac Ari iz Spartaka. Krasnodar po imenu nije privlačan klub kao Zenit, moskovski CSKA ili Lokomotiva, ali parira im po uslovima, organizaciji i finansijama. Sećam se samo koliko je Grankvist bio začuđen kada je došao iz Đenove”.

Bikovi su u seriji, vezali su četiri pobede i naredne dve utakmice sa moskovskim klubovima su ključne što se tiče da li će igrati Ligu šampiona ili Ligu Evrope. U nedelju gostuju CSKA, a potom dočekuju Lokomotivu.
“U klubu trenutno vlada euforija. Nisu očekivali da će biti drugi, zadovoljavala ih je i peta pozicija, ali sada su ambicije skočile. Realno teško da mogu da stignu Zenit, koji beži osam bodova, ali uveren sam da će sezonu završiti među prve tri ekipe. Armejcima beže četiri boda, a Lokosima pet, pa će posle tih duela sve biti mnogo jasnije. Iskreno verujem da mogu da ostanu na drugoj poziciji koja donosi kvalifikacije za Ligu šampiona”, zaključio je Anđelković priču o Krasnodaru.

Nekada su prva četiri mesta bila rezervisana za moskovske velikane CSKA, Lokomotivu, Spartak i Dinamo, međutim, vremenom su ih istisnuli Zenit i Rubin, a sada se umešao i Krasnodar...

Komentari / 0

Ostavite komentar