Анализа: Каква велика четворка кад је Ноле - Рафа/Федекс/Мари 40:19?!

"Велика четворка"? Да ли је то заиста израз који релеватно описује актуелну ситуацију на АТП туру...

Тенис 20.04.2015 | 23:40
Анализа: Каква велика четворка кад је Ноле - Рафа/Федекс/Мари 40:19?!

У последњих неколико година често се помиње појам "Велика четворка АТП тура".

Ту се мисли на доминацију Роџера Федерера, Рафаела Надала, Новака Ђоковића и Ендија Мареја.

И, заправо, то јесте случај, који се огледа и по броју освојених грен слем трофеја и по броју Мастерс титула у последње време. Међутим, с једном малом разликом...

Више од половине Мастерс турнира у последње четири године (рачунајући и Финале АТП шампионата у Лондону, на крају сезоне), освојио је – Ђоковић! Мање од половине остала тројица...

Србин је данас у финалу Монте Карла постао први тенисер у историји који је освојио три Мастерса на старту сезоне, а рачунајући и крај прошле, Нолетов низ износи пет: Париз, Лондон, Индијан Велс, Мајами и Монте Карло.

Та доминација траје много дуже, практично од почетка сезоне 2011. када је Ђоковић, коначно, успео да прекине владу Федерера и Надала, који су се смењивали на првом месту АТП листе.

У претходне четири сезоне, рачунајући и почетак ове, Ђоковић је освојио 21 Мастерс титулу (18 Мастерса и три финала у Лондону), а остала тројица заједно 19 (18+1)! Заправо, Новак није изгубио финале Мастерса од августа 2012. године и меча са Федерером у Синсинатију, до данас јединог од девет турнира ранга 1.000 који није освојио.

Осим Мадрида, где је тријумфовао једном, Ђоковић је све остале освајао два и више пута.

Од 2011. до данас, Надал је освојио девет Мастерса, Федерер шест и једно финале у Лондону, Мареј три.

Сва четворица освајала су Мастерсе и пре 2009. године, када је АТП направио реорганизацију, променио систем бодовања, неке турнире спустио на листи престижности, неке подигао. Од 2009. године, Ђоковић је најуспешнији играч на Мастерс нивоу (19 титула, 26 финала), испред Надала (15/24), Федерера (9/15) и Мареја (7/11).

Шта је са грен слем турнирима? На њима Ђоковић има тек нешто мању доминацију над осталом тројицом ривала, од 2011. до данас.

Новак је освојио седам, Надал, Мареј и Федерер осам! По један узели су Стен Вавринка и Марин Чилић.

Уколико би Ђоковић ове сезоне, коначно, освојио Ролан Гарос, једини ГС који му недостаје, имао би тачно 50 одсто успешности у односу на главне ривале.

У истом периоду, највише захваљујући и даље актуелној страховлади на Ролан Гаросу где је узео четири титуле, Надал је освојио пет, Мареј две и Федерер једну.

"Велика четворка"?

Међусобни мечеви...

Да је "Велика четворка" већ неко време "Новак и остали", говори и скор Ђоковића против ривала од 2011. до данас. Против Надала има 13:7, против Федерера такође 13:7, а против Мареја 14:5.

Укупно?

Ух... 40:19!

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

не тако

20.04.2015 23:27

Немојте тако ниподаштавати било кога нити овог нашег у звијезде, да зло не чује али једна повреда избаци играча са пар турнира изгуби брдо бодова и што је најгоре тежак је повратак на старо. Зато молимо се Богу за Нолета да га здравље служи и да у овој години када има добру форму проба коначно барем још узети и Роланд Гарос и још већим словима се уписати у сами свјетски крем овога спорта као освајач читавог ГРАНД СЛАМ турнира.

ОДГОВОРИТЕ