Војни бродови код либијске обале

ЕУ разматра могућност да код либијске обале пошаље војне бродове ради борбе против кријумчара нафте и наоружања, али страхује да ће тиме само охрабрити нове мигранте да крену поморским путем ка Европи како би их морнарица спасла и пребацила у европски блок.

Свијет 20.04.2015 | 10:02
Војни бродови код либијске обале

Документ, у који је увид имала агенција Ројтерс, израђен је прије јучерашњег бродолома у Средоземном мору, када је погинуло више стотина људи.

Европска комисија није жељела да коментарише медијски извјештај, а европске дипломате изразиле су увјерење да таква мисија неће бити могућа у блиској будућности.

Поморска мисија је једна од неколико могућности које су сугерисали званичници из европске дипломатске службе у повјерљивом документу о начинима на који би европски блок могао да пружи подршку предложеној либијској влади националног јединства.

О овим могућностима требало би да данас разговарају шефови европских дипломатија на састанку у Луксембургу, на којем се очекује да ће главна тема бити посљедња несрећа са мигрантима у Средоземном мору.

Друга могућност која се помиње у документу је да војници из ЕУ обезбјеђују нафтне инсталације у Либији, како би међународне компаније могле да наставе своје операције.

Спречавање либијских фракција да увозе наоружање и плаћају га испорукама нафте из постројења која су под њиховом контролом један је од приоритета међународних сила.

Коментари / 0

Оставите коментар