Све што знате о црвеном месу је погрешно

Готово свакодневно се објављују нове и опречне информације о исхрани, због којих је све теже одлучити шта треба јести.

Здравље 21.04.2015 | 10:15
Све што знате о црвеном месу је погрешно

Једна од намирница о којима се најчешће расправља је црвено месо, за које неки верују да је узрок разних здравствених проблема. Ипак, већина таквих прича нема никаквих научних основа.Представљамо вам пет најчешћих митова о једењу црвеног меса:

1. Црвено месо изазива рак
Ова претпоставка има више везе с начином припреме. Потребно је пазити да месо не загори и требало би га припремати на "нежнији" начин. Ипак, не постоје докази о повезаности конзумације црвеног меса и оболевања од рака.

2. Месо труне у дебелом цреву
Неки верују да се црвено месо не може добро разградити у пробавном систему. Али, за то веровање не постоје научне основе.

3. Месо узрокује болести срца
Месо се често криви за болести срца и дијабетес типа 2. Ипак, људи су јели месо годинама пре него што су такве болести учестале. Важно је само конзумирати умерене количине и избегавати месне прерађевине.

4. Од меса се дебљамо
Месо има много калорија и зато многи мисле да оно дебља. Ипак, оно је одличан извор протеина, који нам заправо помажу у мршављењу.

5. Месо штети организму
Неки верују да су протеини из меса лоши за кости и бубреге. Иако су истраживања показала да повећана конзумација меса доводи до краткорочног губитка калцијума, дугорочно дејство је заправо супротно.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар