Analiza: Kakva velika četvorka kad je Nole - Rafa/Fedeks/Mari 40:19?!

"Velika četvorka"? Da li je to zaista izraz koji relevatno opisuje aktuelnu situaciju na ATP turu...

Tenis 20.04.2015 | 23:40
Analiza: Kakva velika četvorka kad je Nole - Rafa/Fedeks/Mari 40:19?!

U poslednjih nekoliko godina često se pominje pojam "Velika četvorka ATP tura".

Tu se misli na dominaciju Rodžera Federera, Rafaela Nadala, Novaka Đokovića i Endija Mareja.

I, zapravo, to jeste slučaj, koji se ogleda i po broju osvojenih gren slem trofeja i po broju Masters titula u poslednje vreme. Međutim, s jednom malom razlikom...

Više od polovine Masters turnira u poslednje četiri godine (računajući i Finale ATP šampionata u Londonu, na kraju sezone), osvojio je – Đoković! Manje od polovine ostala trojica...

Srbin je danas u finalu Monte Karla postao prvi teniser u istoriji koji je osvojio tri Mastersa na startu sezone, a računajući i kraj prošle, Noletov niz iznosi pet: Pariz, London, Indijan Vels, Majami i Monte Karlo.

Ta dominacija traje mnogo duže, praktično od početka sezone 2011. kada je Đoković, konačno, uspeo da prekine vladu Federera i Nadala, koji su se smenjivali na prvom mestu ATP liste.

U prethodne četiri sezone, računajući i početak ove, Đoković je osvojio 21 Masters titulu (18 Mastersa i tri finala u Londonu), a ostala trojica zajedno 19 (18+1)! Zapravo, Novak nije izgubio finale Mastersa od avgusta 2012. godine i meča sa Federerom u Sinsinatiju, do danas jedinog od devet turnira ranga 1.000 koji nije osvojio.

Osim Madrida, gde je trijumfovao jednom, Đoković je sve ostale osvajao dva i više puta.

Od 2011. do danas, Nadal je osvojio devet Mastersa, Federer šest i jedno finale u Londonu, Marej tri.

Sva četvorica osvajala su Masterse i pre 2009. godine, kada je ATP napravio reorganizaciju, promenio sistem bodovanja, neke turnire spustio na listi prestižnosti, neke podigao. Od 2009. godine, Đoković je najuspešniji igrač na Masters nivou (19 titula, 26 finala), ispred Nadala (15/24), Federera (9/15) i Mareja (7/11).

Šta je sa gren slem turnirima? Na njima Đoković ima tek nešto manju dominaciju nad ostalom trojicom rivala, od 2011. do danas.

Novak je osvojio sedam, Nadal, Marej i Federer osam! Po jedan uzeli su Sten Vavrinka i Marin Čilić.

Ukoliko bi Đoković ove sezone, konačno, osvojio Rolan Garos, jedini GS koji mu nedostaje, imao bi tačno 50 odsto uspešnosti u odnosu na glavne rivale.

U istom periodu, najviše zahvaljujući i dalje aktuelnoj strahovladi na Rolan Garosu gde je uzeo četiri titule, Nadal je osvojio pet, Marej dve i Federer jednu.

"Velika četvorka"?

Međusobni mečevi...

Da je "Velika četvorka" već neko vreme "Novak i ostali", govori i skor Đokovića protiv rivala od 2011. do danas. Protiv Nadala ima 13:7, protiv Federera takođe 13:7, a protiv Mareja 14:5.

Ukupno?

Uh... 40:19!

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ne tako

20.04.2015 23:27

Nemojte tako nipodaštavati bilo koga niti ovog našeg u zvijezde, da zlo ne čuje ali jedna povreda izbaci igrača sa par turnira izgubi brdo bodova i što je najgore težak je povratak na staro. Zato molimo se Bogu za Noleta da ga zdravlje služi i da u ovoj godini kada ima dobru formu proba konačno barem još uzeti i Roland Garos i još većim slovima se upisati u sami svjetski krem ovoga sporta kao osvajač čitavog GRAND SLAM turnira.

ODGOVORITE